Lchf-focaccia blev en succé! Jag älskar att baka med min son. Han är så klok min treåring. Han sa att vi skulle ha parmesan i brödet, och han ville göra allt, jag fick bara titta på och hjälpa honom att hålla och liknande. Lchf-focaccian blev helt magiskt, det tyckte även min man. Toppa med vad du gillar och har hemma, eller fråga barnen som jag gör.
Lchf-focaccia a la lesscarbs är från 2014, men nu i slutet av april 2017 kommer nya fräscha bilder, men receptet är fortfarande detsamma. Nu har jag även adderat tips hur du kan göra den paleovänlig.
Lchf-focaccia
Springform 24 cm ca 8-12 bitar
- 4 ägg
- 200 g färskost
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1 dl pofiber
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 msk fiberhusk
- 1/2 dl dl vatten
- Topping, flingsalt och olivolja
Gör din lchf-focaccia så här
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen ca 3-4 min så de blir fluffiga. Blanda ner färskosten. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner dem och vattnet i äggsmeten.
3. Klä en form med bakplåtspapper, jag tog en springform 24 cm, men du kan använda en pajform eller liknande som du lägger bakplåtspapper i. Jag klämmer alltid fast bakplåtspapper i botten så det enkelt går att flytta över det man bakat till något annat vid servering.
4. Tryck i din topping, på bilden skar jag bitar av parmesan och tomater samt strödde över flingsalt, timjan och olivolja.
5. Ställ in i ugnen 200 grader tills den är gyllene, ca 35 minuter. Låt svalna, ät som den är, med smör eller doppa i god olja.
Tips
Focaccian går bra att frysa, jag skulle dock rekommendera att äta den färsk. Vill du minska fettmängden i focaccian använder du något lättare än färskost, typ filmjölk yoghurt eller liknande.
Förslag på smaksättningar
Oliver, parmesan, ost, rosmarin, timjan, chili, paprika, tomat, kapris, sardeller, fetaost, lök, salami, broccoli, gröna bladgrönsaker, spenat, aubergine/zucchini (gärna i rosor som du gör genom att steka tunnare skivor av grönsakerna med olja och sedan rulla ihop)
För Paleo
Ersätt färskosten med cashewkräm eller kokosmjölk, välj gärna vegofyllning, så som oliver, tomater, spenat med mera.
Äggfri?
Testa att ersätta äggen med chiaägg, jag har aldrig testat detta själv, men det borde funka! Om du dessutom byter ut färskosten mot kokosmjölk eller mjölkfritt alternativ till färskost blir den även vegansk.
Plockmat – Buffémat
Focaccia är perfekt till student, fest eller annat tillfälle som ska mätta många magar. Du kan trippla eller kanske till och med fyrdubbla receptet så borde det räcka till en hel långpanna. Då kanske den blir något tunnare och du kan dra ner tiden något, bäst att passa den lite i alla fall.
Ingredienser
Pofiber hittar du bland det glutenfria i din vanliga matbutik, det är ok inom LCHF då det endast är fibrerna från potatis och väger extremt lite. Det är mindre kh per dl än mandelmjöl exempelvis. Både mandelmjöl, bra salt (oraffinerat, fiberhusk och bakpulver hittar du i min egen shop på bodystore.com. Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
Vad passar till?
Jag rekommenderar någon av mina goda soppor (länk till massor av recept) en härlig kycklingsallad, en caesarsallad eller varför inte en spansk tapaskväll(du kan ju bara anpassa fyllningen)?
7 kommentarer
oj så god den var.. Den kommer absolut göras flera gånger…
Denna hade jag glömt! Tack för påminnelsen! 🙂
Vad gör husken för nytta? Gillar inte smaken och funderar på om det går att byta till pofiber. Vad tror du?
Husk och pofiber fyller olika fuktioner. Husk binder ihop bättre, läs gärna mer här: https://lesscarbs.se/annonssamarbete/glutenfria-wraps-och-min-guide-till-glutenfri-bakning/
Ååååå va gott! Jag gjorde denna och sitter å doppar i en god olivolja. Gudars jag kan inte sluta!!!!!!
Vad kan jag byta ut färskost till om jag vill ha mejerifritt? Eller går det att utestluta helt?
Byt till kokosmjölk 🙂