LCHF mellanmål

Zarkos fettkaffe-recept

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Kökets favoriter

Hej – Zarko här. I vanliga fall är det Fanny som skriver alla recept, men här är ett som jag brukar göra. Under ett halvårs tid har jag druckit fettkaffe till frukost. Jag var väldigt skeptisk först men nu är fördelarna med fettkaffet uppenbara. Och jag älskar det!

Jag börjar med mitt fettkaffe-recept, och längre ner kan du läsa varför jag tycker att fettkaffe till frukost är bäst.

Ingredienser:

  • 2 koppar bryggkaffe (4 dl)
  • 1-2 msk MCT-olja (öka gradvis)
  • 50 gram osaltat smör

Gör så här:

  1. Sätt på 2 koppar kaffe (4 dl)
  2. I kaffet häller du i ca 1-2 msk MCT-olja
  3. Och så lägger du i 50 g osaltat smör (tärna grovt så smälter den snabbare)
  4. Mixa allt så att det blir en slät dryck (jag köpte en billig lattevisp för detta)
  5. Drick hemma – eller häll i en termos och ta till jobbet, det brukar jag göra

Tips: Köp din MCT-olja här.


Fettkaffe recept lchf med smör
Tips. Börja med lite mindre MCT-olja och öka gradvis. Och smöret smälter lättare om du delar det i mindre delar.
Fettkaffe recept lchf med smör
Med en lattevisp får man en härlig konsistens på kaffet. Här hjälper Sixten mig att mixa och låsa termosen. Och Betty övervakar proceduren så att det blir rätt.

Varför fettkaffe till frukost?

Jag brukar oftast få frågan om varför jag dricker fettkaffe. Jag kan inte exakt alla hälsoaspekter och detaljer, så här kommer jag berätta om fördelarna som gjort störst skillnad för just mig.


Med fettkaffe till frukost får jag mer energi, jämnare blodsocker och håller mig mätt till lunch – och oftast längre än så. På jobbet brukar jag sitta fokuserad tills någon knackar mig på axeln och fråga om jag ska med och äta.


Tidigare åt jag mackor, yoghurt eller liknande till frukost. Jag tyckte att det var gott, men jag höll mig inte på det. Ibland var det lite hunger-panikkänsla redan vid 11-tiden. Men nu, med fettkaffet, är jag mätt och glad och får alltid en bra start på dagen. (Till lunch har jag 3-4 dagar i veckan Fannys fantastiska matlådor.)

Fettkaffe i termos
Fettkaffe till frukost = bra start på dagen!

Har min fettkaffe i termos

Jag brukar ta med mig kaffet i en dryckestermos, och smutta på vägen till jobbet och sen framför datorn. Det är perfekt för mig, för tidigare brukade jag slänga i mig frukosten på stående fot innan jag rusade iväg. Stressigt! Men nu så sätter jag på kaffet, hoppar in i duschen, sen mixar jag ihop allt och dricker det i lugn och ro på vägen till jobbet.

På helgerna föredrar jag att äta något med mer ”tugg” i. Oftast något av Fannys goda bröd eller knäckebröd, med ett gott pålägg.

Fettkaffe och fasta

Förutom fördelarna ovan så har jag faktiskt gått ner några kilon – helt oavsiktligt. Med fettkaffe till frukost förlänger jag tiden mellan måltiderna, så att det automatiskt blir periodisk fasta. (Jag äter ju ingen fast föda mellan middag och lunch.) Så det är en skön bieffekt för mig.

Och smaken då?

Jag måste så klart också säga något om smaken. För alla rynkar lite på näsan när man säger att det är smör i kaffet. Jag tycker att det är gott.

Visst, i början var det lite ovant. Men smör är ju en mjölkprodukt, och ger kaffet en len smak och konsistens. Så det är inget konstigt – kom bara ihåg att använda osaltat smör. Annars blir det inte så gott.

Bulletproof Coffee?

Nästan alla har hört talas om Bulletproof Coffee. Det är egentligen bara ett varumärke som skapades av Dave Asprey, som startade hela fettkaffe-trenden 2009. Man kan köpa Bulletproof-kaffe, som sägs vara ”uppgraderat”, men jag väljer bort det för att det inte är lika gott som Arvid Nordqvist Eco mellanrost.

Så – vad tycker du om fettkaffe? Skriv gärna en kommentar nedan.

3.7/5 (53 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

58 kommentarer

Hej Jennie. Det beror lite på vad du är ute efter och vad du upplever för skillnad mellan vanlig kokosolja och MCT-olja. Vissa märker ingen större skillnad medan andra upplever större skillnad. MCT-oljan består av medellånga fettsyror som inte går via levern och sedan ut i kroppen som energi, som vanligt fett gör. Den tas istället upp via tarmen och på så vis får du i sig snabbare energi, som både är bra för förbränningen och ketontillverklingen. Har du problem med magen brukar vanlig kokosolja vara att föredra och vissa föredrar den för att den totalt sett innehåller flera olika fettsyror. Men det bästa tipset är helt enkelt att du testar dig fram! 🙂

Tack så hemskt mycket för det utförliga svaret! 🙂 Jag tänkte försöka komma tillbaka till lchf-ätandet nu efter en graviditet och har innan haft kokosolja med smak i kaffet, vilket jag inte tyckte var så värst smaskigt men drack ändå, haha. 😉 Magen mår kanon bara den slipper kolhydrater så jag kanske ska ge den ett försök. 🙂

Fast periodisk fasta blir det ju inte riktigt eftersom fett kaffe innehåller både kokosolja och smör. Vid periodisk fasta ska väl 0 energi intas? Bara svart kaffe, te eller vatten?

Man brukar säga att man bevarar cirka 90 % av fastans egenskaper om man dricker fettkaffe. Men du har helt rätt, ska det vara 100 % ska 0 % energi intas. 🙂

Kanongott.. jag är nog en avart men jag vill gärna ha saltat smör i kaffet.. ger en liten extra dimension tycker jag. Kanske för att jag har i lite grädde också, för magens skull.

Det är bara min känsla av att det gör gott för magen, dricker nämligen kaffet väldigt starkt och tror grädden mildrar lite.

Jag är ju av åsikten att mjölk inte är så bra för magen (många reagerar på samma sätt som intag av gluten) Det är dessutom slembildande. Men kanske lite svagare kaffe? Haha. 🙂

Hej!
Kul att jag har hittat hit, upptäcker mycket intressant.
Liksom dig har jag IBS…bl.a.
Jag undrar om det här med mejerier och jag har själv plockat bort det mesta.
Trodde att keso, hårdost, feta, kvarg, yoghurt var ok?
Tänker också att det är slembildning.
Men hur ska man tänka med mejerier, var är de ”fem felen”?
Mjölk förstår jag att det inte är ok, för där är mycket mjölksocker.

Fettet bidrar till att det är skonsammare för magen om man är känslig för starkt kaffe. Detta fick jag höra av den som introducerade mig för fettkaffe.

Eftersom jag ännu inte lärt mig att dricka kaffe så gör jag precis samma sak fast med tè istället. Det är en höjdare! 🙂

Funkar det med vanlig rapsolja? Jag är nybörjare och känner att alla dessa udda mjöl-, mjölk-, grädde- och oljesorter är ruskigt dyra!! Undrar också (ang. föregående kommentar) varför undviker ni mjölkprodukter? Jag är inte på något sätt allergisk och i det jag har läst om LCHF står att man ska använda grädde, helmjölk etc., så jag undrar varför ni rekommenderar att man inte gör det?

Rapsolja känns inte som ett så hälsosamt alternativ, fettbalansen är rätt skev, jag skulle föredra kokosolja i så fall. Vi undviker mjölkprodukter eftersom vi mår så mycket bättre utan. Våra mag/hudproblem är som bortblåsta. De flesta är mer eller mindre känsliga, plus att det påverkar hormonerna och mag/tarm så jag rekommenderar aldrig att man äta mycket mejerier. Lycka till!

Vin och juice och förmodligen smoothie och annat kan orsaka skrumplever har jag för mig hur är det med fettkaffe ? En annan fråga använder du gräsbetat smör och kött ?

M v h

Det beror ju i så fall på fruktosen i dessa drycker (jag gör smoothie utan frukt) fettkaffe orsakar inte skrumplever. Jag köper endast ekologiskt kaffe och smör (väldigt svårt att få tag i smör från gräsbetande djur) och kött från Gröna Gårdar (som är gräsbetat).

Glömde fråga läser lite i bulletproof boken och hur är det med mögel i kaffet , det var väl därför man skulle köpa bulletproofs egna märke. Vet inte hur kraven på mögel är i de svenska kaffe sorterna. ? Kör själv med zoegas blue java tror jag den heter.

M vh

Ibland verkar det lite hopplöst känns som man får gå tillbaks några hundra år och göra allt själv från början för att det ska bli bra och giftfritt som man vill ha det.

M v h

Jag kör fettkaffet enligt bulletproof-konceptet.
Köpte både det ”uppgraderade” kaffet och oljan från märket Bulletproof. Jag tar det till frukost och håller mig bra till lunch. Inget jag hållit på med länge, men gillar det.
Sedan måste jag fråga dig Zarko, vad har du hittat din fina termos. Sådan vill jag ha. 😀

Visst är det smidigt! Här hittar du en väldigt likvärdig termos som jag har, den här är också av hög kvalitet och webbshoppen är väldigt snabb och pålitlig. (Den jag har fick jag av en vän) Här kommer länken: http://bit.ly/2baffU6

Måste vara en från Contigo? Droppfri och helt underbar! Maken har en och jag har två ?

Jag knäcker i ett ägg innan teet, i mitt fall, hälls i med smör och olja. Blir extra skummigt och mättande.

Älskar fettkaffe.
Jag har 50 gram saltat smör i en stor mugg kaffe . Dricker det oftast vid 05.30 och äter lunch vid 12.30. Känner ingen hunger under tiden.

Hej

Jag har inte ätit lchfså länge kanske 6mån.
Har numer huvudvärk 4-6 dagar i veckan och även migrän oftare än innan jag börja med lchf… Har du någon idé vad detta kan bero på??

Låter som salt- och eller mineralbrist som första tanke. Testa ett riktigt bra salt, och ta 1/2-1 tsk dagligen eller när du känner huvudvärken. Detta är ett bra salt, länkar till Bodystore, frakten är fri 🙂 http://bit.ly/2dilNzZ

Älskar mitt fettkaffe 🙂 Jag tar en matsked smör och en matsked kokosolja och lite kaffe, kör med mjölkvispen tills det har löst sig, fyller sedan upp koppen med restarande kaffe. Har IBS och min mage har redan blivit så mycket bättre, har bara kört ett par veckor men märkte skillnad direkt.

Kan bara le! ? Precis så startar jag mina dagar och kan skriva under på allt. Utom kaffet ? Arvid Nordqvist och Gran dia föredras ?
Grattis! ?

Hej!

Jag hittade fettkaffe artikeln för en dryg månad sedan och började testa med MCTolja direkt…och både jag och min man älskar det!
Vi kör utan smör, mest för att det är svårt att få tag i osaltat smör där vi bor. Men jag tycker bara oljan ger en mycket len konsistens och smak, så det funkar bra!
Tack så mycket för idén!

Vad roligt! Tack för din kommentar. Många kör ju på vanligt saltat smör också 🙂 Det är en smaksak <3

Jag var väldigt skeptisk till fettkaffe innan jag provade. Låter inte så gott med kaffe, ägg, smör och krydda men det är helt ok och mättar bra!

En annan fråga.
Tycker själv om fettkaffe och tack för att du berättade om det råa ägget och magproblem, jag mådde inte så bra efter att jag använde rått ägg. Också när jag använde mct och kokosolja. Precis som ni säger fick jag reda på att man måste ta det lugn. Reagerar också på för mycket smör nu när jag på nytt försöker mig på LCHF…denna gången ska jag lyckas, för generellt mår jag bra av denna kost!
Men angående bara fettkaffe på morgonen, som jag också gillar hörde jag att det kan vara risk att man missar en näringsrik måltid, alltså det blir för lite näring under en dag?!

Du behöver ju verkligen inte dricka fettkaffe om din mage inte mår bra av det. Det är såklart bättre tycker jag att äta mat och inte dricka bara fett och kaffe. Testa vad som funkar för dig! 🙂

Hej!
Jag dricker alltid kaffet med ca 1 msk neutral kokosolja, 1 msk saltat smör och så en skvätt vispgrädde – dagens höjdpunkt! Så gott, och jag blir sällan hungrig.
Synd att inte fler i min omgivning vågar prova… har försökt övertyga, men många rynkar bara på näsan. ?

Gick upp i vikt efter en månad me lchf
Såklart mycke ägg grädde ost smör bacon å majonäs ledde till viktökning.
Synd..
slutat nu men saknar fettkaffet som jag älskade! Hade dock aldrig i 50gr fett utan mindre.
Aldrig provat olja hatar cocossmak.
Törs inte prova mer vill ju inte öka ännu mer:((

MCT-olja smakar inte kokos, det smakar ingenting alls. Om man har pendlat mycket i vikt eller har sjukdom/inflammation kan man gå upp i vikt till en början. Även om man äter för lite fett. Jag har haft en kund som gick upp mer än 7 kilo innan hon gick ner i vikt (hon hade över 30 kilos övervikt) som hon sedan gick ner. Det är viktigt att se det långsiktiga perspektivet.

Jag gör alltid ägglatte på morgonen. (1 ägg, ca 2 dl kaffe och ca 1 msk kokosolja) älskar den frukosten men ska nog våga mig på mct-olja! Spännande att se vad den ger för effekt på mig ???

Hej! Såg att ni rekomendera coosa mct olja, via bodystore. Vad jag undrar över är att den innehåller 18% rapsolja och i ett annat svar rekommenderar du inte rapsolja pga citat:fettbalansen är rätt skev.
Skall det inte vara 100% mct med bara kaprysyra C8 eller 65% c8 och 35% C10, kaprinsyra?
Nyfiken på ditt svar

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök