Helstekt kyckling med vitlök och dragon

Helstekt kyckling med vitlök och dragon

Jag brukar köpa ekologisk kyckling till halva priset (kort datum). Jag ser detta som en riktigt delikatess! Även barnen älskar helstekt kyckling, och eftersom de ekologiska kycklingarna väger mer, ofta ca 2 kg räcker det till en lunch också, exempelvis en kycklingsallad eller soppa.

 

 

Helstekt kyckling med vitlök och dragon

 

Ingredienser till 4 personer:

 • 1 hel kyckling (välj gärna eko)*
 • 120 g smör
 • 1/2 vitlök pressad/riven
 • 2 msk torkad dragon
 • 1/2 msk herbamare
 • Salt
 • 2-3 gula/röda lökar

 

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Gör ett örtsmör genom att mosa samman vitlöken, dragon och herbamare.
 3. Torka av kycklingen och tryck in så mycket smör du kan under skinnet. Börja exempelvis vid en filé och följ försiktigt filéen under skinnet med fingrarna så det bildas ett hålrum mellan skinnet och köttet. Gör även detta på benen och stoppa sedan in resten av smöret i kycklingen (där inälvorna suttit)
 4. Salta sedan skinnet rikligt. Det ger ett gott krisp för den som vill äta skinnet.
 5. Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form storlek större så du får plats med grönsakerna som ska i sedan.
 6. Kycklingen ska uppnå 82 grader intill benet (använd termometer) detta tar ca 50-60 minuter beroende på ugn. Efter ungefär halva tiden är det lagom att lägga in löken som du klyftar. Ös gärna kycklingen då och då.

Servera med en stor sallad, gärna med fetaost, skyn är supergod att ha som sås! Om du inte äter upp all sky, frys in och använd i sås!


* Min ekologiska kyckling vägde 2 kg, så väger din mindre kan du dra ner på örtsmöret, till ungefär hälften. Om du har en mindre kyckling på drygt 1 kg kommer förmodligen allt gå åt till 4 personer. Spara skrovet och koka buljong till en soppa!

 

 

Tips!

Om du gillade det här receptet, kolla även in mitt recept på helstekt kyckling, pumpapesto och ugnsrostad zucchini

4.2/5 (13 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Hej, Fanny!

Skulle verkligen uppskatta ifall du kunde hitta, eller kanske t.o.m. rita, en bild på var/hur exakt man sätter termometern i kycklingen. Jag har haft många försök på mig fram tills nu, men det är fortfarande krångligt för det är nästan alltid någon annanstans där temperaturen är lägre än där jag satte stickan först.
Tack för allt du gör!

Hej Johan. Du ska sätta in den intill benet vid låret, där köttet är som tjockast typ 🙂 Gör det det hela något klarare? Kram!

Hej igen!
Jag har nyss skaffat en crockpot och vill använda detta receptet till den. Vad tror du om det? Tänker att jag kan lägga i allt på en gång och låta den sköta sig självt i 7 timmar på låg värme.
Önskar dig ett gott nytt år!

Låter ju supergott!! Det borde bli kalas! Har du förresten sett den nya sökfunktionen? Vad tycker du? Vad behöver förbättras? Vill gärna ha din feedback då jag vet att du är här ofta och använder mina recept. Kram och gott nytt år!!

Oj, va bra det ska kännas att slippa stekpåsen i ugnen!
Jag tycker om den. Att kunna se förslag direkt medans jag skriver är så bra! Men jag skulle vilja ändra på texten eller rutan man skriver i. Tycker nämligen det är svårt att tyda (särskilt den gråa texten).
Kram!

Tänkte du kanske vill veta – Jag gjorde nyss receptet! Ihop med 700g vitkål i botten ihop med löken. Lade även till lite andra ingredienser som stjänanis, nejlika, citron och kanel. Det blev toppen! Tack ska du ha för inspirationen!

Åh vad smarrigt det låter! Du kommer att bli farlig framöver med dina bravader! Mästerkocken nästa! Kram!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök