fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Medelhavsinspirerad köttgryta med fetaost och oliver

Medelhavsinspirerad köttgryta med fetaost och oliver

Den här köttgrytan är supergod och fräsch, addera fetare tillbehör för att öka på fetthalten, som en god olivolja. Hela familjen uppskattar den, stora som små med en djup mustig smak.

 

Medelhavsinspirerad köttgryta

 

Ingredienser till ca 6-8 portioner:

  • Ca 1 kg högrev
  • Smör till stekning
  • 6 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1/2-1 tsk sriracha eller annan stark chilisås
  • 1 msk rosmarin
  • Peppar efter smak från kvarn
  • 2 stora lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tetror (ca 400 g styck) krossade tomater
  • 1 tsk herbamare
  • 1 näve oliver
  • 1 paket fetaost 150 g

 

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre delar, bryn det i smör.
  2. Lägg över köttet i en tjockbottnad gryta (helst emajlerad, järngrytor tar smak med hjälp av syran från tomaterna som vi sedan tillsätter, vissa är mer eller mindre känsliga för detta, jag tycker att det smakar apa) Tillsätt vattnet, ge det ett uppkok och skumma bort det gråa skummet genom att fiska upp det med en stekspade eller liknande. Tillsätt sedan vinet och allt fram till 1 msk rosmarin på ingredienslistan. Låt puttra på svag värme med lock tills nästan allt vatten har kokat bort (ca 2-3 cm kvar) detta tar ca 2 h.
  3. Skär löken i båtar, skiva vitlöken och tillsätt i grytan tillsammans med 2 tetror tomatkross och mera herbamare. Låt puttra ca 45 till (löken ska bli mjuk och tomaten ska hinna få smak från köttskyn), smaka av med mera salt om det behövs.
  4. Smula över fetaosten och lägg på oliverna precis innan serveringen.
  5. Servera tillsammans med ugnsrostade grönsaker, en grön sallad, en klick cream fraiche och en stark chilisås om du vill ha lite god hetta. Om du vill kan du fördela sönder köttet med en gaffel som när man gör pulled beef, detta kan vara kul som variation.

 

Tips!

Om du gillade den här, kolla gärna in min goda enkla thaigryta!

Lämna ett svar