Tvätta giftfritt

Städa giftfritt – allt du behöver veta för att komma igång

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore, Jordklok och Net on Net

Städa giftfritt är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag försöker förespråka hållbarhet och miljötänk i alla delar av livet. Något som många inte tänker på är att väldigt mycket av kemikalierna som finns i hemmet faktiskt kommer från olika rengöringsmedel som används. Om du lyssnar på all reklam som översköljer oss från alla håll är det lätt att tro att det behövs specialrengöringsmedel till varje del av huset som du ska städa. Och det ena medlet är starkare och mer kemikalieladdat än det andra. Men att städa hemma behöver inte vara dyrt, det kräver inte specialmedel och det ska framförallt inte vara skadligt för din och din familjs hälsa. Därför har jag satt ihop detta maxade inlägg med alla mina bästa tips på hur du kan städa giftfritt utan massa krusiduller. Jag hoppas att det ska ge dig inspiration till att komma igång med din egen ekostädningsrutin. Det bästa med att städa giftfritt är att alla kan vara med!

Vill du ha fler tips på hur du kan leva ett giftfritt liv har jag massa bra inlägg här på bloggen. Här är ett litet urval av mina populäraste inlägg. Du kan också söka på “giftfritt” i sökfältet på bloggen eller välja “lev giftfritt” i menyn här ovan för att komma till hela samlingen.  

Inlägget innehåller:

  1. Städa giftfritt – vad behöver jag ha hemma?
  2. Citron
  3. Städa med ättika
  4. Bikarbonat och bikarbonatpasta
  5. Såpa
  6. Städa giftfritt i köket
  7. Städa giftfritt i badrummet
  8. Fler tips för giftfri städning

Städa giftfritt – vad behöver jag ha hemma?

För att komma igång med din giftfria städning så är det bra att ha vissa saker hemma. Det är inte många saker, men har du dessa kommer du väldigt långt. 

Till att börja med behöver du en del städredskap. Här är en lista på mina favoriter som jag använder hemma: 

  • Disktrasor är ett måste i mitt kök. Jag använder den här varianten som är gjord av cellulosa. De tål hur mycket som helst och kan tvättas många gånger innan de behöver bytas ut. Dessutom är de biologiskt nedbrytbara. 
  • Microfibertrasa och gärna en microfibermopp. Microfiber består av polyester och polyamider som är delade på ett särskilt sätt. När du använder microfiber bildas statisk elektricitet mot underlaget och trasan drar till sig damm, smuts och bakterier. Microfiber har också väldigt stor uppsugningsförmåga. När microfibern kommer i kontakt med varmt vatten öppnar sig fibrerna och släpper partiklarna som sugits upp. Svårt smutsiga microfibertrasor rengörs i tvättmaskin. Men tänk på att inte använda sköljmedel för det förstör microfibern. 
  • Lintrasor är en favorit här hemma. Älskar att använda dem vid städning och ha en för att torka kaklet i köket med jämna mellanrum. Lin har en otrolig uppsugningsförmåga och torkar verkligen riktigt torrt. Glöm bara inte att koka trasan innan du använder den för första gången för att få så bra uppsugningsförmåga som möjligt. 
  • Diskborste och kastrullborste i trä.
  • Disksvamp. Denna har dels en mjukare sida av cellulosa och en skrubbsida som består av luffa. Den är plastfri och biologiskt nedbrytbar och kan rengöras i diskmaskin eller i kokande vatten.  
  • Sprayflaska är jättebra att ha. Jag har en för min såpablandning och en för min ättika- och diskmedelsblandning. 
  • Gummihandskar är en bra investering. Även naturliga rengöringsmedel kan skada huden och för att vara på den säkra sidan använder jag de här handskarna. Jag gillar de verkligen för de är jättesköna att ha på sig. De är gjorda i naturgummi och håller i flera månader, jag använder storlek M.
  • En eller flera gamla tandborstar till kanter som är svåra att komma åt.
  • Handkräm är toppen att ha. Städning, liksom andra tillfällen då händerna kommer i kontakt med vatten, kan torka ut huden. Därför vill jag tipsa om Mirakel Salva från Tigerflicka of Sweden som jag använder. Jag bara älskar den här krämen! Den är gjord på helt naturliga ingredienser och bygger upp hudbarriären inifrån. Jag köper salvan från Darling Eco som är en liten shop som drivs av min kompis Agnes. Agnes kan nästan allt som finns att veta om att leva giftfritt och har verkligen helt fantastiskt fina produkter i sin shop.  
Städa giftfritt
Ett par borstar är alltid en god idé!

Förutom dessa redskap behöver du en del produkter som ersätter de vanliga starka, kemiska rengöringsmedel som fyller hyllorna i affärerna. Det du bör ha hemma är: 

Citron

Citron har egenskaper som är fettlösande och lätt desinficerande så den passar väldigt bra för rengöring av kök och badrum. Dessutom är citron toppen för att få bort dålig lukt. 

Städa med ättika 

Ättika är ett riktigt allsidigt rengöringsmedel. Syran i ättikan är den effektiva rengöringssubstansen. Den är fettlösande, tar bort dålig lukt, fläckar, kalkbeläggningar och mögel. När jag skriver ättika nedan är det ren ättika (24%) jag menar. Använder du ättikssprit (12%) kan du tänka att du ska dubbla mängden. Tillsätter du bikarbonat till ättikan får du en kemisk reaktion som ytterligare förstärker effekten mot smuts, bakterier, fläckar och kalkavlagringar. 

Ättika passar att använda på många ytor men några du ska undvika är natursten, marmor och vaxade ytor. Det är så starkt att det kan lämna matta fläckar och märken som inte går bort. Använd inte heller ättika för att rengöra strykjärn då det kan skada elektroniken inuti. 

Tänk på att koncentrerad ättika (24 %) är frätande trots att den ofta används för hushållsbruk. Använd gärna handskar när du hanterar vätskan och var försiktig så att det inte stänker i ögonen. Även utspädda lösningar, som finns i exempelvis vinäger och ättiksprit (upp till 12%), är starkt irriterande för hud och ögon. Förvara ättikan utom räckhåll för barn och djur!

Bikarbonat och bikarbonatpasta

Ännu ett måste i din giftfria städskrubb är bikarbonat (natriumbikarbonat). Bikarbonat är ett riktigt allrengöringsmedel som kan användas till rengöring av ugn, kyl och frys, fläckborttagning, fogrengöring, propplösning och mycket mer. Blandar du bikarbonat med lite vatten får du en pasta som passar jättebra att rengöra bland annat kakelfogar med. Bikarbonatpasta stelnar dock väldigt fort. Blanda därför inte till mer pasta än du behöver utan förvara bikarbonat i pulverform. 

Bikarbonat är inte samma sak som bakpulver. Bakpulver är bikarbonat som blandats med någon form av syra och något ämne som motverkar fukt. Använder du bakpulver istället för bikarbonat behöver du därför dubbla mängden. Tips: Du kan köpa bikarbonat i storpack som är specifikt avsett för ekostädning.  

Natriumkarbonat

Natriumkarbonat kallas för kristallsoda eller sodakristaller, och är starkare än natriumbikarbonat (vanligt bikarbonat). Den har ett pH värde på 11,4 (bikarbonat har 8-8,5), vilket gör den ungefär tusen gånger mer basisk! Natriumkarbonat är ett bra alternativ vid rengöring när bikarbonat inte är tillräckligt effektivt. 

Natriumperkarbonat

Natriumperkarbonat kallas även för väteperoxid. Den används främst som blekningsmedel och oxidationsmedel och toppen för att få bort svåra fläckar och lukt från tyg. Den passar också bra som allrengöringsmedel för badrum och kök.  

Såpa

Såpa är en riktig klassiker för oss som gillar giftfri städning. Den fungerar till det mesta och är snäll mot både människor och natur. Såpa kan göras av både animaliskt och vegetabiliskt fett. Den vanligaste såpan som de flesta använder är gulsåpa. Den passar toppen till städning eftersom den inte innehåller överskottsolja. Linoljesåpa är en annan såpa som används flitigt inom ekostädning. Den innehåller överskottsolja och passar väldigt bra för träytor och trägolv eftersom den vårdar dessa.

Städa giftfritt
Bikarbonat och tandborstar är perfekta för att gå loss på fogar som blivit lite trista i färgen.

Städa giftfritt i köket

Ättika + kaffebryggare = sant

Kalka av kaffebryggare och tekokare gör du enklast med ättika. Blanda 1 dl ättika (24%) med 3 dl vatten och häll i kaffebryggaren. Brygg igenom en gång och vänta 15 minuter. Gör sedan en till blandning och upprepa hela processen. Brygg igenom bryggaren med vatten några gånger tills du fått bort smaken av ättikan. Samma metod kan du använda för att avkalka din tekokare. Men där behöver du inte byta ut blandningen mellan första och andra kokningen. Avsluta med att koka upp rent vatten några gånger för att få bort smaken av ättika. 

