pinklax-gronkal

Pinklax med stekt grönkål och varför du ska undvika konventionellt odlad lax

Ibland är det enkla så gott! Men smakar det så kostar det. Och med det sagt vill jag gärna att flera ska få upp ögonen för hur ohälsosamt det är att äta lax. Ja, jag skrev rätt. Ohälsosamt. Om du väljer den konventionellt odlade laxen från Norge.

Konventionellt odlad lax innebär en enorm miljöpåverkan, den besprutas (mot framförallt laxlöss) och äter vegetabilisk föda (ca 70 %) som består av framförallt soja och vete (inte direkt artgen föda från havet)

En odlad lax innehåller betydligt mycket mera fett än en vildfångad. Låter väl bra tänker du, nej skulle jag säga eftersom det är i fettet alla kemikalier samlas.

Om jag får bestämma slutar du köpa konventionell odlad lax från Norge idag. Välj istället vildfångad lax. Det är dock ungefär omöjligt att få tag på. Vad ska jag då göra tänker du. Jag skulle säga välj i så fall i första hand ekologisk lax (som också är odlad). Här är flera fördelar som tagits fram av KRAV (läs inlägget i sin helhet här):

  • Fodret är ekologiskt och hållbart. Det består av ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda.
  • Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret.
  • Fiskarna ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Max 10 kilo biomassa per kubik. I konventionell produktion är gränsen 25 kilo per kubik.
  • Fiskodlingen är skonsam mot miljön. Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning.
  • Odlingskassarna får inte impregneras med kemikalier som innehåller koppar. Istället rengörs nätkassarna maskinellt eller för hand med stora miljövinster för vatten och djurliv.
  • Laxlöss bekämpas med läppfiskar. Laxlusen får inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel, vilket förekommer i konventionell produktion.

Om du tycker att det är superdyrt och du inte alls kan motivera dig att betala det priset skulle jag säga välj vildfångad pinklax som påminner om lax, men är betydligt mindre fet (så tillsätt fett i tillbehören). Jag stekte pinklaxen i smör, och även 2 rejäla nävar grönkål som jag toppade med basilika. Sedan gjorde jag örtsmör enligt detta recept.

Pinklax hittar du i frysdisken i de större matbutikerna som ICA, Willys och även Lidl.

Ett troget Lesscarb-fan skickade mig denna youtubevideo för en tid sedan som jag sett flera gånger, den är gjord på franska och texten är på norska. Ungefär från 18 minuter handlar den om laxfisket i Norge (innan är de bland annat i Asien där det också är katastrof) Tack för ditt engagemang Jesper. <3

http://www.youtube.com/watch?v=eLbt9sJA0i8

 


 

Du kanske undrar varför jag skriver om detta, det är helt enkelt för att jag bryr mig. Jag bryr mig om hälsa och miljö. Jag har noll argument för att rekommendera odlad lax eftersom jag är övertygad om att den är direkt ohälsosam för oss att äta. Laxarna kan inte leva ett bra liv och miljön de lever i påverkas negativt. Och det påverkar oss. Hoppas jag väckt några tankar hos dig. Kram Fanny

4.3/5 (12 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Hur är det med chumlax? Är det också ett bättre alternativ än vanlig odlad lax?

Du har ju Pink-lax som är vildfångaad i havet. Är dock inte lika fet.
Den finns att köpa i många vanliga mataffärer.

Tack för bra inlägg! Jag har nyss börjat äta lågkolhydratkost och mår jättebra av det. Men jag har klimatångest och tycker det känns jobbigt att äta för mkt protein. Vet du vad som är minsta mängd protein vi behöver per måltid? Mvh Martina

Man brukar säga en handflata per måltid, du ska ju inte äta mera protein än innan. Välj ekologiskt, närproducerat kött så är det inte så farligt som storskaligt konventionellt kött. Lycka till!

Eftersom jag äter och alltid har ätit lax ganska ofta har jag blivit förskräckt över senare års rapportering om den odlade Norska laxen. Jag vill äta viltfångad eller kravmärkt lax men var hittar man det till ett betalbart pris? Har börjat försöka sätta mig in i detta på senare tid och idag hittade jag något som heter ”Miljöfiskbilen” http://www.miljofiskbilen.se/fiskbilen/
Vad tror ni om det?

Hej! När du skriver att du rekommenderar vildfångad lax, varifrån ska den då komma? Jag tänker eftersom den från Sverige väl innehåller miljögifter?

Vildfångad från typ Norrland är bättre än odlad från Norge. Men det kan vara svårt att hitta, därför är puckellax eller pink lax lättre att få tag på, men den smakar inte riktigt som vanlig lax då den är betydigt mindre fet.

var kan man hitta vildfångad lax/vilket märke? har du något tips? brukar köpa pinklax men riktig lax är ju bara såå gott!!

Tack Fanny! Jag har aldrig tänkt frågan så djupt, undra på att du är drottningen!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök