Oxsvansgryta med gremolata och blomkålsris

Oxsvansgryta med gremolata och blomkålsris

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Denna rätt tillkom tack vare tre personer. Min bror Eric som upptäckt udda styckningsdetaljer, min vän Therese som berättade om sin oxsvansgryta och min  kompis Alvaro som tyckte jag skulle ha gremolata till. Detta är typiskt mig, att köpa något jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, och sedan skapa något så gott. Tack alla för tipsen!

Oxsvansgryta med gremolata och blomkålsris

Ingredienser till 4 personer:

För oxsvansgrytan:

  • 2 kg oxsvans*
  • 4 dl rödvin, jag använde det ekologiska Rendola, supergott att dricka till!
  • 1 tetra passerade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 stor vitlök (ca 6 klyftor)
  • 3 röda lökar
  • 1 färsk röd chili (utan kärnor för mildare)
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1/2 msk salt
  • Smör till stekning

För blomkålsriset:

  • 1 kg blomkål
  • Smör till stekning

För gremolatan:

  • 1 knippe bladpersilja
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • Skal från 1 ekocitron, saften från 1/2
  • 1,5 dl olivolja
  • Salt efter smak

Gör så här

Oxsvansgrytan

  1. Bryn oxsvansen på alla sidor.
  2. Lägg i en tjockbottnad kastrull. Lägg köttbitarna på högkant om du inte får plats.
  3. Tillsätt alla andra ingredienser (utom blomkål),
  4. Låt koka på svag värme cirka tre timmar.

Under tiden som grytan kokar så samlas det ett fettlager överst, det kan du ta bort om det blir för mycket, vissa svansar är fetare än andra. Spara gärna fettet och ha det som smaksättare i tex köttfärssås eller andra grytor.

Blomkålsriset

  1. Riv blomkålen på det grövsta på rivjärnet.
  2. Salta och stek i rikligt med smör några minuter tills blomkålen är mjuk.

Gremolatan

  1. Finhacka persiljan och vitlöken.
  2. Riv skalet från citronen, pressa ner saften i en skål och blanda med övriga ingredienser.
  3. Smaka av med salt.
Oxsvansgryta med gremolata och blomkålsris
Såhär ser den brynta oxsvansen ut.
Oxsvansgryta med gremolata och blomkålsris
Allt nere i grytan, hej då, ses om några timmar.

* Finns både färsk och fryst, har inte din butik kan du be dem ta hem detta. Jag köpte fryst för cirka 40 kr/kg.

4.3/5 (15 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

1 kommentar

Gjorde på högrev istället för oxsvans, ändrade lite lite i receptet, blev jättegott! Gremolata behövs inte, bara lite persilja. Tack för ett grymt recept! Detta är det första jag gör från din sida, ska testa flera recept.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök