Slow cooker eller crock pot, vilket ord du än väljer, måste jag säga att det är en himmelsk apparat! Jag som även i mitt kök stävar efter det minimalistiska kan inte för mitt liv förstå att jag inte testat detta tidigare. Jag kanske är senast i stan, men det betyder inte att jag kommer att ligga på latsidan med att ta fram nya recept till den. Jag tror att jag är frälst, som många av er skrivit att jag skulle bli. Tack <3
Fördelar med en slow cooker – crock pot
Jag vet att man brukar säga att grytor sköter sig själv och allt det där, men jag är ändå där och rör och kollar, undersöker vätskenivån och så det inte bränner fast. Dessutom vill i alla fall inte jag lämna varken ugn eller spis på när jag är borta från hemmet. Slow cookern ska ju heller helst inte lämnas utan uppsikt (som alla elgrejer) men jag har lagat min mat över natten när vi varit hemma så är det bara att värma på det före servering.
- Näring och smak bevaras tack vare den låga temperaturen
- Du förbereder allt och maten är klar när du önskar!
- Kräver mindre energi än exempelvis ugn och spis, vilket gör detta till en klimatsmart produkt.
- Det finns 2 temperaturer, låg och hög och ett varmhållningsläge som jag tycker är super.
- Du kan tillaga soppor, grytor, buljong, grönsaksröror, pulled-rätter alltså fler saker än kött (se fler förslag längre ner)
Crock-Pot Slow cooker Med Timer 4.7 L Svart
Jag valde denna testvinnare som jag är väldigt nöjd med. Jag kände att större var onödigt, jag bor dessutom i lägenhet och har inte så överdrivet mycket plats. Jag lagade grytan här i inlägget till 6 vuxna och två barn och alla blev mätta.
Fördelar med denna:
- Maten tillagas i ett keramikkärl (giftsmart)
- Enkel och tydlig display
- Lätt att förstå och ställa in (jag orkar inte läsa 100 sidor instruktion)
- Grytan kan maskindiskas
- Diskret design
Recept
Långsam gryta med smaker från Indien
- 1-1,2 kilo fransyska eller annan liknande styckningsdetalj
- större röda lökar (vilken lök som helst går bra)
- 2 vitlök solo (motsvarar cirka
- 1 morot grovt riven (ca 80 gram)
- 1 bit rotselleri, 80 gram, ca 1,5 dl riven
- 40 gram ingefära finhackad
- 1 liten chili, anpassa efter dig
- 2 msk paprikapulver
- 1/2 msk kanel
- 1 tsk gurkmeja
- 1 msk Herbamare örtsalt
- rejält med svartpeppar
- 10 kardemummakärnor (har du malen skulle jag tippa på ca 1 msk)
- 2 lagerblad
- 3 dl rött vin
- 3 dl vatten
Valfritt tillbehör. Goda förslag: Blomkålsris, zucchinipasta eller rutfruktspasta som på bilden nedan.
Gör så här:
- Skär/riv grönsakerna och köttet och lägg ner tillsammans med allt annat i crock potten.
- Lägg på locket, ställ fritt, starta och ställ in tiden, jag ställde 10 timmar eftersom det var så lång tid kvar till middagen ungefär. Är du nybörjare kan du känna efter hur köttet känns om du har möjlighet och anpassa tiden efter det.
- Gör vad du vill i några timmar…
- Förbered tillbehören, jag gjorde rotfruktspasta och hade till. Jag använde denna grönsakssvarv för att göra grönsakerna, visst blev de superfina?
- Servera och njut!
Andra recept som passar fint att tillagas i en slow cooker
Hoppas att du blir inspirerad att laga mer mat på långsamt vis i en slow cooker! Har du något gott recept att dela med dig av eller önskar du att jag tar fram något speciellt recept? Skriv gärna en kommentar.
Kram Fanny
8 kommentarer
Ser jättegott ut!
Jag ska testa dina recept i min icke-elektriska slow cooker, min wonderbag.
Allt brukar bli jättebra i den, jag är lite nojig med att ha en el-pryl på när jag inte är hemma 🙂
Nu har du ju precis en ny slow cooker men om du får chansen så testa gärna en sån här: http://wonderbagsweden.se. Den funkar dock inte så bra på recept där all vätska ska “koka in”.
Åh vad kul med slowcooker! Fick en enklare variant i julklapp men har hitintills endast använt den till att koka kycklingbuljong i, mest för att jag tycker det är svårt att hitta andra recept. Förstår mig heller inte på de där inställningarna med high, low och auto. ? Eftersom jag ÄLSKAR alla dina recept ser jag mycket fram emot eventuella kommande recept för slowcooker ????
Har förmånen att ha frysen full med viltkött, rådjur, älg, hjort, som jag inte vet vad jag ska göra med så recept som inkluderar sådant vore inte så dumt, om inte annat kanske tips på vilka köttsorter man kan byta mot vilt, alla har det ju inte lika lyxigt som vi.
Stort tack för alla recept och tips du delar med dig av, tipsar alla jag känner om din sida och kommer definitivt köpa din kokbok på stört när den kommer ut!
Hej Fanny. Jag kan rekommendera en product som heter Instant Pot Duo. Det är en pressure cooker och slow cooker all in one. Man kan även göra yoghurt I den. Bor i England så vet dock om den finns i Sverige. Har lagat din Moroccan pulled chicken I den med super resultat.
Kram
Kristina
Det låter ju jättebra! Har dock inte sett en sådan i Sverige. Roligt, hoppas att det smakade 🙂 Kram Fanny
Hej!
Jag har precis köpt en stor crock pot 6.0 liter och undrar lite hur man ska tänka när det gäller mängden mat. Hur påverkar det tid och vilken temperatur man ska använda?
Finns det någon tumregel för hur mycket eller lite man kan stoppa i?
Hur man ska tänka om man vill dubblera eller halvera mängden mat som står i ett recept.
Den vän som övertygade mig att köpa en crock pot menade att man låter tiden avgöra vilket effekt-läge man ska använda. Om man har tid att vänta i 8 timmar så kör man på låg temperatur men om man bara har 3-4 timmar så får man köra på hög temperatur.
Håller du med eller har du andra erfareheter?
Hej Göran. Det är bäst att du läser instruktionerna, alla är lite olika, jag har en mindre variant nu. Jag tycker att din vän har vettiga åsikter! Man vill ju gärna ge saker lite tid på lägre värme så vitaminer/mineraler bevaras och smak hinner utvecklas. 🙂 Kram!
Fint!
Mkt bra