ostochbroccoligratang3

Varför du bör undvika mejerierna!

Jag har delat några av dessa tips i ett tidigare nyhetsbrev mer är såklart ständigt aktuellt. Du gör helt rätt i att skippa mejerierna, för gott om du vill optimera din hälsa. Här kommer några kortare punkter varför du ska avstå mejerier: 

1. Mjölk är hormonstörande. Mejeriprodukter står för 60-80 % av det östrogen vi får i oss via maten. Detta eftersom en ko är gravid större delen av sitt liv och den mjölk hon tar fram är till för kalvar som ska växa sig stora snabbt. Inget Agneta 58 är intresserad av alltså 😉

2. Mejerier triggar överätning och skapar sug hos väldigt många. Det är också detta sug som gör många upprörda när det kommer på tal att undvika mejerier. 😉

3. Mjölkprotein driver på inflammation och påverkar din värk negativt.

4. Många vet att gluten orsakar läckande tarm. Mjölk påverkar tarmen på liknande sätt.

5. Hudproblem som eksem och liknande (som många beror på obalans i tarmen) påverkas negativt av mjölkprodukter.

6. Moderna kor klassas som A1 kor vars mjölk ger A1-mjölk. A2 kor i Sverige är mycket ovanligt, det är Jersey-kon som vi har, men det går inte att med säkerhet att köpa A2 mjölk om du inte köper den direkt från en bonde. Våra kroppar är genetiskt anpassade till A2 mjölk, det är därför vi tål de bättre.

7. Samma typ av kassein som finns i A2 mjölk finns i get- och fårprodukter, därför brukar dessa rekommenderas i första hand om man vill äta mejerier.

8. Mjölk ger inte starka ben. Detta har jag tagit upp tidigare, du kan läsa här (länk) vad som behövs för att få starka ben.

9. Kalcium finns i följande produkter: Ägg, skaldjur, sesamfrön (massor faktiskt, gör sesamknäcke) broccoli, rättika, paranötter, persilja, mandel, hasselnöt med flera! Men bra att veta (som också står i inlägget länkat ovan, kalcium är inte det enda som behövs för ett starkt skelett)

10. Smör kan du räkna som ditt enda undantag då det innehåller väldigt lite kassein.

 

 

Betty
Kunde inte motstå att lägga in den här underbara bilden när Betty (liten) äter getyoghurt.

 

Vill du läsa mer i ämnet rekommenderar jag följande böcker (länkat till Bokus)

 


Ps. Omslagsbilden föreställer den supergoda och mejerifyllda ost- och broccoligratängen 😉 Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev? Skriv upp dig längst ner i på sidan!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

23 kommentarer

bra blogg! min fråga om man använder av laktosfri mjölk istället? är det bättre?

Tack Lena för värmade ord och tack för din kommentar. Det är inte ett bättre alternativ med laktosfria produkter. Den enda skillnaden är att enzymet som laktosintolleranta saknar har tillsatts i produkterna. Dessa produkter har också ett högre GI än vanliga mjölkprodukter och påverkar blodsockret kraftigare än vanliga mjölkprodukter. Vill du uppnå hälsoeffekterna av att undvika mjölkprodukter bör du undvika alla helt. Har du stora hälsoproblem utesluter du även smör, annars brukar det funka för de flesta. Kram!

Jag har läst att Svensk Fjällrasavel bedriver ett forskningsprojekt tillsamans med SLU för att se vad kons utfodring har för betydelse för fördelningen av A1A2 i själva mjölken, för jag förstår det som att Fjällkor har 50% betakasein A2 och att kons anlag från föräldrarna kan ge olika varianter; A1A1, A1A2, A2A2 samt många fler varianter som jag uppfattat det. Så det verkar ju inte så enkelt som att alla är A2. Dock ska tilläggas att jag inte är expert på fjällkor. Haha.

Några bra tips på ersättning till ost som pålägg, eller huvudtaget? Jobbar på bygg och börjar dagen med en liten fettkaffe runt 6 innan det är frukost på jobbet kl 9. Alla äter nån typ av bröd, antingen nyköpta frallor eller mackor hemifrån. Såklart vill man ju vara en i gänget och jag kör ofta en skiva/frallhalva av något LCHF-bröd med en rejäl klick smör, ost och skinka. Eller dina fyllda ostrullar när jag verkligen inte känner för några kolhydrater alls!

Men nu har jag börjat testa mejerifritt mer och mer och det funkar kalas vid lunch (både matlåda och hemma på helgerna) samt kvällsmat, men frukosten är jobbig. Har tyvärr oftast inte tillgång till att värma mat och ägg smakar inget vidare kallt tycker jag (eller uppvärmt i mikron), har provat allt från äggröra och omelett till scrambled pancakes. Behöver nåt mättande att tugga på, två fettkaffe på 3 timmar blir jag körig i magen av dessvärre.

Avokado, makrill i tomatsås, skinka eller nötsmör brukar jag ha som pålägg 🙂 Dock äter jag sällan bröd/frukost. Lycka till!

Har du testat att göra en macka av två steka ägg med fyllning emellan? Det tycker jag är gott. Du kan ju också ha med dig en mindre matlåda, med mat, alternativt äta den vid 06 och sedan bara ta en kaffe med polarna vid 09. Tycker också att Marias förslag är bra! 🙂

Äter inga mejeriprodukter å inget spannmål, typ vete, havre…tyvärr har jag efter några år blivit bättre i mage å mina eksem så liite fusk ha det blivit på senare år. Tex laktosfria produkter samt att när man ska äta ute är det jättesvårt!! Behöver mer tips å peppar, tack!! ?

Hej,
Trevligt inlägg. Vad föreslår du att man använder för grädde och ost i gratängen?

Jag tycker att det är enklast att hoppa över gratängen alternativt använda kokosmjölk eller mandelmjölk men det blir ju en annan smak. Ost blir också svårt, skulle i så fall de gånger jag skulle göra en gratäng (väldigt sällan) använda en getost.

Havregrädde är ett hett tips! Förändrar inte smak och ger en krämig smak utan att det blir för tungt 🙂

Tack för tips! Fungerar dock inte om man äter ”renlärig” LCHF eller Paleo då spannmål inte ingår. Kram!

Men innehåller smöret hormoner?
Lyckas inte hitta svar på detta
Tack för fina, fräsha recept och inlägg!

Mejerier som är flytande blir ju större mängd, därav mer hormonstörande produkter i dem. Smör äter man mindre av och det har en bättre profil än övriga mejerier. Men har du stora problem med magen, huden eller hormoner bör du testa helt utan några veckor och utvärdera. 🙂

Använder mycket sällan mjölk men använder smör,grädde och ost hur mycket påverkar det inflammationer i kroppen.Använder ost på macka och i mat

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök