fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller en annonslänk till mat.se

Aubergineröra – med smak från mellanöstern

Aubergineröra – med smak från mellanöstern

Aubergineröra passar till mat, som sås eller som dipp till grönsaker. Jag bara älskar kombinationen aubergine och sesampasta. Detta är ett utmärkt val om du äter mejerifritt/paleo eller vill variera dig från den sås du alltid brukar äta.

Aubergineröra är enkelt att göra och har en härligt rökig smak tack vare att man grillar/steker auberginen innan man sedan mixar den. Detta är helt klart en favorit.

Aubergineröra

 • 2 stora auberginer
 • 4 msk sesampasta*
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 – 3 msk olivolja
 • salt efter smak

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 210 grader.
 2. Dela auberginen på längden, mitt i tu och lägg dem med köttsidan nedåt på en plåt.
 3. Picka hål i skalet med en gaffel och ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Auberginen ska börjat ”falla samman” och vara helt mjuk rakt igenom.
 4. Låt svalna något. Under tiden kan du hacka vitlöken fint.
 5. Skapa sedan av köttet från skalet och blanda med samtliga ingredienser. Smaka av med salt.

Tips! Det är också gott att pressa i lite citronsaft, det gör jag nästan alltid för att få upp syran lite i min aubergineröra.

aubergineröra

 

Sesampasta

När man väljer sesampasta eller tahini finns det flera olika varianter att välja på. Med eller utan salt, eko eller tjockare/mer lättflytande. Det finns de med mer eller mindre kolhydratmängd.

Sesamfrön innehåller flera nyttiga mineraler till exempel kalcium och magnesium.

Räds du sesampasta för att den innehåller 9 gram kolhydrater eller ibland mer tycker jag att du ska se till dagen i helhet. Jag äter absolut sesampasta då och då som en härlig krydda, på sallad eller som dipp.

Min absoluta favorit när det kommer till sesampasta är Tahina från Al Wadi. Den är krämig, lös och precis så jag vill att en sesampasta ska smaka. Den är dock inte eko, men än så länge har jag inte hittat någon som slår denna i smak. Brukar finnas bland det asiatiska, men jag länkar den om du vill se en bild eller ändå brukar handla på mat.se.

Vill du göra sesampasta själv hittar du mitt recept på sesampasta här!

2 Responses to Aubergineröra – med smak från mellanöstern

 • Hur länge håller den sig i kylen? Går det att frysa in rester?

  • Någon vecka i alla fall. Jag har aldrig testat att frysa rester, det är ju olivolja i så jag vet inte riktigt hur det blir, säg till om du testar. 🙂

Lämna ett svar