Jag älskar att inspireras av mina nära och kära. Häromdagen åt jag svartkål i en sallad hos våra fina vänner, och direkt poppade idé efter idé upp i mitt huvud. Detta är en av dem, en härlig sallad med salta mandlar, marinerad lök och parmesan.
Svartkålssallad, lax och chipotlemajonnäs
Ingredienser till ca 2 pers:
- 200 gram svartkål
- 1/2 marinerad rödlök (recept hittar du här)
- 1 dl salta mandlar (recept finns här)
- Parmesanost efter smak
- 2 portionsbitar lax
- 1 dl majonäs (recept finns här)
- 1-3 tsk chipotlepaste (beroende på hur starkt du gillar)
- Olja, salt och peppar
Gör så här
- Gör de salta mandlarna och den marinerade löken (recepten finns ovan).
Ett tips är att göra en större sats mandlar och förvara i frysen och ta fram vid behov. - Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg laxen i en ugnsfast form, salta peppra och slå över lite olivolja.
- Jag sätter in en termometer i laxen och ugnsbakar den till 56 grader.
Det tar cirka 12-15 minuter. - Sätt på en stor kastrull med vatten och koka upp med ordentligt med salt.
- Skölj svartkålen och skär den i bitar.
- Förväll i vattnet, 3-4 minuter, häll sedan bort vattnet och slå direkt på iskallt vatten så kokningsprocessen avstannar.
- Slunga sedan kålen i salladsslunga om du har en, annars torka den så gott det går.
Vattnig sallad/kål är inte min favorit. 🙂 - Blanda majonnäsen med chipotlepastan.
- Lägg svartkålen på ett fat, lägg på laxen, strö över mandlar, lök och parmesan.
- Klart att servera!
Tips!
Tyckte du om det här receptet? Då kan jag rekommendera min persiljelax med vitkålsmos
5/5
(1 Review)
1 kommentar
Det här ska verkligen provas.
Tack för tipset!
Kram!