Överblivna äggvitor

Äggmjölk – för stora och små, som välling eller i kaffe

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Äggmjölk är ju en suverän uppfinning. Mindre kolhydrater än mjölk och grädde, mättar bra och perfekt att ersätta välling med till de små. Perfekt proteinrikt att berika en smoothie med. Är också underbart att göra varm choklad på!

Äggmjölk är lätt att göra, den håller ungefär 2-4 dagar i kylskåp. Detta recept ger cirka tre deciliter äggmjölk.

Äggmjölk

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 50 gram osaltat smör (du kan ta hälften kokosolja, brukar inte göra det när min dotter ska dricka det)
  • 3 dl kokhett vatten

Gör så här

  1. Lägg äggulorna och smöret i en mixerskål.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Slå på först ca 1 dl vattenoch sedan mixa, värm vattnet igen, häll i, mixa. Upprepa tills vattnet är slut. Detta för att försäkra sig om att äggulan överstiger 70 grader.

Jag brukar vara extra noga att det ska vara tillräckligt varmt om jag serverar barn. Många menar att de klarar äggula bättre än äggvita, men om du inte är känslig kan du köra på två hela ägg också och förmodligen öka på mängden vatten något.

Passar perfekt som ersättare för mjölk i kaffe och liknande.

Som välling

Märker du att barnet inte blir mätt kan du öka antalet gulor och fett men behålla mängden vatten. Min kompis började med äggmjölk vid fem månaders ålder, jag började vid cirka 8 månader. Ofta som mellanmål tillsammans med något mer. Många menar att deras barn klarar sig utmärkt på detta istället för välling. Andra ger istället för mjölk till maten. Men tänk på att det kan vara väldigt mättande, och jag tycker därför att mat är bättre att äta, och vatten att dricka.

Smaksättare

Du kan smaksätta äggmjölken med valfri mängd kakao och vaniljpulver/vaniljsteviadroppar, kardemumma, kanel, lakritspulver eller vad du nu gillar.

Äggmjölk
Finns en liten tjej här som älskar mjölken, och tycker att det får vara slut på fotandet.

Hoppas att detta var inspirerande och givande.

3.7/5 (94 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

54 kommentarer

Hej
Är det detta man kan ha i kaffe å te istället för mjölk? Kan jag förvars d kallt, isåfall hur länge.Å blandar jag bars i kakao till varm choklsd?
Mvh Sara

Hej Sara! Ja precis, det kan du ha. Det är jättegott. Den ska förvaras kallt, den håller som sagt 2-4 dagar i kyl. Skaka om den före användning bara. 🙂 Jag brukar blanda ca 1 krm kakao till en mindre mugg, men testa dig fram, vill du kan du söta med steviadroppar, sukrin, sötströ eller liknande.

Hej Fanny!
Jag undrar varför du inte ger kokosolja till din dotter. Är det något som inte är bra med det? Hur är det i så fall med en nioåring som jag själv har?
Mvh
Maria

Jag har aldrig känt något sådant behov, hon äter mycket smör. Men det är okej för barn att äta det, dock i mindre mängder eftersom deras magar är mera känsliga. Trappa upp sakta är min rekommendation. 🙂

Tack för tipset. Min dotter är mjölkproteinallergisk och då är kokosolja ett bra alternativ till smör, tänkte jag.

Ja absolut, men i äggmjölken skulle jag i så fall inte ta 50 gram, utan börja mer försiktigt. Lycka till!

Du skriver att äggulan behöver upphettas till 70 grader men gäller det inte egentligen äggvitan?

Jo det gäller igentligen äggvitan, men vissa väljer att ha äggvitan i så jag skrev det som en extra åtgärd. Det skadar ju inte 🙂

men dethär är ju felaktig information! ska ägg och kokosolja ersätta välling. och du ska vara kostrådgivare? testade att dra ditt recept genom kost appen cronometer.com som många dietister använder och inte ens om jag förde in 5 ÄGG så gick kalcium upptaget upp till mer än ynka 11 procent av dagsintaget. det kan vara farligt att rekommendera denna som ersättning för välling. till och med 5 pressade apelsiner hade mer kalcium, 30 procent av dagsintaget. skriv hellre att det kan vara ett komplement till välling för du har säkert läsare som tror på det du skriver till punkt och pricka.

Varför skulle ett barn äta välling? Jag tycker att det är helgalet att barn rekommenderas det. Jag skulle aldrig ge mina barn en sådan smörja. Barn behöver verkligen inte välling. Barn behöver näring. Näring som de får från mat. Riktig hemmagjord mat utan tillsatser. Det finns andra källor till kalcium än bara välling eller äggmjölk. Du får tycka vad du vill, men det jag tycker står jag för. Både som mamma och kostrådgivare. Hälsningar Fanny

Jag håller fullt med! Här sitter hon och svarar på grejor som livsmedelsverket, BVC och 1177 besitter mer korrekt kunskap sv. Välling är ju för övrigt berikad med näringsämnen för bebisar med åldersetikett på. Inte en gång ser jag henne hänvisa kommentatorerna till BVC i dy. Fruktansvärt läskigt att det finns föräldrar som hellre litar till en bloggare än riktiga instanser. Sjukt! För övrigt hade jag bara ägg hemma och ville ge något annat än kokt ägg till min son. Men han ratade äggmjölken.

Hur vet du hur mycket kunskap jag besitter? Jag är utbildad inom kost och hälsa. Livsmedelsverket är inte allvetande. Jag har aldrig gett mina barn välling, burkmat, pulvergröt eller annat BVC och livsmedelsverket rekommenderar, och mina barn är fullt friska, 10 och 7 år gamla idag. Det är okej att du inte tror mig, du får gärna tro vad du vill. Jag rekommenderar ingen att lita blint på någon på Internet, man ska alltid fatta sina beslut utifrån den kunskap man känner sig bekväm med. Så det känns bra i magen, i ens egen situation, familj och liknande.

Tack för alla tips du ger. Jag och min sambo vistas mycket i skogen då vi är jägare. Vi har börjat ha äggmjölk med oss i termosen med olika smaksättning och det är riktigt gott. Vi äter nästan helt mejerifri lchf

Hej Karin! Vad glad jag blev för din kommentar. Tycker att det låter så härligt att vara ute i naturen och jaga tillsammans. Så paleo lixom, haha. Hur brukar du smaksätta den? Kram!

Hej. Har tänkt testa att ge min 9 månaders tjej äggmjölk då jag upplever att hon blir pigg av välling. Ska man dricka äggmjölken ljummen eller kall? (har aldrig smakat det själv) Och om man förvarar det i kylskåpet, kan man värma den lite i micron om hon vill ha den ljummen? Kan man byta ut vattnet mot havremjölk?

Om du upplever att hon blir pigg av välling skulle jag försöka mata henne tidigare och sedan inte ge något för natten. Det är en naturlig reaktion att bli pigg av så mycket kolhydrater så hennes kropp fungerar bra i alla fall 🙂 Du gör hur som helst klokt i att skippa vällingen och äggmjölk är ett jättebra alternativ. Du kan värma den lite försiktigt på spisen (eller micron men jag är inget fan av den) Du kan byta vattnet, men jag ser egentligen ingen anledning, den är jättebra som den är. Testa! Kram och lycka till, berätta gärna hur det går <3

Hej!
Jag undrar varför man bara ska använda äggulan och om man kan använda ett helt ägg istället? Min bebis är 7mån och äter hela kokta ägg och äggröra gjort på hela ägg..
Tack för en superbra blogg!! 🙂
Med vänlig hälsning, Ida

just rå äggvita blir lite jobbigt för magen, och speciellt om man äter det ofta. tillagad är en annan sak 🙂

Hej, tack för ett bra recept!
vi har börjat med äggmjölk till vår 7 månaders dotter innan hon ska sova för natten. med samma mått som du nämnt, hur många ml tror du motsvarar en ”vanlig portion” välling för en 7 månaders?

Jag skulle säga 1-2 dl, mer lär hon inte orka. Det är ju väldigt mättande så mängden är ju mindre än vällingen. Testa er fram, lycka till! Kram! <3

Hej! Min mamma hade sett detta recept och tipsade mig. Jag vill gärna testa detta redan idag, men har inte något osaltat smör hemma. Är det bättre att jag väljer rapsolja eller använder antingen ekologiskt Bregott eller Arla (stek)smör som vi har hemma.

Hej, hur tidigt tycker du det är okej att introducera äggmjölk? Och i vilken mängd?

Min väninna började vid 5 månader, runt där känns väl lagom. Det är rätt mättande, börja försiktigt. 🙂

endast bröstmjölk till minst 6 mån. tarmarna är det som utvecklas färdigt sist på människan. min son började typ suga på gurka o morot osv = fick inte i sig nånting, vid 6,5 mån och ammade fortf 95% när han var 1 år. skrämmande vad mycket mat o välling som ska introduceras tidigt ? barn behöver inte välling, de behöver bröstmjölk.

endast bröstmjölk till minst 6 mån. tarmarna är det som utvecklas färdigt sist på människan. min son började typ suga på gurka o morot osv = fick inte i sig nånting, vid 6,5 mån och ammade fortf 95% när han var 1 år. skrämmande vad mycket mat o välling som ska introduceras tidigt ? barn behöver inte välling, de behöver bröstmjölk.

Hej. Tänkte prova detta till min dotter 10 mån. Som vägrar vällingen. Ska man smaksätta den med ex vaniljpulver? Eller kan man strunta i smaksättningen?

Hej!
Vilken typ av dinapp använder du när du ger den till dina barn? Har en för 3mån+ men den verkade för liten, blev för tjockt för min 5 månaders och det rann inte igenom. Ska man kanske skaffa en med y-skåra för fullkornsvälling eller räcker det med en för lite större bebisar enligt din erfarenhet?

Med vänlig hälsning,
Annelie

Oj, ja det var ju år och dagar sedan det skedde, barnen är ju 3 och 6 nu Betty övergick till glas nästan direkt när jag introducerade smakportioner vid 8 månaders ålder. Det är ju tunt så en tunn stråle borde ju funka, men annars testa större hål, streck eller Y. Kram och lycka till 🙂 <3

Hej, älskar dina inspirerande inlägg och ryser av ”lightprodukter”, men t.o.m jag blev förvånad över så mycket som 50 g smör på 3 dl! Är inte det sjukt mycket smör, särskilt för ett litet barn? Känns inte som man vill ge det så ofta, eller? Motivera gärna ?

Jag ser inget problem med det. Min dotter fick smörbitar när hon var liten (BLW) samt alltid massor av smör på knäcke och liknande. Smör är väldigt nyttigt, och speciellt för barn som växer. De behöver fettet för hjärnans utveckling, för att hålla sig mätta, få stabilt blodsocker och som smörjmedel till mage och tarm. Jag tycker att folk ger ”sjukt mycket” snabba carbs till sina barn som folk inte reagerar över, gröt, välling, sugpåsar med frukt, rån och allt annat skräp. Smör är super!

Hej! Älskar äggmjölk, naturell eller med olika smaksättningar. Mina stackars (vuxna) barn fick tyvärr bara välling. Äggmjölk fanns inte (i vårt hushåll) då. För att förenkla så mycket som möjligt vid tillagningen lägger jag smöret i vattnet så att det blir ett kokande smörvatten jag häller över ”äggmixet, med tillsatt smaksättning).

Hej!
Har en drygt 6-månaders tjej som vaknar ofta på nätterna. Tänkte testa äggmjölk då jag provat att ge välling (både hemmagjord på kokosmjölk och köpevälling) som tydligen ska vara mättande men hon vaknar ändå efter 4-5 timmar och vill ha flaska med mjölkersättning. Innehåller äggmjölk tillräckligt med järn? Eller kan man tillsätta något med järn i vällingen?

Äggula innehåller väldigt mycket järn. Bättre att du i så fall kompenserar med ännu mer på dagtid, typ lite lever eller liknande i smakportioner. Jag har aldrig oroat mig för järnet så mycket, har alltid lagat allt själv och mina barn har inte haft några brister. Det kan ju vara närhetsrelaterat också, vi har endast gett vatten, det lär sig barnen snabbt och äter mer dagtid istället så egentligen är det bättre att bara ge vatten på natten. Kram Fanny

helt normalt att barn vaknar på natten och behöver amma. deras magar är små o de växer mycket. min första ammade 4 gånger per natt vid den åldern och även flera gånger per natt som 1-1,5-åring.

Hej! Har du något tips till ett barn på 2,5 år som är väldigt hård i magen. Egentligen vart det sen hon var liten. Kan äggmjölk med kokosolja va något? Har hört att kokosolja ska göra så man kan gå på toaletten lite lättare.. isåfall vad är bra mängd att börja med i äggmjölken?
Tack för en bra blogg!

Hej! Det är inte normalt att alltid vara hård i magen. Förmodligen något hon inte tål eller tarmen inte klarar av. Detta måste hittas innan man kommer med nödlösningar. Äter hon gluten? Mjölk? Dessa kan vara jobbiga, även för lite intag av fibrer från grönsaker. Du kanske kan göra en smoothie och smyga ner grönt i den? Nu gissar jag, hon kanske ääääälskar grönsaker, men det brukar ju inte vara så. Men kokosolja är alltid bra för tarmen och kroppen, men jag skulle först se till vad hon faktiskt äter. Kramar!!

Hej. Vill testa äggmjölken till min 5 månaders kille men kör mjölkfri kost och tycker kokosolja är lite tidigt med tanke på magen, kan man ta mjölkfritt ”smör” eller det är inte tillräckligt fett? Tack för input!

Mjölkfritt smör skulle jag i så fall endast använda Naturli, men den innehåller ju nötter. Du kan ju minska ner mängden kokosolja annars?

Hej! Är det något man ska tänka på om man vill prova äggmjölk som näringsdryck för vuxna?

Ja alltså det kanske inte är att ersätta med näringsdryck som innehåller mer saker som kroppen behöver. Men absolut som ett komplement. 🙂

välling är istället för bröstmjölk, men det behövs ju inget annat på länge istället för bröstmjölk. bröstmjölk innehåller SÅ mycket bra grejer för barnen (såklart) och ger de bättre immunförsvar för hela livet ju längre du ammar. bra mättande mellis för större barn dock ?

Får de i sig all kalcium de ska ha? Detta oroar mig mest. Känns som om det blir lättast om det dricks mjölk men vill inte ge mejeri. Har läst vad saker innehåller och fattar inte hur min 3-åring ska kunna äta dessa mängder för att komma upp i sina 600 mg kalcium. Snälla tips

Aldrig oroat mig. Allsidighet är viktigt. Jag har aldrig druckit mjölk som barn, varit frisk, liksom mina barn.

Hej Rose-marie undrar hur länge man kan dricka äggmjölk reknat i dagar

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök