Pumpa med pesto har blivit en stående favorit hos oss. Det är så rackarns enkelt att svänga ihop, håller sig fräscht länge och man kan enkelt vidareutveckla rätten om det blir något kvar. Brukar också vara roligt att bjuda på eftersom många inte ätit just den här kombon innan.
Pumpa med pesto, jag vet inte vad det är men det passar väldigt bra ihop. Att addera några hela pumpakärnor på toppen ger det hela en extra touch och det är gott med något knaprigt som bryter av. Jag har ju även valt att göra peston med pumpafrön, för att hålla ihop det lite mer. Men du kan såklart göra vilken pesto du vill och jag tipsar om flera olika i inlägget.
Pumpa med pesto
2-4 portioner (beroende på storlek på pumpan)
- 1 valfri pumpa, i detta fall har jag en mindre butternut
- Lite olivolja, ghee (länkar till mitt recept) eller kokosolja
- Salt
- Pumpakärnor
- Ingredienser till peston, se receptförslag nedan
Mina pesto-favoriter
Vill du går det utmärkt att hoppa över parmesanosten för en helt mejerifri version. Vill du ha lite hårdare konsistens kan du ta lite mer frön eller nötter istället.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela pumpan i två delar och gröp ut kärnorna. Dessa kan du sedan plantera om du vill och odla på balkongen eller i trädgården. Det ska jag och barnen göra.
- Gnid in köttet med det fett du valt och salta efter smak.
- Ställ in i ugnen cirka 30-40 minuter, känn efter med en sticka så de är mjuka, jag uppskattar lite tuggmotstånd, men såklart inte stenhård.
- Gör peston och torrosta pumpakärnorna.
- Låt pumpan stå några minuter för avsvalning och skär sedan ett mönster i pumpan som jag gjort på bilden. Lägg gärna pumpa i hålen och strö pumpakärnor på toppen. Servera mer vid sidan om. De flesta får inte nog av mina pesto.
Kort sagt om stylingen:
- Stekbläcken kommer från Pallares, dessa kan du läsa om i detta inlägg.
- Den lilla skalkniven som jag gjort snitten med har jag visat lite mer i detta inlägg som handlar om hur du gör picklad rödlök.
Hoppas att det ska smaka, har du något gott pumparecept får du gärna tipsa mig bland kommentarerna.
2 kommentarer
Picklad rödlök!!! Finns det nåt ‘ godare!?
Det är supergott!