Probiotika är goda bakteriestammar som lever i tarmarna och är en viktig del i vårt immunförsvar och viktiga för att bibehålla en god hälsa. Detta är ett relativt nytt forskningsområde och det görs regelbundet nya upptäckter. I detta inlägg ska jag lära dig massor om probiotika. Hoppas du tycker att det är lika spännande som jag tycker att det är. Mot slutet av inlägget visar jag några av mina favoriterprodukter.
Rabattkod hos Bodystore
Du får 100 kr rabatt vid köp över 500 kr. Gäller vecka 38 (14/9-20/9)
Ange koden LESSCARBS38
(kan ej kombineras med andra rabattkoder)
Vad är probiotika?
Probiotika är goda bakteriestammar som lever i tarmarna och är en viktig del i vårt immunförsvar och viktiga för att bibehålla en god hälsa. De sänker PH-värdet som skyddar oss mot skadliga bakterier, parasiter och virus. De tillverkar också vitamin B och K. Annat de gör är att stimulera tarmrörelserna, påverka vårt näringsupptag och vår fettförbränning. Har du en god balans mellan goda och onda bakterier kan du lindra magrelaterade sjukdomar och som IBS, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Och du kan också hålla konsistensen bättre på din avföring. Många som lider av diarée blir hjälpta av probiotika.
Probiotika är ett relativt nytt forskningsområde och det görs regelbundet nya upptäckter. Det gör också att det inte finns några tydliga och enhälliga svar/slutsatser kring probiotikans påverkan på olika sjukdomstillstånd även om det ser ljust ut.
Några fördelar med probiotika
Minska inflammation och förbättra ditt immunförsvar
Läckande tarm och kronisk inflammation har alltså kopplats till flera autoimmuna tillstånd. En förbättrad tarmhälsa kommer att ge dig ett starkare immunförsvar och minska risk för inflammation i kroppen. Probiotika kan också aktivera antioxidanter, som är ett av kroppens försvar mot inflammation.
Förebygg och undvik matallergier
Barn med en obalanserad tarmflora har visat sig ha en högre risk för att utveckla olika allergier. Probiotika kan minska kronisk inflammation hos både barn och vuxna, vilket i sin tur kan förebygga och förbättra/läka ut överkänslighet och allergi mot olika livsmedel.
Få en frisk hud
Mindre inflammation och obalans i tarmen leder till lindring av hudbesvär som acne och eksem. Kanske har du hört att huden är tarmens spegel?
Minska risken för antibiotikaresistens
Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största hoten mot den globala hälsan idag. Genom att äta probiotika kan man återuppbygga tarmbakterierna efter en antibiotikakur och hjälpa bakterierna i kroppen från att bli resistenta.
Sänk blodtrycket och minska insulinresistens
Probiotika kan sänka ditt blodtryck och minska insulinresistens.
Vad är mjölksyrebakterier?
Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som har till uppgift att bryta ner socker till mjölksyra. Det är dessa bakterier som används för att konservera mat, exempelvis surkål och yoghurt. Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora och hjälper oss att hålla magen i balans och som ett skydd mot oönskade bakterier. Det är med andra ord väldigt hälsosamt att äta mjölksyrad mat för att försäkra sig om att hålla mängden på en bra nivå. Och kom ihåg att mjölksyrade livsmedel inte har med mjölk att göra.
Vad är skillnaden mellan pro- och prebiotika?
Jätteförenklat kan man alltså säga att probiotika är bakterier, och prebiotika är bakteriernas mat. Vill du ha fler goda tarmbakterier och påverka din tarmflora i rätt riktning kan du alltså med fördel äta sådant som ger dina bakterier energi och möjlighet att föröka sig.
Prebiotika är vissa typer av kolhydrater som inte bryts ned och tas upp av dig, utan istället tas omhand av dina bakterier. Exempel på dessa kolhydrater är oligosackarider och inulin. Har du IBS finns risk att du inte klarar av dess så bra, men tanken är att försöka hitta de som funkar för dig, som du kan äta, för du vill inte vara utan prebiotika. Prebiotika har också gynnsam inverkan på pH-värdet i tarmarna, ökar upptaget av essentiella mineraler och motverkar sockrets negativa effekter på kroppen.
Prebiotika finns i fiberrika livsmedel, frukt, grönsaker, nötter, bönor och även i vissa typer av stärkelse.
