tre-mejerifria-såser

Tre mejerifria såser jag gillar just nu – tips!

Tre mejerifria såser jag inte får nog av. Mejerifritt är dessutom alltid poppis att lyfta. Här kommer tre favoriter just nu som passar som sås, dressing eller tillbehör till en buffé eller bjudning. 

Tre mejerifria såser som går snabbt att göra, håller sig bra och går att variera till många saker. Det är dessa såsers gemensamma melodi. Jag får inte nog av såser och röror i allmänhet. Det är super tycker jag. Men många verkar tycka det är svårt att hitta mejerifria alternativ som är goda. Och kanske framförallt som inte känns överdrivet tunga och feta. De två första platsar garanterat där, den sistnämnda kan man lätta upp med högre syra från citron, lime eller lite vinäger. Här kommer i alla fall tre stycken favoriter som är goda och dessutom enkla att göra.

  1. Aubergineröra
  2. Chimichurri
  3. Majonnäs

På omslagsbilden (och nedan) ser du min otroligt goda aubergineröra. Den är super till kyckling, spett av olika slag och som dipp till grönsaker.

tre mejerifria såser

Chimicurri är en olivoljebaserad sås med citron, persilja och chili. Den älskar jag till sallad, fisk och kyckling.

tre mejerifria såser

Majonnäs går ju alltid alltid hem. En favorit just nu är att blanda den med pepparrot, wasabi, chilisås (stark) eller curry. Det är också gott till fisk eller kyckling.

tre mejerifria såser

Har du någon mejerifri sås du älskar som du vill dela med dig av? Kommentera gärna.

Det är roligt om ni lämnar avtryck, säger vad ni tycker och tänker på. Det är för dig jag skriver. Och ibland känns det som envägskommunikation då ni är dåliga på att kommentera. Det betyder mycket för mig och mitt arbete att få feedback. Så du vet. Men även om du inte börjar med det är jag glad att du är här. Att du läser i det tysta och kommer tillbaka. Det är ju ändå det som betyder mest, i slutändan.

 

 

3/5 (5 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Kul, jag gillar dina tips på olika saker. Som i boken.
En fundering kring sesampasta. Det är nåt jag aldrig använt.
Kan man göra det själv?

Jag har uppdaterat inlägget om aubergineröra där jag tipsar om sesampasta att göra själv eller köpa! 🙂

Hej Fanny! Jag kommenterar nästan aldrig, men ville kika in och fråga om du sett detta? Omdömet är hämtat från BTJ, svensk bibliotekstjänst. Vi bibliotekarier kan köpa in en tjänst där BTJ i regelbundet utgivna listor talar om vilka nya böcker som släpps framöver och hur bra de tycker att böckerna är. Din bok fick 4 av 5 och det får nog många bibliotek att investera i den. 🙂

”Det stora matäventyret av Fanny Lindkvist, kostrådgivare, är en lite speciell kokbok. Alla recept är nämligen helt fria från gluten, mjölk och socker, samt påfallande kolhydratsnåla. Det innebär att ingredienser som kokosmjölk, mandelmjöl, pofiber och fiberhusk ofta förekommer i recepten, medan potatis och vanligt mjöl lyser med sin frånvaro. Kanske just därför känns många av recepten påfallande nyskapande och annorlunda, till exempel blomkålspizza och fiskburgare med broccolimos.

Till det bästa i boken hör inledningskapitlen med namn som ”Matsmart” och ”Slänga eller äta?”. Där ges råd, åsikter, synpunkter och en hel del fakta om ingredienser och tillbehör som känns relevanta och vederhäftiga. Och naturligtvis får man inte glömma kapitlet ”Barn i köket”. Det är ju barnvänligheten som är bokens tema. En lovande debut av en ny kokboksförfattare. Helhetsbetyg: 4. – Gunnar Westling.”

Tack snälla du för det här fina meddelandet! Vad glad jag blir. Ja vi hoppas verkligen att ALLA bibliotek tar in den, så alla får chans att läsa den! Underbart roligt. Tack snälla du för att du skrev detta till mig. Många kramar <3 <3

Hej hopp! Tack, Fanny, för inspirationen!! Jag älskar att göra en sås/röra av bönor eller kikärter. Jag bara mixar kikärter eller svarta bönor (antingen färdig köpta utan tillsatt salt eller blötlagda och kokade), olivolja (eller annan bra olja), soltorkade tomater, vitlök, persilja, gurkmeja, havssalt och svartpeppar. Så gott att ha till en stor sallad eller som dip till grönsaker!
//Johanna

Hej!
Har en superenkel och jättegod röra att tipsa om.
1 förpackning stora vita bönor
olivolja
vitlöksklyfta
saft av citron

Häll av bönorna. Mixa alla ingredienser slätt tillsammans med olivoljan med en stavmixer eller i en matberedare. Krydda med salt och peppar

Hej Fanny!
Kan bara tala för mig själv, men ett skäl till varför jag är dålig på att kommentera är att jag läser mina favoritbloggar i Bloglovin. Det där extra klicket att ta sig in på originalsidan för att kommentera blir oftast inte av. Det beror dock BARA på mina tillkortakommanden och ska inte ses som betyg på din blogg. Uppskattar den otroligt mycket, min favorit bland matbloggarna!

Hej! Jag har under flera år återkommit till din blogg regelbundet för inspiration när matlagningen känns som ett tråkigt måste och ditt nyhetsbrev är det mest intressanta av alla jag får. Bara så du vet! Min familj får så mycket bättre och godare mat tack vare dig. Tack för det!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök