Varje söndag lagar jag matlådor till både min man och numer även min syster. De älskar att äta min mat till lunch. Då får de i sig bra mat, är matta och glada och kan koncentrera sig på jobbet. Dessutom är det fint att göra mat till dem, som en liten kärleksförklaring i en låda.
Veckans matlådor hämtade jag från följande recept:
- Timjanköttbullar med blomkålsmos
- Chipotlekyckling i gryta med stekt vitkål (gjorde mejerifri med 250 ml kokosgrädde istället för mejerier)
- Kyckling kryddad med Jaipurs färger (indisk curry) med broccolimos
- Kyckling kryddad med Neptuns dröm (medelhavsinspirerad kryddblandning) med stekta grönsaker (se nedan)
Jag steker kycklingfiléerna i ugnen på 175 grader tills de uppnår 72 grader. Jag använder en termometer. På så vis är de alltid saftiga.
De grönsaker jag använde var dessa: skalad broccolistam, fint skruren blomkålsblast, lite lök och lite vitkål. Perfekt att använda till detta ändamål 🙂
Min man/syster köper en stor blandsallad som de har till matlådorna och de brukar även ha en olivolja på jobbet som de ringlar över salladen.
* Jaipurs färger och Neptuns dröm är två kryddblandningar från Herbaria som jag älskar. Du behöver bara tillsätta lite salt och sedan krydda på så är det klart. Perfekt att ta 1 kg kyckling och krydda filéerna olika och sedan använda dem i matlåda, sallad, varma och kalla under veckan. Köp dem billigare genom att klicka på bilden nedan:
9 kommentarer
Ser jättegott ut. Fryser du in lådorna eller håller de i kyl under veckan?
De håller minst 5 dagar i kylen så de går åt, men ibland fryser min syster in några lådor om hon har andra kvar, det funkar också 🙂
Är det glasmatlådor? Jättefina . Var köper man dem?
Det är glasmatlådor från IKEA. 🙂
Åh- så underbart att få tips till veckans luncher att ta med till jobbet 🙂 Du har just förenklat min jobbvecka betydligt – tack för det och tack för att du förgyller min vardag med din fina blogg med lättlagade och goda recept!
Tack själv Nina, vad roligt att höra att matlådorna hjälper fler än bara Zarko och Alice. 🙂
Vad lyxigt för dem 🙂 Ser jättegott ut och sedan länge är jag sugen på att köpa kryddblandningarna som du tipsar om ofta, har bara inte fått tummen ur.
Jag undrar vad ni äter på vardagskvällarna eftersom du lagar så mycket mat på söndagen? Äter ni något enklare då som inte passar i matlåda? Jag gör alltid extra mat när jag lagar middag så att det räcker till två matlådor till mig och min man till dagen efter. Vet inte om jag skulle orka stå och laga mat halva söndagen 😉
Hej!
Jag har IBS och kan inte äta lök eller kål. Finns det några recept som passar mig?
Jag har också IBS men kan äta kål och lök, synd att det inte funkar för dig. Jag har massor av andra recept, sök på exempelvis glutenfritt, nudlar, paj för att nämna några. Jag rekommenderar också att du ska ta en titt på inlägget om enzymer: https://lesscarbs.se/tips-och-rad/enzymer-kroppens-basta-vanner-ta-hand-om-dem/
Hälsningar Fanny