Glycin och L-Glutamin är två aminosyror som ofta kopplas ihop med träning, men de kan med fördel användas vid många fler tillfällen än så. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Rabattkod hos Bodystore
Med jämna mellanrum har jag rabattkoder hos min grymma partner sedan många år, Bodystore. Där handlar jag allt från mat till solskydd, tillskott, städgrejer och skönhetsprodukter. För att hålla koll på aktuella rabattkoder rekommenderar jag dig att undersöka min sida erbjudanden och rabatter, kolla Instagram och min Facebooksida där jag berättar om aktuella koder.
Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. Jag är utbildad kostrådgivare med 13 års erfarenhet och många timmars egna studier och intresse för holistisk hälsa i ryggen.
Rabattkod hos Bodystore vecka 40 2024
FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR
Rabattkod: FANNY40
Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
Glycin
Glycin är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen kan producera den själv. Den är involverad i flera viktiga kroppsfunktioner, här kommer några exempel:
- Proteinbildning: Glycin är en del av många proteiner och är viktig för att bygga och reparera dina vävnader.
- Centrala nervsystemet: Det fungerar som en neurotransmittor som kan hjälpa till att lugna nervsystemet och förbättra din sömnkvalitet.
- Avgiftning: Glycin hjälper till med avgiftningsprocessen som bland annat sker i levern.
- Antioxidantproduktion: Det är en föregångare till glutation, en kraftfull antioxidant*
*Glutation är en kraftfull antioxidant som består av tre aminosyror: glutamin, cystein och glycin. Om du inte har tillräckliga nivåer av glycin kan din kropp därmed ha svårt att skapa tillräckligt med glutation.
När kan kroppen ha svårt att producera glycin själv?
Kroppen kan ha svårt att producera tillräckligt med glycin själv, några exempel är:
- Vid Intensiv fysisk träning ökar kroppens behov av aminosyror för muskelreparation och återhämtning. Tränar du väldigt mycket och intensivt kan kroppen ha svårt att hinna producera den mängd som behövs.
- Kronisk stress och sjukdomar, särskilt sådana som involverar inflammatoriska eller tillstånd där kroppens vävnader bryts ner (kallas katabola tillstånd) kan öka kroppens behov av glycin för reparation och för att stärka immunförsvaret.
- Ålder är en annan faktor, när du blir äldre minskar kroppens förmåga att “tillverka” eller “producera” aminosyror (att syntetisera aminosyror) detta leder då till lägre nivåer av glycin.
- Näringsbrist är en annan aspekt som påverkar kroppens förmåga att skapa glycin. Om du äter veganskt eller av annat skäl en låg mängd animaliskt protein kan det begränsa mängden byggstenar kroppen behöver för att skapa glycin.
- När kollagenbehovet ökar i kroppen, vid skador eller vissa sjukdomar krävs stora mängder glycin för att skapa kollagen som behövs för att skapa bindväv.
Hur mycket glycin ska jag ta?
En vanlig dos glycin är: 2 kryddmått (2 g) 1—3 gånger dagligen (2 g—6 g). Glycin, tillskillnad mot många andra aminosyror smakar bra! Det smakar lite sött, varför det är gott i det mesta, och speciellt smarrigt i en kopp te på kvällen.
När är det bäst att ta glycin?
Det har bäst effekt på tom magen. Jag föredrar att ta det ungefär 15 minuter innan sänggående, tillsammans med filtrerat ljummet vatten. Många föredrar även det i varmt örtte.
- Glycin från Vitaprana
- Filtreringskanna DAFI
- Örtte för kvällen Roibos Vanilla
- Örtte för kvällen Ringblomma
- Örtte för kvällen Relax
L-Glutamin
Men vad är då L-Glutamin? Det är en annan icke-essentiell aminosyra som också spelar en viktig roll i flera kroppsfunktioner och L-Glutamin används ofta av de som vill förbättra sin tarmhälsa eller stödja immunsystemet:
- Muskelåterhämtning: Det hjälper till att minska muskeltrötthet och förbättra återhämtningen efter intensiv träning.
- Tarmhälsa: Det är en viktig näringskälla för tarmceller och hjälper till att upprätthålla tarmens barriärfunktion, vilket kan förhindra det man brukar kalla “läckande tarm”.
- Immunsystemet: L-Glutamin är viktig för att stödja immunsystemets funktion.
