Chiafrön blötlägga – behöver man verkligen göra det? I det här inlägget berättar jag varför många väljer att blötlägga chiafrön, när du inte behöver göra det, hur de har använts historiskt och varför vissa blandar dem i vatten. Jag delar också mina bästa recept och ger dig 10 anledningar att alltid ha chiafrön hemma. Läs vidare om du vill veta allt du behöver om chiafrön och hur du kan använda dem i din vardag.
Rabattkod hos Bodystore vecka 38
FÅ 100 RABATT VID KÖP ÖVER 600 kr
Rabattkod: FANNY41
Generella villkor för
rabattkoder: Gäller endast ord. priser.
Rabattkod gäller ej vid köp av presentkort eller produkter från
Nutrilight, BlazePod, Concept 2, Bruns eller
Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
Innehåll:
- Vad är chiafrön och hur har de använts genom historien
- Ska du blötlägga chiafrön eller inte
- 10 anledningar att testa chiafrön
- Vanliga frågor och svar om chiafrön
- Mina recepttips och köp av chiafrön
Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – chiafrön blötlägga – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du eller någon närstående har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. Jag är utbildad kostrådgivare samt besitter 13 års egna studier kring kost och hälsa utöver min utbildning.

Vad är chiafrön och hur har de använts genom historien
Chiafrön kommer från växten Salvia hispanica, en ört som tillhör myntafamiljen och främst odlas i Mexiko och Centralamerika. Fröna har en lång historia och användes redan av azteker och mayaindianer som basföda och naturlig energikälla. Ordet “chia” betyder styrka på mayaspråk, och fröna har länge setts som en pålitlig källa till både energi och mättnad.
Idag är chiafrön en självklar del av många hälsokök världen över. De är naturligt glutenfria, näringsrika och går att använda i allt från bröd och knäcke till puddingar och smoothies. Själv använder jag ofta Vitapranas ekologiska chiafrön, som jag tycker håller hög kvalitet och alltid ger bra resultat i mina recept. De är dessutom väldigt prisvärda hos Bodystore!
Ska du blötlägga chiafrön eller inte
När man blötlägger chiafrön i vätska, som i plättsmet, chiasylt och liknande, så blötläggs de ju faktiskt redan på ett sätt. När chiafrön kommer i kontakt med vätska bildar de en geléliknande konsistens. Det gör dem enklare att äta och många upplever att de blir snällare för magen.
Men frågan som jag ofta får är om chiafrön måste aktiveras, på samma sätt som man gör med exempelvis mandlar eller solroskärnor. Här kommer lite nörderi – men det är faktiskt sådant som mina följare undrar på Instagram med jämna mellanrum. Chiafrön innehåller lite fytinsyra (en så kallad antinutrient), men i betydligt lägre nivåer än till exempel mandlar. Därför är det inget du behöver oroa dig för. När du blötlägger chiafrön bryts en del av fytinsyran ner, men det är inget som “läcker ut i sylten” eller gör att den blir mindre nyttig.
Mitt tips är att se chia som ett näringsrikt komplement. Äter du varierat får du i dig mineraler från många olika källor, och då har den lilla mängd antinutrienter i chiafrön ingen negativ betydelse. Det betyder att det inte finns något behov av att först blötlägga, sedan skölja och därefter använda fröna. Tvärtom – hela finessen med chiafrön är att de binder vätska och sväller, och den egenskapen går förlorad om du först blötlägger och sedan häller bort vätskan.
Så måste man blötlägga chiafrön innan användning? Svaret är nej.
Ett vanligt exempel är fröknäcke. Där brukar jag få frågan om man ska blötlägga chiafröna separat först. Mitt svar är återigen nej – eftersom smeten ändå blandas med vatten sväller chiafröna under tiden och gör precis det de ska, bidrar till en bra konsistens och crunch. Om du blötlägger dem i förväg blir de istället en tjock gelé som är svår att blanda in jämnt i smeten.
Ett annat populärt sätt att använda chiafrön är i vatten. Låt 1–2 teskedar chiafrön stå i ett glas vatten i 10–15 minuter så bildas en lätt gelé. Drycken kallas ibland “chia fresca” och har traditionellt druckits i Latinamerika som en naturlig törstsläckare och för att hålla sig mätt lite längre. Jag har läst att vissa menar att detta skulle vara någon form av antinutrient-shot, men det tycker jag är så överdrivet! Chiafrön och dess antinutrienter går inte, enligt det jag förstått att jämföra med mandel eller sesamfrön exempelvis.

10 anledningar att testa chiafrön
- Naturligt glutenfria och enkla att använda.
- Rika på kostfiber som bidrar till mättnadskänsla.
- Innehåller växtbaserade omega-3-fettsyror.
- Perfekta i pudding, bröd, knäcke eller smoothies.
- Kan användas som naturlig äggersättning i bakning, se mitt recept på chiaägg.
- Ger en fin konsistens till både söta och salta recept.
- Innehåller mineraler som magnesium, kalcium och järn.
- Lång hållbarhet i skafferiet.
- Smakneutrala och lätta att kombinera med bär, frukt och nötter.
- Finns i ekologiska och prisvärda varianter, till exempel Vitapranas chiafrön.
Vanliga frågor och svar om chiafrön
Är chiafrön nyttiga?
Chiafrön är näringsrika och innehåller både fibrer, mineraler och
växtbaserade omega-3-fettsyror. De kan vara ett enkelt sätt att
göra dina måltider mer mättande. De är perfekta till
chiasylt exempelvis, och barnen, och framförallt deras
kompisar, brukar inte märka dem där.
Hur mycket chiafrön kan man äta per dag?
För de flesta är 1–2 matskedar per dag lagom. Börja gärna
försiktigt om du inte är van vid fibrer och öka successivt.
Innehåller chiafrön protein?
Ja, chiafrön innehåller cirka 15–17 g protein per 100 g. De bidrar
alltså med protein till din kost, men bör inte vara din enda
proteinkälla utan ses som ett bra komplement, detta eftersom det är
tveksamt hur mycket av proteinet man tar upp om det inte är
krossade chiafrön. Jag brukar inte räkna dem som min enda
proteinkälla i ett mål utan mer tänka att det är fibrer och “lite”
protein.
Är chiafrön farligt?
Nej, chiafrön anses säkra att äta i normala mängder. Som med allt
är det bra att börja i lagom takt och känna efter hur din kropp
reagerar. Tar du mediciner eller har särskilda hälsobehov kan du
alltid rådgöra med vården om du är osäker.
Måste man blötlägga chiafrön i fröknäcke?
Nej, det behövs inte eftersom chiafröna sväller tillsammans med de
andra fröna och vattnet i smeten. Det är däremot toppen att
blötlägga andra frön och nötter, läs gärna mitt blogginlägg,
samt mitt inlägg om att blötlägga
linser, baljväxter och gryn.
Varför dricker vissa vatten med chiafrön?
Det ger en lätt geléliknande dryck som många tycker är fräsch,
mättande och uppfriskande. Traditionellt har chia-vatten druckits i
Mexiko och Centralamerika som en enkel och naturlig törstsläckare.
Absolut inte en av mina favoriter, haha! Jag tycker bara det är
skumt. Mycket godare att blanda ner chiafrön i exempelvis mina
veganska, glutenfria bananplättar!

Mina recepttips och köp av chiafrön
Här är några recept där chiafrön är en viktig ingrediens:
- Chiapudding grundrecept
- Chiasylt utan vitt socker
- Chiaägg – naturlig äggersättning
- Så odlar du chiaskott hemma
Vill du testa själv? Köp gärna Vitapranas ekologiska chiafrön här.


Sammanfattning – chiafrön blötlägga?
Att blötlägga chiafrön innan användning är inte ett måste. Detta eftersom de får gelébildande egenskaper när de blandas i exempelvis fröknäcke, sylt eller plättar. Fröna har använts i tusentals år och är fortfarande populära tack vare att de innehåller mycket fibrer, näring och att de går att använda i så många olika recept! Jag har de alltid hemma och använder dem ofta!
Fler läsvärda artiklar: