Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller vegobiffar.
Ugnsrostad pumpa är toppen istället för sötpotatis. Det är billigare, och ofta kommer pumpan närmre än vad sötpotatisen kommer (den fraktas ofta långt) Dessutom innehåller pumpa ungefär 12 gram kolhydrater, medan sötpotatis innehåller ca 20. Om man nu tänker på sådant. Men självklart kan du använda samma kryddning på sötpotatis om du hellre föredrar det. Här är vi flexibla!
Ugnsrostad pumpa
Jag brukar höfta lite här, så det är mest vad jag har i och inte ett regelrätt recept med exakta mått eftersom alla pumpor är lite olika stora och så vidare. Men för att du ska få ett hum om hur jag gör kommer därför ingredienser och tillvägagångsätt här:
- 1 butternutpumpa, eller Hokkaidopumpa när det är säsong för den (så god!)
- Kokosolja (med eller utan smak)
- Gurkmeja (denna är så vacker i fägen)
- Svartpeppar
- Herbamare Örtsalt
- Paprikapulver
- Äkta kanel
- Cayennepeppar (ta bara lite, kan snabbt bli för starkt)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala pumpan med en kniv eller potatisskalare. Ta ur kärnorna.
- Dela den i mindre bitar.
- Lägg pumpan i en skål och ringla över lite kokosolja. Strö sedan över kryddorna, jag brukar ta lite mer av det ena ena gången och mindre av något annat en annan gång, men jag har alltid med allt. Och speciellt viktigt att alltid ha med svartpeppar om man har med gurkmeja, eftersom det förbättrar upptaget.
- Lägg ut på en plåt, grädda i ugnen cirka 30 minuter. Rör om då och då.
- Lägg i en matlåda och förvara i kyl. Håller cirka 1 vecka.
Tips!
- Jag får alltid många frågor om mina stekbläck, de kommer från Pallares, och de har fått ett helt inlägg som du läser om här!
- Vill du läsa mer om kokosolja hittar du ett maxat inlägg här.
- Vill du läsa mer om äkta kanel finns ett inlägg här.
- I mitt recept Tonfisksallad med tahini – som du hittar bild på nedan har jag ofta i den här pumpan!
- Annat gott som pumpan passar till är: Kyckling i kylen, räddaren i nöden, saftiga köttfärsbiffar eller varför inte pinklax?
1 kommentar
Jag brukar riva lite cashewnötter ovanpå, supergott är det!