fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Kryddig helstekt kyckling med ugnsbakad blomkål med citron/fetaost

Kryddig helstekt kyckling med ugnsbakad blomkål med citron/fetaost

Den här stekta kycklingen var verkligen spicy, saftig och skyn blev helt underbar! Stekpåse är ett väldigt bra redskap att ta till för att bevara alla goda smaker och för att bespara allt kladd i ugnen. Blomkålen med citron/fetaost var så uppskattad av gästerna att jag funderar på att servera bara den någon gång med lite mera grönsaker.

 

Kryddig helstekt kyckling med ugnsbakad blomkål

 

Ingredienser till kycklingen ca 4-5 pers:

  • 2 hela kycklingar (1,2 kilo styck)
  • 8 vitlöksklyftor
  • 50 gram ingefära
  • 2 msk sambal oelek/harissa
  • 2 msk chipotle paste
  • 2 msk sriratcha
  • 1-2 tsk liquid smoke
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skala och riv vitlök och ingefära.
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och ställ åt sidan.
  3. Skölj av kycklingarna och skär bort den lilla svansen (något jag lärt mig av min pakistanska vän utan att riktigt veta varför)
  4. Dra ett finger under skinnet så det bildas ”hålrum”  där du sedan kan lägga in marinaden.
  5. Gnid in hela kycklingen och få in så mycket marinad som möjligt under skinnet.
  6. Sätt in en termometer intill benet på kycklingen och lägg in kycklingarna i varsin stekpåse som du försluter (har du ingen stekpåse lägger du den bara i en ugnsfast form).
  7. Stek i 175 grader tills kycklingen uppnår en temperatur av 82 grader.

    Skyn som bildas kan du antingen servera som den är, eller så kan du koka ner den tillsammans med 200 gram färskost.

 

Ingredienser till ungsbakad blomkål med citron/fetaost:

  • 1 blomkålshuvud
  • Skalet från 1 citron
  • 150 gram fetaost
  • olivolja, salt och peppar

 

Gör så här

(Ha fortfarande ugnen på 175 grader, ställ in dessa när kycklingen är cirka 50-60 grader.)

  1. Dela blomkålen i buketter, lägg på plåt med olivolja och salt.
  2. Baka i ugnen ca 15 minuter.
  3. Lägg upp på ett fat, ringla över lite mer olivolja, peppra, riv citronskalet och strö över fetaosten.
  4. Om du vill kan du även droppa över lite citronsaft.
  5. Toppa gärna med färsk timjan.

 

Tips!

Om du gillade det här receptet borde du kolla in min kål och kycklingsallad

 

Lämna ett svar