När kan kroppen ha svårt att producera L-glutamin själv?
Jag skulle säga att det är samma punkter som gäller för Glycin, men det finns vissa tillägg:
- Kronisk Stress – Kronisk stress kan leda till en ökad nedbrytning av muskelprotein, vilket kan öka behovet av L-glutamin för att underhålla muskler och andra vävnader.
- Sjukdom och Trauma – Allvarliga infektioner, brännskador och kirurgiska ingrepp kan kraftigt öka kroppens behov av L-glutamin för att stödja immunförsvaret och kroppens förmåga att reparera vävnader.
- Tarmsjukdomar – Inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, celiaki och andra tarmsjukdomar kan påverka tarmens hälsa och öka behovet av L-glutamin för att underhålla tarmcellerna och deras funktion.
Hur mycket L-glutamin ska jag ta?
L-Glutamin kan tas när som helst på dygnet. Många föredrar att ta glutamin i samband med träning som en del av återhämtningen. 1 tesked per portion (5 g) i ett glas vatten brukar vara lämpligt. Ta 1-3 portioner dagligen (5 g-15 g). Men bäst effekt får du på tom mage.
Kombinera Glycin och L-Glutamin
Att kombinera Glycin och L-Glutamin i ett tillskott kan potentiellt ha positiva fördelar, särskilt om du har stora problem med magen, lider av sömnproblem eller behöver snabbare muskelåterhämtning. Det är dock viktigt att följa rekommenderade doser! Särskilt om man har underliggande hälsotillstånd eller tar mediciner.
Användning och Dosering
Du kan ta båda tillsammans på kvällen, på tom mage.
- Glycin: 1-3 gram per dag.
- L-Glutamin: 5-10 gram per dag
Finns det risker att ta Glycin + L Glutamin?
Generellt anses både Glycin och L-Glutamin vara säkra för de flesta människor om de tas i rekommenderas dos. Dock finns det vissa risker och biverkningar att vara medveten om, det ska tilläggas att jag aldrig upplevt någon av dessa, och jag har i perioder ätit båda under lång tid.
Glycin
- Vissa personer kan uppleva illamående, kräkningar eller magbesvär vid höga doser.
- Eftersom Glycin kan ha en lugnande effekt, kan man upplevas dåsig/seg.
- Även om det är ovanligt, kan vissa personer vara allergiska mot Glycin i tillskott, uppleva allergiska reaktioner som utslag, klåda eller andningssvårigheter.
L-Glutamin
- Höga doser kan orsaka magbesvär, inklusive uppsvälldhet, gaser och diarré.
- I sällsynta fall kan höga doser av L-Glutamin påverka humöret och orsaka ångest, rastlöshet eller huvudvärk.
- Personer med nedsatt njurfunktion bör vara försiktiga med L-Glutamin eftersom det kan påverka kvävebalansen i kroppen.
Kombination av Glycin och L-Glutamin
När man kombinerar Glycin och L-Glutamin är det viktigt att börja försiktigt och känna in kroppen. Det rekommenderar jag alltid, när det handlar om tillskott. Det är riktigt dumt att börja med maxdos. Starta helt enkelt med lägre doser och öka gradvis för att se hur kroppen reagerar.
Ny design på produkterna från Vitaprana
Vitaprana är Bodystores egna märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.
Några av mina favoritprodukter hos Vitaprana
- Kollagen (marint)
- Elektrolypulver (NY!)
- Veganskt kollagen (kapsel)
- Matcha
- Kreatin
- Probioprana
- Kokosolja med smak
- Kokosolja utan smak
Andra intressanta hälsoinlägg
Om du gillade – Vilka cashewnötter är bra – kommer du förmodligen gilla dessa inlägg! Jag skriver många olika blogginlägg på tema hälsa, kost, näring, skönhet och hushåll. Jag lägger ner mycket tid för att skapa intressanta, lärorika och nyttiga inlägg.
- Elektrolyter, för vätskebalans och energi
- Hälsofördelar med äppelcidervinäger
- Välj rätt proteintillskott, en enkel guide
- Kreatin, för muskeluppbyggnad och återhämtning
- Menskopp och mens, tips och råd
- Svårt att sova? Tips, råd och inspiration
- Tips för bättre minne
- Zink, vad är det bra för?