Ättika – rengöring av rostfria köksytor

Även när det gäller rengöring av diskho, kran, diskbänk och andra rostfria ytor i köket är det toppen med ättika. Du kan hälla lite ättika direkt på ytan, gnugga med en borste och torka med en trasa. Har du en rejält ingrodd fläck eller svåra kalkavlagringar kan du tillsätta lite bikarbonat i ättikan för att få till en kemisk reaktion som är väldigt effektiv för att få bort smuts. Du kan också göra rent dessa ytor med såpa. Använd en svamp och gnugga rent fläckar, torka sedan med en fuktig trasa. 

Skinande ren micro och diskmaskin med citron 

Mikrovågsugnen gör du enklast ren med citron. Ta en halv citron och lägg i en skål med vatten. Lägg in i micron och kör på högsta effekt i 3-4 minuter. Låt sedan skålen stå kvar ca 20-30 minuter. Därefter torkar du rent med en våt trasa. Smutsen försvinner i ett nafs och det luktar superfräscht. Du kan även använda citron för att hålla diskmaskinen ren och fräsch. Lägg i en halv citron i bestickstället eller någon annanstans i maskinen där citronen sitter kvar och inte åker runt och kör igång den. När den maskinen diskat färdigt kommer din disk vara extra skinande och dofta gott. Dessutom kommer maskinen vara avkalkad och fräsch. 

Bikarbonat mot missfärgningar

Har du missfärgat porslin kan du fylla diskhon med hett vatten, hälla i 1 dl bikarbonat och låta porslinet ligga i blandningen i 30 minuter. Diska sedan av porslinet som vanligt. Har du fläckar på termosar kan du göra likadant eller hälla lite bikarbonat och hett vatten i termosen och låta stå i 20 minuter innan du diskar den som vanligt. 

Fläckborttagning med bikarbonat och socker

Bikarbonat är toppen för att få bort fastbrända fläckar på kastruller, ugnsformar och på hällen. Häll lite bikarbonat i kastrullen tillsammans med vatten och låt det koka ett par minuter. Du kan också blanda bikarbonat med lite vatten och smeta på kastrullen eller hällen och låta det verka över natten och sedan torka bort med vatten nästa dag. Fastbrända fläckar på ugnsformar eller kastruller går också att få bort med hjälp av socker. Ta en sockerbit (gärna hård) och blöt ner ena sidan lite. Gnugga sedan mot den fastbrända fläcken tills den är borta. Diska som vanligt.  

Rengör ugnen med såpa, ättika eller bikarbonat

Ugnen kan du göra rent på flera sätt. Till att börja med kan du använda såpa för att rengöra ugnen. Gnid då in koncentrerad såpa på fläckar som du vill få bort. Värm sedan ugnen till 100 grader och stäng av den. När den svalnat torkar du rent med en trasa och vatten. 

Du kan också ställa in en skål med ättika i ugnen och sätta den på 50 grader i 1 timme. Stäng sedan av ugnen och låt den svalna en stund. Torka av ugnen med såpavatten och avsluta med att torka med bara vatten. Det löser upp fett och fläckar. 

Slutligen kan du använda bikarbonat för ugnsrengöring. Blanda till lagom mycket bikarbonatpasta, gnugga in på fläckar och torka rent. 

Propplösning med bikarbonat och ättika

Proppar i avloppet kan du lösa upp med en blandning av 1 del bikarbonat och ½ del ättika (eller vinäger) som du häller ner i avloppet. Låt det fräsa och när det slutat sköljer du med hett eller kokande vatten. 

moccamaster
Att filtrera kranvattnet är också en god idé för att förlänga livslängden på dina köksmaskiner

Städa giftfritt i badrummet

Ättika – rengöring av blanka ytor

Alla blanka ytor i badrummet så som duschkabinväggar, handfat, speglar, kran och badkar rengör du lättast med en blandning av 1 dl ättika (24%), 4 dl vatten och några droppar diskmedel. Den här blandningen är toppen att ha och använda på alla blanka ytor i hemmet. Jag blandar till det i en sprayflaska. Sedan sprayar jag på blandningen, låter den verka en halvtimme och torkar av med en mikrofiberduk. För riktigt smutsiga ytor, som till exempel badkar, använder jag en borste och skrubbar innan jag sköljer bort medlet med vatten. 

Toalettrengöring med bikarbonat och ättika

Toaletten gör du rent genom att hälla i 1 dl ättika och 1 dl bikarbonat och låta verka över natten. På morgonen skrubbar du noga med borste och tvättsvamp samt sköljer med kallt vatten eller spolar några gånger. Det får bort bakterier, lukt och kalkrester. 

Ättika mot kalk

Har du ett duschmunstycke som är alldeles igenkalkat så att det sprutar vatten åt alla håll löser du det genom att lägga munstycket i en skål och hälla i ca 1-2 dl ättika och några deciliter varmt vatten. Låt munstycket ligga i vätskan ungefär 20 minuter. Ta sedan upp munstycket och häll på bikarbonat. När bikarbonatet slutat låta kan du skölja bort det med kokhett vatten. 

Bikarbonatpasta för rena kakelfogar

Behöver du göra rengöra kakelfogarna i badrummet (eller köket) är bikarbonat din bästa vän. Blanda till en pasta av bikarbonat och vatten. Smeta in fogarna och låt verka i 10-15 minuter. Använd sedan en borste för att verkligen få bort smutsen. Avsluta med att torka av med en fuktig trasa.

Stopp i avlopp

Proppar i avloppet löser du på samma sätt som i köket, genom att hälla i en blandning av 1 del bikarbonat och ½ del ättika och sedan spola med varmt vatten. 

Såpa för rena golv och väggar 

Väggar och golv städar du bäst med såpa och vatten.  Ta någon droppe såpa till en stor spann med vatten, du behöver inga mängder!

Fler tips för giftfri städning 

Dammsugning är en av de viktigaste bitarna i en bra städrutin. Kemikalier samlas i damm. Försök därför dammsuga minst en gång i veckan. Investera gärna i en miljömärkt dammsugare som går att återvinna när den är förbrukad. Denna dammsugare har jag från Dyson, så nöjd med den! Har även denna robotdammsugare som dammsuger sovrummet varje dag.

Efter dammsugning är det bra att moppa golvet. Använd en microfibermopp med enbart varmt vatten eller tillsätt lite såpa. 

Glöm inte att damm även samlas på andra ställen än på golvet. Använd en microfibertrasa eller exempelvis en fuktad lintrasa för att dammtorka fönsterbrädor, bord, bokhyllor och andra ytor i hemmet som samlar damm. Vill du få det extra rent kan du blanda lite såpa och vatten och använda det vid dammtorkningen. 

När det är dags för fönstertvätt kan du blanda 1 dl ättika med 4 dl vatten och hälla i några droppar diskmedel. Spraya på dina fönster och torka av ordentligt med en microfiberduk.  Torka sedan kruttorrt med en ny mikrofibertrasa eller tidningspapper.

Ett riktigt bra tips på allrengöring är att blanda såpa och vatten i en sprayflaska och ha tillgänglig för att göra rent olika ytor i huset. Det fungerar på diskbänken, kranen, matbordet och i princip alla andra ytor. Och du behöver inte oroa dig för vad barnen får i sig för kemikalier om de lägger mat eller leksaker på olika ytor. 

Ett annat bra allrengöringsmedel får du genom att blanda ca 20 droppar citronjuice och 40 droppar tea tree oil i 2 deciliter vatten. Den här blandningen kan du antingen använda outspädd som den är eller blanda ner i hett vatten, exempelvis om du ska moppa golvet. Fungerar toppen till rengöring av kakel och olika ytor i köket eftersom både citron och tea tree oil har antibakteriella egenskaper. Tänk dock på att bara använda blandningen på ljusa ytor eftersom citron har blekande egenskaper. 

Detta var mina bästa tips på hur du städar giftfritt. Jag hoppas att du fått en hel del inspiration och konkreta tips. Om du också brinner för det rena och naturliga och vill ha giftfria tips för andra delar av ditt liv kan jag varmt rekommendera dig att kolla in boken “Giftfri – ett rent liv utan tillsatser” som jag har skrivit tillsammans med Martina Johansson. Den är fulladdad med alla våra bästa knep och praktiska tips på hur du börjar ditt giftfria liv idag. Att städa giftfritt är billigt, roligt och effektivt. Lycka till!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Bakpulver fungerar bra på kattkiss, verkar neutralisera doften annars brukar ju katter gå och markera igen.

Hej Fanny! Jag har sökt lite på din blogg efter Dysondammsugare. Jag är på väg att ev köpa en sån, din länk funkar inte, vad är det för modell du har? Är den bra?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök