Helstekt kyckling i gryta med persilja och citron

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Jag har inte tillagat hel kyckling i gryta tidigare. Det var riktigt smidigt eftersom all sky sugs in i köttet och stannar kvar utan att avdunsta i ugnen! Och utan att överdriva blev detta årets hittills godaste måltid… På fullaste allvar. Såsen blev helt magisk. Det intygar Mackan också (min bästis)

Helstekt kyckling i gryta med persilja och citron

Ingredienser till 2-4 personer, beroende på hur mycket kyckling man äter… 🙂

  • 1 hel kyckling
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 citron (välj alltid eko)
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 4 små, eller 2 stora gula lökar
  • 1 röd chili
  • 1 msk  dijonsenap
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk herbamare
  • Smör, salt och peppar
  • 3 dl grädde
  • 1/2 vitkålshuvud

Gör så här

  1. Dra loss alla persiljeblad och spara stjälkarna.
  2. Skölj av kycklingen, skär av skärtdelen (det är bara en fettbit som någon lärde mig att man skulle ta bort) pressa över citronsaften, salta och peppra runt hela kycklingen.
  3. Smält smör i en emaljerad tjockbottnad gryta, bryn kycklingen på alla sidor.
  4. Skala löken och dela den i två. Skala vitlöken, skär isär chilin i några delar och skaka ur kärnorna, finhacka persiljan. Lägg ner detta tillsammans med vatten, herbamare och dijonsenap.
  5. Låt puttra ca 1 h. Ös kycklingen då och då. Jag mäter så kycklingen är 82 grader intill benet (på uppe och neresida.
  6. Skär vitkålen i ca 1,5-2 cm tjocka skivor, salta och hyvla två skivor smör på. Baka i 175 grader cirka 30 minuter.
  7. Ta ur kycklingen och slå i grädden, låt puttra 5-10 min eller tills såsen är nästan så tjock som du vill ha den.
  8. Det sista du gör med såsen är att stavmixa den slät, jag sparade allt utom chilifrukten, den la jag på kycklingen. Om du vill minska kh något kan du plocka bort den lök som ligger kvar, men lök är supernyttigt så jag gör det inte.
Helstekt kyckling i gryta med persilja
Roligt och gott tillbehör.

Helstekt kyckling i gryta med persilja

Tips!

Gillade du det här receptet, kolla även in min kycklinglårfilé med ugnsrostade grönsaker

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Hej!

Köpt en majskyckling och ska göra detta idag.
Du har alltså haft den på spisen på låg värme under lock i en timma – inte in med grytan i ugnen?

Hej
Kan man ha kruspersilja istället (har massor) och kan man byta ut grädden mot kokosmjölk?
Tänkte tillaga detta i lergryta i ugnen till helgen.
Vänlig hälsning
Heléne Esterling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.