Här kommer några fler exempel på livsmedel som innehåller prebiotika:
- Gröna bananer
- Vitkål
- Broccoli
- Mörk choklad
- Ruccola
- Havregryn
- Valnötter
- Röda linser
- Kall kokt potatis
- Kidneybönor
- Det gröna på purjolök och salladslök
Just detta område – mat för våra goda tarmbakterier är ett ämne som blir mer och mer populärt att undersöka och jag tror att vi kommer att prata mycket mer om det framöver. Vilken mat som är nyttig för oss handlar också om vilken mat som är nyttig och gynnsam för våra goda tarmbakterier. Därför tycker jag att det är klokt och sunt att äta fibrer från grönsaker, nötter och frukt.
Vår tarmflora – Hur påverkar probiotika kroppen i allmänhet?
70-80 % av ditt immunförsvar sitter i tarmarna. Visst är det skrämmande och jättehäftigt? Visst du att en vuxen ungefär har 1 kilo tarmbakterier? Antalet mikroorganismer är tio gånger fler än antalet celler i kroppen. Din bakterieflora består av mellan 300 och 1 000 olika arter, men den allra största delen, 99 procent, består av ungefär 30-40 arter. En av de allra vanligaste är kolibakterien, Escherichia coli, som oftast förkortas E. coli.
Tarmen tar upp de näringsämnen vi behöver, men den ska också se till att främmande ämnen, som bakterier, inte tas upp i kroppen utan förs ut med avföringen. Tarmen ska alltså vara en barriär mot skadliga ämnen. En fungerande tarm och matsmältning är viktig för näringsupptaget, hormonproduktionen, immunförsvaret och nervsystemet. I din tunntarm produceras med hjälp av bakterier B-vitaminer och K-vitamin.
Vi borde ha 80% goda tarmbakterier och 20% dåliga, men dålig och försurande kost gör att många idag har bara 20% av de goda och 80% av de dåliga tarmbakterierna.
De flesta sjukdomar har sitt ursprung i matsmältningssystemet. Detta gäller både fysiska och psykiska sjukdomar.
Du kanske har hört talas om tarm-hjärna-axeln?
Begreppet tarm-hjärna-axeln syftar på att tarmens bakterieflora påverkar tarmbarriären och även hjärnans funktioner. Vissa kallar även tarmen för vår “andra hjärna”. Kort sagt, hjärnan och tarmen påverkas av varandra. Forskare har sett samband mellan inflammation i tarmen och neuropsykiatriska störningar som exempelvis autismspektrumstörning, uppmärksamhetsstörning (ADHD, ADD, Damp) och depression, men även övervikt kopplas till en obalanserad tarmflora.
Visste du förresten att tarmen producerar ännu mer serotonin (har en positiv inverkan på ditt humör) än vad din hjärna gör? Det betyder att de goda bakterierna inte bara påverkar din mage, utan också din uppmärksamhetsförmåga och ditt mentala välmående.
Just detta område – mat för våra goda tarmbakterier är ett ämne som blir mer och mer populärt att undersöka och jag tror att vi kommer att prata mycket mer om det framöver. Vilken mat som är nyttig för oss handlar också om vilken mat som är nyttig och gynnsam för våra goda tarmbakterier. Därför tycker jag att det är klokt och sunt att äta fibrer från grönsaker, nötter och frukt.
Probiotika och antibiotikakur?
Ibland är det livsnödvändigt att ta antibiotika och då ska du självklart ta det! Det är dock allmänt känt att en antibiotikakur kan ställa till besvär med tarmfloran, men lösa det som den används mot. Det som händer är att antibiotikan slår ut mer än de dåliga bakterierna, den dödar även många probiotiska bakterier, vilket kan få långsiktiga konsekvenser för hälsan där candidaöverväxt, alltså överväxt av svamp är en av följderna.
Att ta probiotika under en antibiotikakur fungerar utmärkt. Det är dock viktigt att vänta så många timmar som möjligt mellan du tar antibiotika och probiotika. Många tror att antibiotikan dödar även den probiotika man tar och att det då skulle vara helt onödigt. Det stämmer inte och det finns många studier av hög kvalitet som visar att probiotikatillskott under en antibiotikakur minskar negativa bieffekter och motverkar infektioner i magtarmkanalen. Är du intresserad att läsa dessa studier rekommenderar jag att du söker i PUBMED efter “probiotics” där det finns mycket att läsa.
Vanliga biverkningar av probiotika
Jag fick en fråga: “Jag blir gasig av probiotika, är det dåligt för mig då? Eller ska jag minska/öka dosen?” Eftersom du tillsätter bakterier, som ska börja växa, är det självklart att det kommer att ske något i din mag-tarm-kanal. Konstigt vore annat. Som med allt annat, börja smått och öka successivt. Vanliga biverkningar är gasighet, uppsvälldhet, “orolig mage” lätt huvudvärk och lös/hård mage. Detta är övergående. Du kan också testa olika sorter för att hitta den som passar bäst för dig.
Produkttips – Dessa probiotikaprodukter rekommenderar jag
Vad som helst får inte säljas och marknadföras som probiotisk. Det krävs nämligen att hälsoeffekter har vistats i kliniska studier och att de undersökta stammarna sedan används i den slutgiltiga produkten. Mina favoriter (se mina favoriter för barn längre ner)
Pro 30 Plus 30 från Alpha Plus är en mjölkfri mjölksyrabakterie-kombination bestående av åtta olika mikroinkapslade bakteriestammar och 30 miljarder levande bakterieorganismer per kapsel.
LactoVitalis Pro ger ett tillskott av minst 20 miljarder mjölksyrabakterier från 12 olika stammar. Innehåller även vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion och vitamin B2 som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.
Probioplex från Helhetshälsa innehåller två miljarder bakterier per kapsel från fem olika bakteriestammar. 1 kapsel motsvarar mjölksyrabakteriemängden från 2 liter yoghurt. Kapseln kan öppnas om du vill ha en mindre mängd eller har svårt att svälja kapslar.
Om du vill kolla ännu mer, hittar du alla sorter som finns hos Bodystore här.
Vad ska man tänka på när man köper probiotika?
Se till att välja en med så många bakteriestammar som möjligt och att bakterierna har hög överlevnadsgrad när kapseln passerar magsyran.
Tänk också på att förvara din probiotika i kylen, eftersom den är värmekänslig.
Mat med probiotika – levande bakteriekultur
Om du köper syrade produkter är det viktigt att du väljer de som inte är pastöriserade. Det är faktiskt inte så många som håller det måttet på marknaden, vilket är väldigt synd. Därför föredrar jag att göra egna grejer. Här kommer några favoriter.
- Surkål, men också syrade morötter är en stor favorit!
- Hemmagjord kokosyoghurt
- Hemmagjord kombucha
- Hemmagjord kimchi
- Jag har också testat denna fermenterade dryck, som innehåller 12 olika stammar, ville ta med den också!
Frågor och svar om probiotika
Hur vet man att det gör nytta?
Du måste helt gå på upplevd effekt om du inte gör ett nytt test. Hade du exempelvis extrema problem med magen och de har blivit bättre är det ett tecken att det fungerar. Svårt att säga, men gå på upplevd känsla och symptom. I vissa fall, som vid en antibiotikakur kan det vara
Räcker det att jag äter surkål för att få i mig probiotika?
Det beror på vad syftet är. Mjölksyrebakterier är toppen, men om du har något specifikt problem, kanske eksem, magbesvär eller just ätit antibiotika räcker det troligen inte.
Om jag har 0% goda tarmbakterier, hur ökar jag dem?
Testa probiotikatrappan nedan, testa också att tillsätta prebiotka. Jag hade också 0% vid test, men detta berodde på att jag hade 3 olika parasiter, dessa dödade jag, då kunde de goda tarmbakterierna växa till.
Resistent stärkelse i form av potatismjöl, hur länge ska man ta det?
Jag burkar rekommendera att ta lite i taget, kanske börja med 1 tsk, sedan trappa upp så du kommer upp till kanske 2-3 msk/dag, sedan trappar du ner igen. Sedan kan du köra som kurer.
Kan barn äta probiotika?
Ja det går utmärkt. Här är några sorter jag rekommenderar.
- Pure Biotic Barn (sugtablett)
- FAVORITEN! Lactovitalis Kids (sugtablett)
- Probi Baby (kan användas från 4 dagars ålder)
- BioGaia ProTectis (sug/tuggtablett)
Skönhetsprodukter med probiotika?
Probiotisk hudvård är en av de största trenderna just nu. Huden är som vårt allra största organ är värd åt väldigt många mikrober (mikroorganismer som bakterier, virus, jästsvampar och mögel) som varje dag hindrar patogena (sjukliga/dåliga) bakterier från att få fäste och försöka sig. Precis som vår tarmflora kan huden behöva lite extra hjälp då och då för att må bättre och se och upplevas friskare och fräschare.
Jag är sugen att utforska detta område mer. Här finns tre produkter från Dr Sannas, Handkräm i tub, handkräm i pumpflaska och hudlotion. Har hört gott om dem och tycker att produkterna dessutom ser väldigt estetiskt tilltalande. Jag lägger dem i min varukorg vid min nästa beställning hos Bodystore.
Vart testar man sin tarmflora?
Jag har testat min hos Jonas på Fysiolabbet i Södertälje. Men finns några aktörer på marknaden som erbjuder hemtest. Viktigast tycker jag är att man får hjälp hur resultatet ska tolkas, och hur man ska lösa ett eventuellt problem.
Vad är probiotikatrappan?
Det finns olika tillvägagångssätt, men det sätt jag har gjort det på vid flera tillfällen är:
- Vecka 1 – 1 st morgon
- Vecka 2 – 1 st morgon och kväll
- Vecka 3 – 1 st morgon, lunch och kväll
- Vecka 4 – 3 st morgon, lunch och kväll
Hoppas att du gillade mitt maxade inlägg om probiotika. Det var väldigt rolig att skriva. Har du en fråga får du gärna lämna den nedan.
7 kommentarer
Hej, kanske dum fråga men hur tar du potatismjölet ? I vatten ? Isf hur mycket vatten ?
Inte alls en dum fråga! Du blandar med KALLT vatten, så mycket vatten du behöver för att få i dig alltsammans 🙂
Fråga 1: Hur dödade du dina tarmparssiter?
Fråga 2: Angående probiotikatrappan: Menas det att man kan ta vilken bra probiotika-kapsel som helst i de mängderna, oavsett vad som står på förpackningen?
Fråga 3: Är det nödvändigt att ta prebiotika separat om man har en probiotika som även innehåller prebiotika?
/Anna
1. Dödade dem med ett gäng olika ört-tinkturer som Jonas ordinerade. 2. Ja det kan du göra. Jag använde Pro 30 från Alpha plus. Det sker ju dock på egen risk, jag kan inte garantera hur varje mage reagerar, men jag har gjort det många gånger. 3. Jag skulle se till att äta prebiotisk mat! Lycka till!
Hej och tack för detta informativa inlägg! Jag har länge funderat över just prebiotika då detta har påståtts hjälpa insomningen. Jag har grava sömnstörningar sedan 30 år och har inte hittat någon lindring för detta på naturligt sätt. De preparat jag hittar är främst probiotika med liten del prebiotika. Vet du något om effekterna av ett större intag av just prebiotika, och var man kan få tag på det?
Hej! Bor i Finland och här finns det vitaminkurer och allt möjligt på kapslar som man även kan hitta i alla matbutoker. Vet inte alls som så är fallet i sverige, men iaf. Jag tog mjölksysatabletter för ett tag seda, minns inte styrkan, och jag blev fruktansvärt dålig i magen! Jättetrist eftersom jag har IBS som stör mig supermycket med mycket lös mage. Äter LCHF ej mejerifritt (kan inte och vill inte vara utan) sedan fem år iaf och det har andra positiva effekter på hela kroppen. Kokosfett är magiskt!! 🙂 Men detta med magen påverkar alltid mig. Har många gånger försökt att äta max 20g kh/ dag med följden att magen kollapsar totalt i flera dagar tyvärr, så jag äter nog lite mer än det nu. Det enda som verkar stabilisera tarmarna är antingen solrosfrön eller surskorpor. Surskorpor är som svenska Finncrisp. Då tar jag max en surskorpa som här innehåller 4g/ surskorpa. gissar på att fröna eller surskorporna suger upp vätskan i tarmarna och på så sätt stabiliserar men det kan ta några dagar tyvärr. Jag äter också LCHF för att det är gott och jag har ätit det då o då i 10 år egentlgen men “fallit” tillbaka vilket är otroligt dumt, men jag äter också LCHF för att få styrka i kroppen (tränar styrka framförallt i magmusklerna då jag är opererad för delade magmuskler pga många barnafödlar för två år sedan och att sluta träna dem skulle göra att de gled isär igen) och få synliga muskler på armar och ben men även magen. Gillar faktiskt att träna och har blivit beroende. Men tyvärr har jag diskbråck i nacke och rygg som då och då gör mig mer eller mindre oförmögen att gå utan krycka samt hjälp i vardagen. Men jag ger mig aldrig, för det känns verkligen som att LCHF är min vän som ger mig styrkan att läka tillbaka när det är tufft. en att läsa din superinspirerande sida gör mig glad och jag tycker mycket om att läsa dina fina inlägg samt recept. Vill väl egentligen också tacka dig för att du finns här och ger inspiration och stöd till alla som vill. Tack för mig! Ha en underbar lördag! Hälsningar Åsa
Probiotikatrappan :
Såg nu lite sent att sista steget var hela 9 kapslar om dagen!!! Blir ju svindyrt!!! Måste man ta så hög dos? Kan det funka med 6/dag?
Sen undrar jag hur man ska fortsätta när man är klar med de fyra veckorna? Underhållsdos på 1 tablett???
Mvh Anna