Odla chiafrön

Odla chiafrön och solrosskott – enkelt och kul!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Att odla chiafrön går snabbt och de smakar gott och milt. Du kan ha chiaskotten på fröknäcke, i sallad eller i en smoothie. Det är spännande och roligt att se saker växa och sedan smaka på det man odlat. Det tycker i alla fall Sixten, och det är så roligt att odla med honom. Han gör det med sådan inlevelse. Han tycker kanske inte att det är så kul att äta det färdiga resultatet, men det gör hans mamma. Så vi är på så vis en bra kombo 🙂 

Odla chiafrön

Det här är busenkelt! Lika enkelt som att odla krasse.

Det går nästan inte att misslyckas med chiafrön eller krasse. Dag för dag ser man utvecklingen, vilket gör det extra roligt och spännande. Båda dessa går att odla året runt och är fulla av vitaminer. Lägg dem på smörgåsen, toppa en soppa eller ha till tacos. Jag köper dessa ekologiska chiafrön från min partner Bodystore. Glöm inte att kolla om det finns något erbjudande eller rabattkod just nu på min erbjudande och rabattsida!

Gör så här:

 1. Lägg en bit hushållspapper på ett fat.
 2. Sprid ut fröna jämnt över pappret och vattna, gärna med en blomspruta.
 3. Du kan lägga över lite bakplåtspapper eller tidningspapper med några hål i för att behålla fukten. Vattna med jämna mellanrum.

På några dagar har du färdiga chiaskott eller krasse. Klipp av med en sax, och fortsätt att sköta om skotten så håller de länge. Chiaskott är mildare i smaken än krasse och barn brukar uppskatta dem mera.

odla chiafrön
Dessa är ungefär 2-3 dagar gamla och har just tittat upp.

 

Odla chiafrön
Det får inte ta för lång tid när man odlar med barn. Därför är det perfekt att börja med att odla chiafrön, det går snabbt! Och man kan enkelt följa med i utvecklingen och se vad som händer när du äter frukost, leker i rummet eller innan läggdags.
Odla chiafrön
Dessa skott är ungefär 5-7 dagar gamla.

Odla solrosskott

Dessa är mina favoritskott, det är väldigt goda. Du ska köpa hela med skalet kvar, antingen köper du dem där du hittar frön i mataffären på vår/sommar eller så köper du fågelmat, det fungerar jättebra.

 1. Lägg cirka 2 msk solrosfrön med skal i vatten över natten.
 2. Välj ut en bricka, form, ett fat eller annat du vill odla i. Lägg i några centimeter jord.
 3. Strö groddarna tätt på jorden och lägg lite jord över så att de knappt täcks. Fukta jorden med sprayflaska. Täck med tidningspapper eller bakplåtspapper för att behålla fukten, men glöm inte att picka små hål i den så att det fortfarande kan andas. Ställ i fönstret.
 4. När groddarna börjar växa upp ur jorden tar du bort papperet. Spraya varje dag med en sprayflaska. Efter en vecka eller två kan du börja skörda med sax.
 5. Du kan skörda en gång per skörd. Jorden kan du spara och blanda upp med lite ny jord nästa gång du ska odla något.

När du odlar ärtskott gör du på liknande sätt, men dessa måste du först få att gro. Gör så här:

 1. Skölj 1 deciliter ekologiska gula ärtor och låt dem ligga i en skål med ljummet vatten över natten.
 2. Häll bort vattnet och låt fröna ligga kvar i samma skål tills du kan se att de öppnar sig och börjar gro. Det kan ta några dagar.
 3. Skölj dem varje dag i ljummet vatten så att de håller sig lite fuktiga.
 4. Efter några dagar ser du minigroddar börja komma fram.
 5. Sedan planterar du dem på samma sätt som solrosskotten.

När det kommer till ärtskotten kan du skörda två–tre gånger på varje odling. Du kan odla dessa hela året.

Odla solrosskott
Dessa solrosskott är ungefär 1 vecka gamla och så goda! 🙂

Minns du att jag uppmanade till en tallrik sallad om dagen? Hur går det med den utmaningen? Vore det inte perfekt att toppa din sallad med dessa raringar?

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

Hej, kul att du tar upp odling! Jag vill tipsa om en hydroponisk blomlåda som jag odlat i under våren och sommaren på köksfönsterbrädan. Den heter Harvy. Min basilika blev enorm (skördar fortfarande efter 7 månader) och både sallad och pac choi blev bra. Allt växer i vatten och lite näring, man slipper jord! Den är lite dyr men det blir ju hemmaodlat även på vintern.
Tack för bra blogg å all annat!

Hejsan!

Jag blev mega-glad när jag såg att man kan odla chiafrön, så jag skred till verket. Gjorde som tipset var, MEN si, det bidde ingenting!
Nu undrar jag om fröna ska vara av nån speciell sort? D.v.s. att de som man köper i butiken/hälsokostaffären är fe! Kanske är de skalade, eller nånting?

Snälla du, jag blir superglad över ett svar som hoppeligen sätter mej på rätt spår!

misan

Hej
Sådde frön i en kruka m jord kom upp snabbt la dem inte i blöt.
Lycka till

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök