kanel

Kanel – vilken du ska undvika och vilken du ska välja

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Kanel eller kanel? Är det någon skillnad? Ja absolut! Undvik den du hittar i mataffären. Ja, för det är skillnad! Börja läsa på förpackningen vad det är för sort du brukar köpa. Jag tar upp detta eftersom jag fått några mejl från läsare som undrar om de kan ge sina barn kanel eftersom det är giftigt. All kanel är inte giftig, så köp rätt sort bara, den är dessutom mycket godare än fulkanelen. 

Vilken sort ska jag undvika och varför?

Kassiakanelen, som är den vanligaste du hittar i mataffären innehåller giftet kumarin. Vi ska inte dra alla över en kam men med största sannolikhet är det den du hittar i affären. Det är ”lätt giftigt” och kan vid mycket stort intag ge upphov till leverskador och bör inte ätas av barn. Då deras lever inte klarar av att bryta ner detta ämne. Livsmedelsverket har begränsat intaget till 1 tsk/dag för friska vuxna. Har du leverskador ska du även som vuxen undvika kassiakanelen. Men detta gäller alltså bara den dåliga varianten. Jag rekommenderar att endast hålla sig till äkta vara, och den kan du äta med frid och fröjd.

Varför är det nyttigt?

Kanel innehåller flera viktiga antioxidanter. Flera studier har visar att den påverkar blodsockerregleringen, insulinkänsligheten och matsmältningen positivt. Dessutom motverkar den inflammation. Sedan är det ju gott också, men det visste du säkert redan 🙂

Kanel som är äkta vara

  • Cinnamomum zeylanicum
  • Cinnamomum verum (botaniskt namn)
  • Kallas också Ceylonkanel

Den är mycket ljusare i färgen än kassiakanelen och doftar något mer aromatiskt. Jag tycker att smaken är mindre stark, mer rund söt och mindre besk. Brukar benämnas ”äkta kanel” på förpackningen, men läs ändå!

OBS!

Även ekologiska alternativ kan vara kassiakanel, så det är ingen garant att den är bra bara för att den är eko. Läs alltid på förpackningen.

kanel lesscarbs
Den här brukar jag köra på, den är god, prisvärd och håller länge, så räds inte av den stora förpackningen. Jag brukar hälla över i en mindre burk så är det även lättare för barnen att dosera.

Köptips

Goda recept

När vi ändå har ett tema bör jag ju tipsa om några smarriga recept så vi kan njuta ordentligt av denna goda krydda!

Frukost

https://lesscarbs.se/lchf-frukost/recept-chiapudding-med-kanel/

https://lesscarbs.se/lchf-frukost/kanelgranola/

Lunch/middag

https://lesscarbs.se/blandat/oxkind-med-vitkalsmos/

https://lesscarbs.se/lchf-lunch-och-middag/snabb-mejerifri-kottfarssas-med-zoodles/

Fika

kanelbullar

https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/pannacotta-med-kanel-och-kardemumma/

Hoppas att detta var givande, gillar du den här typen av inlägg? Lämna gärna en kommentar. Kram Fanny

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej!
Jag funderar på att ta tag i min kost på allvar då jag har ibs. Har slarvat sedan en tid tillbaka och har nu problem med ständigt uppsvälld mage, ont vid toabesök och har svårt att komma på rätt köl med min kost…
Du verkar ha erfarenhet och ger mig intryck av en god kunskap på detta område.
Mvh Gabriella

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök