Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood Sweden, och deras recept hittar du här. Jag har gjort om det en aning, inte för att det behövs, utan mest för att jag är värdelös på att följa recept.
Ingredienser
- 6 dl glutenfria havregryn
- 1/2 dl sesamfrön, svarta eller vita
- 1/2 dl vallmofrön (har du inga kan du ta lika mycket sesamfrön eller andra mixade frön, ex från pumpa eller solros)
- 1 msk fiberhusk
- 3,5 dl vatten
- 1 tsk bakpulver
- 1,5 tsk oraffinerat havssalt
- Flingsalt/havssalt och frön som topping. Du kan också tillsätta 1/2 msk torkad rosmarin, brödkrydda, fänkålsfrö eller nyponmjöl.
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Mixa havregrynen till ett grövre mjöl i matberedaren. Blanda därefter i resterande ingredienser.
- Låt vila cirka 30 min på köksbänken för att vatten och husk ska hinna binda ihop ordentligt.
- Dela degen i tre delar om du vill göra tre plåtar, eller flera mindre bitar om du vill göra runda “kakor”.
- Kavla mellan två bakplåtspapper. Dra i bakplåtspappret när du är klar så du inte har kavlat in pappret i degen, då kan den bli svår att få loss. Händer detta ändå, se mitt tips nedan!
- Strö sedan på topping om du vill ha det, frön, flingsalt, chiliflakes eller örter.
- Grädda i cirka 60 minuter i mitten av ugnen. Tiden kommer variera beroende på tjocklek på det du kavlat. Varmluft eller inte kommer också påverka. Jag brukar köra in alla plåtar samtidigt. Det kommer också ta olika lång tid om du har varmluftsugn eller inte.
- Efter detta brukar jag ta ut dem ur ugnen, dela upp dem i mindre bitar om jag gjort plåtar och sedan sänka värmen till cirka 100 grader och torka tills de är helt torra.
Tips!
Om pappret fastnar på baksidan av dessa knäcken, andra knäcken, mjuka bröd eller vad du nu bakar. Ta en handduk, blöt den och blöt därefter bakplåtspappret med handduken. Vänta en stund och dra sedan bor det från bakverket. Då kommer det att bildas ånga mellan det bakade och pappret som gör att det släpper.
Gillar du mitt recept på glutenfritt havreknäcke? Då kanske du också gillar:
- Glutenfri limpa
- Glutenfritt rödbetsbröd
- Glutenfritt nyponbröd med frön
- Sesamknäcke – originalet
- Sesamknäcke utan ost och ägg (vegan)
- Tjockt fröknäcke
Glutenfritt havreknäcke är ett av mina favoriter, speciellt till getost! Eller vilken annan ost som helst i och för sig. Det blir så knaprigt och gott. Brödet passar även dig som följer FODMAP, vilket flera av mina vänner gör, därför kommer detta bli den perfekta gå-bort-presenten till dem!
Här nedan ser du hur jag har gjort dem som små kex.
Hoppas att du testar receptet! Då skulle jag bli så glad. Ett sätt att stötta mitt arbete är att dela mina recept och mina inlägg. Det gör du enklast genom att dela dem, exempelvis på Facebook. Du kan också skicka länkarna i en familje-SMS-tråd eller jobbgrupp. Du har säkert bra idéer, kanske även bättre än mina. Roligt också om du taggar mig @fannygrejar på Instagram så jag får se mina recept få nytt liv hos dig. Då värmer det mitt receptskapar-hjärta.
14 kommentarer
Är detta lchf?
Hej! Nej det skulle jag inte säga. Havregryn (spannmål) är inte LCHF. Vill du ha LCHF-knäcke rekommenderar jag att du testar: https://lesscarbs.se/lchf-tillbehor/grundrecept-lchf-sesamknacke/ eller detta samlade inlägg: https://lesscarbs.se/lchf-frukost/lchf-brod-och-goda-tillbehor/
Det hela ser mäkta smaskigt ut, kanske mest pga de fina bilderna 🙂 Bra jobbat!
Tack vad roligt att höra <3
Hej! Har gjort precis 3 plåtar och för att ”jula” till det hade jag i lite vörtmix, tack för ert bra recept! Hur förvarar man knäcken och hur länge håller det? Kramar från Farsta
Vilken bra ide! Förvarar man det torrt och svalt håller det länge! Flera veckor.
Hej! Kan man använda ett ägg istället för fiberhusk? Eller något annat?
Hej!
Kan jag utesluta fiberhusk? Har allt utom det hemma. Kan jag ersätta det med något annat?
Jag tror inte det kommer att hålla ihop då. Jag skulle köpa det så vet du att det blir bra. 🙂
Tack, så fina de är. Jag älskar receptet?❤️
Vad gör man om degen blir för hård och ska man ha i lite mer vatten bara eller?! ?
Ja precis, bara lite mer vatten. 🙂
Jättegoda! ?
Supergoda! Tyvärr lyckades jag inte kavla ut degen så tunt, Vet inte om min deg blev för fast. Hmm, har du någon idé om hur jag kan lyckas bättre nästa gång?
Jag skulle ta lite mer vatten i så fall <3