Naturlig Deodorant

Naturlig deodorant – Hur du väljer rätt giftfri deo

Naturlig deodorant är något som jag får frågor om varje vecka på Instagram. Därför tänkte jag sätta ihop den ultimata guiden för naturlig deodorant och vad som är bra att tänka på. Vad som är bra att känna till och hur en smidig övergång från “vanlig deo” till naturlig deo enklast går till. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. Jag är utbildad kostrådgivare med 13 års erfarenhet och många timmars egna studier och intresse för holistisk hälsa i ryggen.

Rabattkod hos Bodystore

Med jämna mellanrum har jag rabattkoder hos min grymma partner sedan många år, Bodystore. Där handlar jag allt från mat till solskydd, tillskott, städgrejer och skönhetsprodukter. För att hålla koll på aktuella rabattkoder rekommenderar jag dig att undersöka min sida erbjudanden och rabatter, kolla Instagram och min Facebooksida där jag berättar om aktuella koder.

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Vilka naturliga deodoranter rekommenderas?

Jag har några favoriter som jag alltid tipsar om och en som jag alltid väljer själv som fungerar utmärkt på mig. Eilas naturella! Den finns utan doft eller med i olika dofter, vi använder den doftfria.

Den använder även min man och min son som just går in i tonåren. Det är alltså hans första deodorant (stolt mamma, haha)

Naturlig Deodorant
Mitt första val!

Varför svettas man och varför luktar man egentligen svett?

Att svettas är en naturlig process som hjälper kroppen att:

 1. Reglera kroppstemperaturen: När du blir varm, antingen från fysisk aktivitet eller varmt väder, börjar kroppen producera svett. När svetten avdunstar från huden, kyls kroppen ner. 
 2. Bli av med avfallsprodukter: Svett kan också hjälpa till att utsöndra vissa avfallsprodukter från kroppen, även om detta är en mindre viktig funktion jämfört med att reglera temperaturen.

Varför luktar svett illa?

Själva svetten är vanligtvis luktfri, det är när din svett kommer i kontakt med bakterier på huden som den kan börja lukta illa. Kroppen har två typer av svettkörtlar: 

 1. Ekrina körtlar: Dessa finns över hela kroppen och producerar en klar, luktfri svett som mestadels består av vatten och salter. De är ansvariga för att reglera kroppstemperaturen.
 2. Apokrina körtlar: Dessa finns huvudsakligen i områden där du har mycket hår, som armhålor och ljumskar. De börjar fungera under puberteten och producerar en tjockare svett som innehåller fettsyror och proteiner. När svetten från de apokrina körtlarna når hudens yta bryts fettsyrorna och proteinerna ner av bakterier som du naturligt har på huden. Den här nedbrytningen producerar kemiska föreningar som kan ge upphov till en obehaglig lukt – svettlukt. 
Naturlig-deodorant

Varför ska jag välja en naturlig deodorant?

Att välja en naturlig deodorant har blivit populärt av flera skäl, främst av hälsoskäl, men även av miljöskäl. Här är några vanliga anledningar till varför många väljer en naturlig deodorant:

 1. Mindre kemikalier – Många konventionella deodoranter och antiperspiranter innehåller syntetiska kemikalier som olika typer av aluminiumföreningar, parabener, mineraloljor, ftalater och syntetiska doftämnen.
 2. Minska hudirritation – Naturliga deodoranter innehåller ofta mildare ingredienser som är mindre benägna att orsaka hudirritation, rodnad eller allergiska reaktioner.
 3. Miljövänligt – Naturliga deodoranter är i de flesta fall mer genomtänkta och miljövänliga jämfört med konventionella deodoranter. De är ofta förpackade i återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara förpackningar och innehåller ingredienser som är mindre skadliga för miljön.
 4. Främjar naturlig svettning – Antiperspiranter fungerar genom att blockera svettkörtlarna för att minska svettning, vilket kan störa kroppens naturliga temperaturreglering. Naturliga deodoranter blockerar inte svettkörtlarna utan maskerar eller neutraliserar lukt, vilket tillåter kroppen att svettas naturligt.
 5. Etiska skäl – Många naturliga deodorantmärken är också engagerade i etiska produktionsmetoder, inklusive cruelty-free testing (ej testade på djur), rättvisa arbetsförhållanden och hållbar produktion.

Vad är en antiperspirant?

En antiperspirant är vad jag skulle säga den vanligaste typen av deodorant, eller vad många menar när de säger deodorant. Men egentligen är det en skillnad mellan deodorant och antiperspirant. 

En antiperspirant blockerar svetten från att nå hudens yta, och på så vis svettas man mindre. Man kan alltså säga att den tillfälligt blockerar eller minskar aktiviteten i svettkörtlarna. Antiperspiranter minskar alltså svettproduktionen, medan deodoranter är utformade för att maskera eller neutralisera kroppslukt utan att påverka svettproduktionen. Deodoranter innehåller ofta antibakteriella ingredienser för att minska bakterietillväxt samt doftämnen för att maskera lukt och är en mildare variant än en antiperspirant. 

Antiperspiranter innehåller ofta någon form av aluminiumklorid, som är en syntetisk förening som effektivt blockerar svettkörtlarna och används i många kommersiella antiperspiranter. Skillnaden mellan naturligt aluminiumsalt, såsom alun, och syntetiska aluminiumsalter, som aluminiumklorid, ligger främst i den kemiska strukturen, dess ursprung och användningsområden. Jag brukar få frågor på detta så jag vill passa på att förklara skillnaden lite kort.  

 • Alun – Ett naturligt dubbel salt som är mildare mot huden och används ofta i naturliga deodoranter för att hämma bakterietillväxt. Det finns naturligt och kan utvinnas från mineraler. Många människor anser att alun är mildare mot huden jämfört med syntetiska aluminumsalter. Det har mindre risk för att orsaka irritation eller allergiska reaktioner. Men de som är väldigt känsliga kan givetvis även reagera på denna.
 • Aluminiumklorid – En syntetisk förening som effektivt blockerar svettkörtlarna och används i många kommersiella antiperspiranter och behandlingar för överdriven svettning. Det är kraftfullare men kan också vara mer irriterande för huden.
Aleppotvål lesscarbs
Här ser du bild på aleppotvål som jag berättar mer om nedan.

Hur går man från en antiperspirant till en naturlig deodorant? 

Att övergå från en antiperspirant till en naturlig deodorant kan kräva en period av anpassning. Men det är helt klart värt besväret om du frågar mig. För mig var det inte tal om något besvär, inte för min man heller. Men jag har några vänner, framförallt de som är lite äldre (i klimakteriet) som behövde lite längre process att komma in i det. För mig känns det extra viktigt att introducera mina barn som börjar bli stora och behöva deodorant, en naturlig variant från början. Här är några steg och tips för att underlätta övergången.

 1. Förstå skillnaden: Antiperspiranter minskar svettproduktionen medan naturliga deodoranter maskerar eller neutraliserar lukt utan att påverka svettkörtlarna.
 2. Förvänta dig en anpassningsperiod: Din kropp kan behöva tid att anpassa sig, vilket KAN innebära ökad svettning och lukt under de första veckorna.
 3. Minska gradvis: Om möjligt, minska användningen av antiperspirant successivt istället för att sluta tvärt. Men gillar du mer som jag att ta tjuren vid hornen, kör på, haha! 
 4. Var extra noggrann med hygienen: Tvätta armhålorna noggrant med mild tvål och vatten för att avlägsna rester av antiperspirant och bakterier. Jag rekommenderar alltid Aleppotvål, som är en naturlig och helt underbar tvål! Läs gärna mitt inlägg om aleppotvål här.
 5. Experimentera med olika märken: Alla naturliga deodoranter fungerar inte lika bra för alla, så det kan vara värt att prova flera för att hitta en som passar dig bäst.
 6. Var uppmärksam på ingredienser: Vissa naturliga deodoranter innehåller bakpulver (natriumbikarbonat), vilket kan orsaka irritation för vissa. Om du upplever irritation, leta efter en produkt utan bakpulver. Jag började med att göra egen med kokosolja och bikarbonat, det var på tok för starkt för min känsliga hy och jag fick hemska eksem. Med den deodorant jag använder nu har jag aldrig problem. 
 7. Klä dig i luftiga kläder: Använd kläder av naturmaterial som bomull, linne eller bambu för att minska svett och lukt.
 8. Ha med dig en extra deodorant: Under övergångsperioden kan det vara bra att ha med dig deodorant för att återapplicera vid behov efter att ha tvättat armhålorna.
  Ge det tid: Det kan ta några veckor upp till en månad för din kropp att anpassa sig fullt ut.
 9. Var medveten om din kropps signaler: Om du upplever ihållande irritation eller obehag, kan det vara värt att prova en annan deodorant.

Tips på andra intressanta hälsoinlägg

Använda ansiktsborste
Här ser du min ansiktsborste som nu finns på Bodystore igen!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök