Paleokost

Underbart god kycklinggryta – med vitlök, gurkmeja och ingefära

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Det här blev ett riktigt smarrigt recept med underbara, välgörande smaker. En antiinflammatorisk, mejerifri gryta. Barnen åt som tokar, även min man Zarko och min syster också. Det här måste du testa så fort du får chansen! 

Kycklinggryta lchf till 4-6 personer

  • 2 stora gula lökar
  • Kokosolja till stekning
  • 1 hel vitlök
  • 60 gram ingefära
  • 2 x 900 gram kycklingklubbor (eller ca 900 gram kött, gärna lårfilé)
  • 2 dl vatten
  • 1/2-1 röd chili eller efter smak, jag använde en sötare, mild chili
  • Massor av svartpeppar
  • 1/2 msk gurkmejapulver
  • 1/2-1 tsk Herbamare örtsalt
  • 500 ml kokosmjölk
  • Mer färsk ingefära till garnering

Gör så här:

  1. Skala och ”båta” löken. Stek den i riktigt med kokosolja i en gjutjärnsgryta. Låt den få fin gyllenbrun färg.
  2. När du väntar på löken skalar du vitlöken och ingefäran och hackar i mindre bitar.
  3. Bryn kycklingen, hälften i grytan och hälften i en stekpanna bredvid. Lägg sedan i grytan.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, vatten, massor av svartpeppar, gurkmejan, chili om du vill och låt puttra på svag värme under lock 1-2 h. rör om då och då så löken inte bränner fast eller så att vattnet inte kokar bort. Slå i så fall på lite mera.
  5. Tillsätt sedan örtsalt och kokosmjölken, och smaka av så det är tillräckligt mycket salt. låt sjuda försiktigt en stund till så kokosmjölken är ordentligt varm och får ta åt sig av de goda smakerna, cirka 15 min.

Servera med en stor sallad och blomkålsris.

Tips! Spara benen och koka benbuljong på dem.

Kram Fanny

3.6/5 (54 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

19 kommentarer

Å vad underbart gott detta var ! Bland det godaste kycklingrecept jag har lagat

Behöver det koka 1-2h om man använder kycklinglårfiléer? Eller gäller det bara om man använder ben?

Du får ut en mycket godare smak om du kokar längre tid på svag värme, men du kan i så fall lägga i kycklingen utan ben när det är knappt 1 h kvar 🙂

Vad tror du om att göra i slowcookern? Ska jag pytsa i kokosmjölken direkt eller vänta till slutet ändå?

Detta har blivit min favoriträtt ? Skulle kunna leva på det! Lagar så ofta jag kan ?

Hej!
Ska man skära bort benen från köttet och bara slänga i köttet i grytan eller ska man ha i benen hela som de är? Och ska man verkligen bara ha 2 dl vatten, det kan väl knappt täcka kycklingen? Jag har noll erfarenhet av att laga kyckling så det är därför jag frågar ?
Sen har jag ingen gjutjärnsgryta, går det bra med en vanlig stor gryta?
Med vänliga hälsningar,
Maria

Jag brukar koka med benen, tar jag en hel kyckling skär jag bort revbenen bara, eftersom det är så små ben. Men filéer eller likande funkar också, men då kortare koktid. Ta så det täcker i den gryta du har. En kastrull funkar bra, man brukar välja en med tjockare botten om det ska koka länge. Har du inte det kan du se till att det inte blir för varmt så det bränner fast.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök