Bovetelimpa eller egentligen, den godaste glutenfria limpa jag smakat, är otroligt enkel att göra. Det enda som krävs är lite tid, men det fina är ju att man kan göra annat medan tiden gör sitt. En annan fin sak med detta recept är att du inte behöver varken jäst, surdeg, bikarbonat eller bakpulver. Det fermenterar sig själv, och smaken är verkligen syrligt, som ett klassiskt surdegsbröd.
Jag har sett detta recept cirkulera i mina kanaler många år och även haft äldre vänner som berättat om detta recept som typ deras mormor gjorde, så jag vet inte hur gammal receptet är, eller vad dess historia är, men jag har i alla fall översatt en amerikansk variant av detta till svenska mått och därmed modifierat mängderna något (för att det ska funka för oss) samt ökat på mängden salt.
Bovetelimpa – Du behöver
- 500 gram helt bovete (detta från biofood) eller detta hela bovete från Kung Markatta
- Cirka 1-2 tsk oraffinerat havssalt
- 2 dl vatten
- Blender eller stavmixer
- Skål
- Slickepott
- Bakduk
- Bakplåtspapper
- Brödform 1,5 liter
- Brödkniv
Gör bovetelimpan såhär
Jag skriver nedan hur jag brukar lägga upp det med dag/kväll, men du kan givetvis göra som du vill, exempelvis låta den stå över dagen istället för över natten eller så. Det kan verka som mycket information, men det är egentligen fyra enkla steg, blötlägga, mixa, fermentera och slutligen grädda.
BLÖTLÄGGA, Kväll 1: Häll upp det hela bovetet i en rymlig skål/burk (tänk att det kommer att svälla något) och täck sedan med en riklig mängd vatten. Detta är verkligen det enklaste steget, se bara till att det är en stor skål och vatten så bovetet kan suga upp + att det blir över, här spelar mängden vatten ingen roll alls. Låt stå över natten eller över dagen (cirka 8 timmar)
MIXA, Dagen därpå: Häll bort vattnet noga, skölj inte! Detta är ett väldigt viktigt steg för fermenteringen, det kommer inte att bli ett bröd om du sköljer bovetet i detta steg. Häll sedan ner det blötlagda bovetet + 2 dl nytt vatten + salt, 1-2 tsk eller efter smak i en blender eller mixa med stavmixer. Det ska bli helt slätt. Lägg sedan i en skål av glas eller porslin och täck med en bakduk.
FERMENTERA 24-48 h: Låt skålen med smeten stå på en plats utan drag, inte för varmt, men heller inte för kallt. Låt fermentera 24-48 h. Jag skulle rekommendera att du kollar till fermenteringen då och då så det inte blir för mycket och att kanske första gången endast fermentera 24h, så kan du testa dig fram ju fler bröd du bakar. Jag glömde min deg en gång, och för mig var 48h allt för länge, och den luktade inte alls bra och blev missfärgad. Men om det är mycket kallare kanske det hade funkat.
GRÄDDA: Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax nedanför mitten. Knöla ihop ett bakplåtspapper och klä sedan din form med det, då blir det så mycket enklare att få det på plats. Häll i smeten, rör inte utan häll rätt och slätt i degen/smeten i formen och fördela den jämnt. Om du vill kan du toppa med lite flingsalt, sesamfrön eller vallmofrön. Ställ in i ugnen 90 minuter. Lyft brödet ut formen och låt svalna helt på ett galler. Skär gärna upp limpan i skivor och frys in, så tar du fram allteftersom.
Gott att ha på
Tips, råd och svar på frågor
Här har jag samlat frågor, tips och råd. Kanske fyller jag på denna del om många är frågvisa, låt oss se.
Är bovete glutenfritt?
Ja. Bovete är inget sädesslag utan en ört, som är naturligt glutenfri.
Är bovete nyttigt?
Bovete är ett näringsrikt. Det innehåller proteiner, fibrer, antioxidanter och viktiga mineraler, som exempel magnesium och mangan.
Måste man inte skölja bovete efter att det blötlagts?
Vanligtvis brukar man göra det om man sedan ska koka bovetet, men som jag förstått kommer fermenteringen göra jobbet i detta fall. Det man brukar prata om är två ämnen saponiner och fagopyrin. Båda finns i bovete.
Saponiner har fått sitt namn från förmågan att bilda ett skum när de blandas med vatten, likt tvål (“sapo” betyder tvål på latin). I större mängder är det inte hälsosamt och kan orsaka magknip eller matsmältningsbesvär. Dessa ämnen försvinner med blötläggningsvattnen, och resterande “äts upp” av fermenteringen.
I bovetets finns även något som heter fagopyrin, som inte heller är hälsosamt i stora mängder. När man pratar stora mängder brukar man hänvisa till om man skulle äta mängder av boveteskal. De brukar man fylla yogakuddar/puffar och liknande med och inte äta. Risken att råka ut för besvär är även större/mer trolig om du äter råa eller helt obehandlade boveteprodukter. Det finns alltså även fagopyrin i bovetet, men detta bröd är blötlagt, fermenterat och sedan tillagat i ugnen. Jag skulle utan tvekan kvala in på pallplats för norra Europas känsligaste mage, och jag kan äta detta bröd utan att få några som helst besvär.
Hur gör jag om jag vill använda jäst?
Då väljer du ett annat recept. Här finns flera glutenfria brödrecept att göra som jag skrivit. Glutenfritt morotsbröd, glutenfri limpa eller glutenfria wraps med en guide till glutenfri bakning.
15 kommentarer
Kanon!
Vad roligt att du uppskattar! Tack för att du tog dig tid att kommentera. Kram Fanny
Hej Fanny! Tack för detta och alla andra fantastiska recept! Du har verkligen berikat mitt liv vad gäller mat!
Är bovetelimpan bra om jag vill äta normal Lchf?
Tack själv för din varma kommentar. Den gjorde mig väldigt glad. Normal LCHF och bovete brukar inte vara en vanlig kombination, men allt beror ju på hur mycket kolhydrater man äter i stort och hur man mår och reagerar.
Har du något recept på limpa med
Bovetemjöl?
Ja flera stycken, länkar några i inlägget, annars kan du söka på limpa här på bloggen.
Toppenrecept!
Nästa bak ska jag ha lägre ugnstemperatur än det receptet föreslår!
Om jag skulle vilja ha russin eller kryddor i, var i processen anser du det är klokt att tillsätta de?
Hej, ja alla ugnar är ju lite olika så toppen att anpassa och testa sig fram. Brödkryddor och liknande skulle jag tillsätta när jag mixar, russin kanske försöka blanda i vid gräddningen, men utan att blanda runt?
Har du hunnit testatbaka med kryddor och russin? Fick lite julkänsla idag och hade velat haft lite vörtkryddor i brödet och russin. //Pernilla
Hej har inte testat med kryddor, och russin har jag lite rysningar inför, så har inte testat! Men ser fram emot att höra om du testar! Önskar dig en underbar vecka!
Jättegoda bröd! Kommer att göra igen men det blev inte många små hål i brödet utan några få väldigt stora. Jag fermenterade i 25 timmar. Var det för lite? Kan man se på degen på nått sätt att den fermenterat klart?
//Pernilla
Testa lite längre skulle jag säga. Jag har börjat testa mig fram nu på tid, men försöker kolla om det börjat bubbla upp mot ytan. Då har jag tagit det den senaste tiden, då har det blivit många mindre bubblor för mig.
Vilken god och enkel limpa! Supergod att rosta
Det var slut på helt Bovete i min affär så jag provade med krossat Bovete och det blev precis lika bra!
Toppen! Använde Garants ekologiska bovete denna gång och det var väldig fart på fermenteringen.
Toppen, det måste jag testa!