Detta är det perfekta sättet att använda en helstekt kyckling igen. Att koka fond på benen. Enkelt är det också, och så gott! Variera med olika grönsaker.
Kycklingsoppa på skrov, med kokosmjölk
Ingredienser till 4 portioner:
- Skrovet av en hel kyckling*
- 1,5 liter vatten
- 2 tsk salt
- 2 dl kokosmjölk
- Kycklingkött och grönsaker, se nedan
Jag hade närmare 1/2 kyckling kvar sedan vi åt helstekt kyckling, detta kött tillsatte jag i slutet, samtidigt med grönsakerna. Jag strimlade två nävar vitkål, 1 salladslök och 1 färsk chili. Variera med de grönsaker du har hemma.
Gör så här
- Redan när vi ätit färdigt lägger jag ner kycklingskrovet i en kastull, tillsätter vatten och salt. Sedan låter jag det koka på svag värme under lock tills jag lägger mig, ca 3-5 timmar. Ofta låter jag det stå på spisen och sedan startar jag plattan igen när jag vaknar och kokar några timmar till. Smaka av och se om det smakar något. Det blir ganska salt, men det behövs till köttet, grönsakerna och när man sedan har i kokosmjölk. Om det är väldigt lite vatten kan du tillsätta mera. För mig brukar det bli ungefär 1 liter buljong.
- Sila av benen, tillsätt köttet, grönsakerna (skurna i mindre bitar) och kokosmjölken. Låt koka några minuter, mest för att allt ska bli varmt.* Eftersom jag köper ekologisk kyckling väger det oftast mera, närmare 2 kg, vilket gör att det blir mera skrov, har du en mindre kyckling kan du därför behöva koka fonden längre/ta mindre salt och vatten.
Här hittar du flera olika recept på helstekt kyckling:
- Helstek kyckling med vitlök och dragon
- Helstekt kyckling med vitlök, persilja och gräslök
- Helstekt kyckling i gryta med persilja och citron
- Kryddig helstekt kyckling med ugnsbakad blomkål med citron/fetaost
- Helstekt kyckling – kort och gott
- Kyckling inspirerad från Indien med blomkålsris
4/5
(10 Reviews)