Lesscarbs Lesscarbs
Lchf-majonäs med stavmixer – på 10 sekunder

Lchf-majonäs med stavmixer – på 10 sekunder

Jag kunde inte låta bli att göra en video av denna succémajonäs. Tar verkligen bara 10 sekunder att mixa ihop!

 

Innan vi börjar vill jag bara tipsa om min mixer, du hittar ett inlägg om den här.

Ingredienser för 3 dl majonäs:

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 1 msk citron (du ska endast använda äkta citron, INTE den på flaska)
  • 1 msk dijonsenap

Gör så här:

  1. Ha alla ingredienser i samma temperatur för bästa resultat.
  2. Släng ner alla ingredienser i burken/behållaren till stavmixern.
  3. Sätt ner staven och kör på full effekt, när du ser majon bildas i botten kan du dra den uppåt sakta och sedan köra upp och ner lite. Klart!

Förtydliganden och tips: Du ska alltså inte köra upp och ner direkt, utan vänta tills den tjocka majonäsen bildas i botten och dra sakta upp. Om det mot all förmodan inte skulle gå ihop kan du slänga i en äggvita så löser det sig. Majonnäsen håller minst en vecka i kylskåp.

En variant är att ta 1 helt ägg istället för 3 gulor. Min mage protesterade lite i början mot den råa äggvitan, men nu har den vant sig. Jag brukar också ersätta 2 dl olja mot smält smör. Väldigt gott! Du kan också ersätta citronen med äppelcidervinäger.

Här hittar du förslag på smaksättningar för majonäsen:

  • Vitlök
  • Chili
  • Chipotle paste
  • Kapris
  • Citron
  • Lime
  • Parmesan
  • Extra dijonsenap
  • Basilika
  • Blandade örter
  • Wasabi
  • Pepparrot

 

Annons
banner-mataventyret-bok

42 Responses to Lchf-majonäs med stavmixer – på 10 sekunder

  • Hej!
    Jag har ätit lchf i över fyra år, men aldrig vågat mig på att göra egen majjo trots att det går åt en hel del av den varan.
    NU har jag äntligen gjort det, tack vare ditt recept och din instruktion!! Såklart så skar den sig lite men det löste jag också tack vare det du skrivit.
    Tack så mycket 😀😀
    Mvh
    /Ulrika

  • Jaa!! Funkade ju hur bra som helst! Tack tack!!

  • Vilken neutral olja brukar du använda?
    Jag har provat med oliv- och rapsolja (vilka inte är så neutrala), men jag vet inte riktigt vilken olja som är bra i övrigt.

  • Ska det verkligen vara 1 msk senap? Tyckte att senapsmaken tog över majonnäs helt. Ska nog minska det till nästa gång. Men superbra recept!

    • Jag har en ganska mild dijon tror jag, käte nämligen Kung markattas en gång och den var extremt stark! Så det kan spela roll, om du har en starkare ta mindre bara som du skrev! 🙂

  • Hej, varför blev min rinnigt ;( kan jag ändå använda den till något?

    • För snabb upp med staven? Det ska bubbla upp majonäs innan du rör den från botten. Vissa modeller är sämre än andra. Du kan blanda i exempelvis parmesan/ost eller använda i en gratäng. Du kan också smaksätta som du tänkt och använda som salladsdressing.

  • Funkade bra med stavmixer och det blev gott men använde vanlig senap istället. Stavmixern är i plast, tror du det går att använda en elvisp istället som är av metall och därmed lite nyttigare, så man slipper bisfenol A ?

    M v h

    • Det har jag också gjort ibland, skånk grov och stark, blir smarrigt. Tror inte du får samma snurr i majonäsen, så den kommer nog inte att gå ihop. Jag har en stavmixer med rostfritt huvud, det skulle jag satsa på om jag var du. 🙂

  • Tack ja får kanske bli att investera i en sådan 🙂

    M v h

  • Min blev inte bra i smaken. Tror det berodde på rapsoljan jag använde. Den blev lite besk.. Vilken olja använder du?

    • Låter som oljan ja.. Jag brukar använda en ekologisk neutral rapsolja eller smaklös kokosolja alternativt hälften olja hälften smör. 🙂 Inte kallpressade, eftersom den smakar för mycket! Lycka till!

      • Men hur blir det om du använder kokosolja, den blir ju hård som sten i kylskåpet??

        • Du kan inte BARA ha kokosolja, då blir den som du skriver stenhård. Om jag gör med kokosolja använder jag allt 🙂 Annars får du ta hälften av en annan olja, samma om du gör med smör 🙂

  • Åh superbra recept! Jag var så skeptisk i början, tänkte de här kommer skära sig men icke. Underbart! Aldrig mer köp majo.

  • Hej Fanny gjorde äntligen din majonnäs som du har skrivit om och gick hur bra som helst första gången men de två sista gångerna jag gjort det har jag fått slänga skiten gör ingen skillnad vet inte vad jag gör för fel.

    • Väldigt svårt att svara på. Är citronen tillräckligt sur? (Det spelar faktiskt roll) har du testat med 1 helt ägg istället? Eller att ha i en äggvita om det misslyckas? Du glömde ingen ingrediens? Hade du staven nere i botten, helt rak hela tiden? Många saker kan spela in. Burken ska vara hög och smal också. 🙂

  • Var får du tag i ekologisk, ej kallpressad rapsolja? Har letat men hittar ingen som är ekologisk.

  • Hej,
    Till hundar ger man råa äggulor för pälsens skull. Man får inte ge dem råa äggvitor eftersom det förstör deras muskler. Kan det bli något liknande med människors muskler ? Jag använder bara äggula i majonnäs för säkerhets skull. Tack för fantastiska recept.

  • Hej!
    Jag har gjort din majonäs flera gånger med lyckat resultat, fram tills nu…Jag har nu gjort tre försök och det tjocknar inte, det blir bara rinnigt oavsett hur länge jag kör med stavmixern. Allt är rumstempererat och det hjälper heller inte att ha i en äggvita…Jag tycker inte jag gör något annorlunda mot tidigare när det alltid lyckades! Några tips eller ideér?
    Hälsningar Sara

    • Hm. Svårt att säga. Har du samma citron, inte nån flaskvariant eller så? Testa ett helt ägg. Har du rena verktyg? Har du stavmixern stilla hela tiden? Kram!

  • Hej,
    Står och försöker göra din majonäs, men det händer inte mycket… Jag har exakt samma mixer som du så det beror inte på det. Jag valde att göra på 3 äggulor på grund av känslig mage, men det ska väl funka?
    Den ser inte ut att ha skurit sig men den tjocknar inte heller… vad ska jag göra?

    • Du använde äkta citron? Inte nån flask-variant? Var bunken smal och ren? Stod mixern rakt ner i botten? /F

      • Tack för svar!
        Ja jag använde äkta citron och ren och hög bunke. Jag gav upp och tillsatte en äggvit och då gick det utan problem. Jag får helt enkelt göra ett nytt försök med bara gulor nästa gång 🙂

  • Hur länge kan den hålla sig i kylskåpet?
    Den är super god och hur enkelt som helst att göra. Tack för ett fantastiskt recept 😊

  • När jag hade två hela ägg i…då fungerade det! 😉

    • Ja det är olika mellan olika mixerstavar. märkligt.

      • …och jag använder kallpressade rapsolja från Österlen. Det blev ju hur gott som helst! 😉 Har nu alltid två burkar i kylen, som du rekommenderade! 😀

  • Jag använder extra mild olivolja. Tycker olivolja är bättre näringsmässigt, men ta extra mild. Med vanlig olivolja blir den oätlig!

  • Det smälta smöret bör väl svalna?

Kommentera