Våffeldagen

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchen time & Bagaren och Kocken

Jag älskar våfflor. De är ju så enkla att göra och går alltid hem hos både barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när jag har middag hemma, och vuxna blir sådär barnsligt nöjda.

Varje år på våffeldagen – den 25 mars – blir jag lite extra glad för då får jag äta våfflor. Oftast har jag dock matiga tillbehör till våfflorna – det är 100 gånger godare än sött tycker jag. Men sedan är jag ju ingen söt-person, även om jag är rätt så söt, som min dotter säger.

I detta maxade inlägg kan du läsa om våffeljärn, om olika recept på våfflor, tillbehör till våfflor och lite annat.

Våffeldagen
Varsågoda!
Våfflor Lesscarbs

Utrustning till våffelbaket

  1. Våffeljärn dubbelt (bäst i test)
  2. Våffeljärn enkelt (gjutjärn)
  3. Soppslev
  4. Assietter från House Doctor
  5. Svarta Bestick

Det viktigaste för mig när jag gräddar våfflor är att det inte tar 150 år innan det blir klart. Gräddningen måste gå undan och resultatet ska bli jämnt. Jag brukar inte använda produkter med non-stick-beläggning (som du vet) men just våffeljärn är ett undantag, eftersom jag aldrig hittat ett dubbelt järn i gjutjärn.

Min begränsade yta i köket gör att jag inte kan ha två separata maskiner. Jag gör mitt bästa och jag är inte rädd för teflonet de få gånger jag använder det. Det viktigaste är att ha respekt för ytan och inte skada det med vassa saker.

Rengöra våffeljärnet?

  1. Vid första användning av våffeljärnet: Blanda 2 dl valfritt mjöl med knappt 1/2 dl salt och 1-2 dl vatten (så det räcker till båda laggarna). Grädda våfflan som vanligt och släng den sedan.
  2. När du gräddat klart alla våfflor stänger du våffeljärnet, men låter det stå på en stund. Då bränner du bort resterna och sedan stänger du av och torkar rent noga så det är rent och fräscht till nästa användning.
Våffeldagen
Se så fina färger det blir av de olika våffelsmetarna.

De bästa recepten på våfflor

Våffeldagen
Här är min favoritvåffla (spenat och morot) med rom, crème fraiche, rödlök, citron, dill och svartpeppar.

Mejerifria våfflor LCHF/paleo

Dessa mejerifria våfflor har jag lagat i flera år. Poppis hos alla, både LCHF/paleo-vänliga och väldigt mättande. Du kan ha både söta och salta tillbehör på. 

Glutenfria våfflor by Morotsliv

Varför ändra ett vinnande koncept höll jag på att skriva, tills jag insåg att jag visst hade gjort det, men bara lite. Jag har alltså tagit Morotsliv recept på våfflor, men bara dragit ner mängden fett till hälften och ökat mängden salt. Dessa våfflor är helt perfekta för dig som vill ha glutenfria, mjölkfria och äggfria våfflor. 

  • 50 g kokosolja eller smör/ghee
  • 5 dl havremjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1-1,5 tsk oraffinerat havssalt
  • 1 liter växtbaserad mjölk 

Gör glutenfria våfflor så här

  1. Mixa ihop samtliga ingredienser, jag föredrar en blender.
  2. Låt smeten vila minst 15 minuter, men över natten går också bra. Jag brukar späda smeten något om den står flera dagar. Jag har gjort våfflor fyra dagar efter att jag gjort smeten och det blev precis lika bra.
  3. Grädda på medelvärme, de nya järnen säger ju till när det är klart, så smidigt. Använd inte något metalliskt till järnen.

Gula våfflor med gurkmeja och chili

Denna smaksättning tyckte barnen om också, och du kan såklart anpassa mängden chili till vad som passar er bäst. Varken gurkmejan eller svartpepparn märks så den smaksättningen funkar även för söta fyllningar. Smaksättningen avser en sats av recepten ovan.

  • 1 krm gurkmeja
  • Några rejäla drag med pepparkvarnen
  • Valfri mängd chiliflakes
Våffeldagen
En härlig blandning av olika färger!

Grönsaksvåfflor x 2

Jag gillar ju att slänga i grönsaker i det mesta, och det var ett genidrag att göra dessa grönsaksvarianter. Mängden smaksättning avser en sats av recepten ovan.

1. Våfflor med spenat och morot

Mixa i 100 gram hackad spenat i smeten och vänd ner 100 gram finriven morot. 

2. Rödbetsvåfflor – Recept som Betty tycker är bäst av alla våfflor

Mixa 1 normalstor rå rödbeta med den växtbaserade mjölken. Jag har en mixer som i flera delar som är ett måste i köket tycker jag! Den använder jag för att mixa kryddor, smoothies, göra pesto och mycket annat. 

Lesscarbs favoritprodukter hos Bodystore

Vad har man på sin våffla?

Jag är som sagt ingen söt-våffla typ, utan älskar salta tillbehör och röror. Här nedan finns många av mina favoriter. En klassiker som jag också älskar är rom, crème fraiche, rödlök, citron, dill och svartpeppar. Det är ett måste för våffeldagen, oavsett om det är den 25/3 eller vilken annan våffeldag som helst.

Goda röror till våffeldagen

Rödbetsvåfflor
Söta och goda våfflor, utan att använda socker eller sötning i dem tack vare rödbetorna.

Klassiska våffel-tillbehör (mer åt det söta hållet)

Hur gör man chiasylt?

Här kommer ett recept som du kan göra med vilka bär du vill. Sylten kan du göra vartefter, det tycker jag är godast men du kan också frysa den. Du kommer att märka hur populär den blir, och alla kommer att vilja ha receptet, det är ett som är säkert.

Till ca 5 dl chiasylt

  1. Lägg 5 dl bär i en kastrull, jag använde blandade bär jag hade hemma, till stor del vinbär och jordgubb.
  2. Koka bären på låg värme, vissa bär, som exempelvis hallon kan behöva en lite skvätt vatten.
  3. Tillsätt valfri sötning, valfri mängd, men ca 1/2-1 dl tycker jag är lagom (visar vilka jag har i min story).
  4. Koka bären i cirka 10 minuter.
  5. Dra av från plattan, tillsätt 1/2 dl chiafrön. Rör om med jämna mellanrum under 5-10 minuter.
  6. Häll upp på ren burk, med god hygien håller sylten mer än två veckor.
Våfflor Lesscarbs
Tre smarriga våfflor.

Hoppas att du känner dig redo för våffeldagen, och att du blir sugen på att testa något av mina recept. Blir du det får du gärna lämna en kommentar nedan, det gäller också om du har förslag på smaksättning som jag har missat. Såklart vill jag att våffeldagen ska vara perfekt. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen!

4.5/5 (14 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

VAd spännande att äta röror till våfflorna. Det ska jag minsann testa. Känns lite “matnyttigare” än sylt och grädde.

Ja det har jag alltid gjort sedan jag var barn, så mycket godare än sylt och grädde som du skriver. 🙂

Oj vad bra tips! Ska verkligen prova! Brukar knappt äta våfflor någonsin… inte ens på våffeldagen ?

Hej, länken till våffeljärn gjutjärn funkar ej, skulle gärna vilja köpa ett sådant, vad är det du använder? Finns dubbelt i gjutjärn också?

Tack för superrecept!❤ Gjorde med 200 gram spenat i och de blev så frasiga och goda?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök