“Vad är näringsjäst?” Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör.
Jag lär dig hur du använder det, varför jag gillar det och allt sånt! Och jag kan länka det när alla frågar mig = win win för oss alla! Dessutom är jag smått besatt av dessa guldgula flingor, så det känns inte mer än rätt att äntligen tipsa om dem på ett rejält sätt med ett helt inlägg.
Rabattkod hos Bodystore vecka 51 2024
FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR
Rabattkod: FANNY51
Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
Vad är näringsjäst?
Näringsjäst (nutritional yeast på engelska) är ljusgula flingor som smakar något som jag skulle beskriva som “ostigt” Förutom att det är nyttigt (läs mer nedan) kan du använda det som ett substitut till ost i exempelvis pesto, ostsåser eller grönsaksrätter.
Det är en torkad, inaktiv jäst. Att den är inaktiv betyder att jästcellerna har dött, och det gör att man inte kan jäsa saker med det. Jäst har använts under lång tid för att till exempel jäsa bröd. Men det var när man insåg dess hälsofördelar som kosttillskott som man också insåg att smaken är grym i matlagning!
Vissa går till asiatiska butiker och köper E 621, Glutamat som ofta finns i billigare varianter av buljonger, såser och dressing. Den ger en fylligare smak, och är såklart extra effektivt när råvarorna i sig har en bristfällig smak. Den här smaken kallas umami som anses vara den femte grundsmaken (utöver sött, surt, salt och beskt) och på japanska betyder umami ungefär “god smak”.
Jag väljer istället näringsjäst, eftersom det också är ett sätt att komma åt umami = en smakförhöjare, men på ett helt naturligt sätt. En annan stor fördel är ju att den dessutom är nyttig!
Fördelar med näringsjäst
- Mejerifritt
- Veganskt
- Glutenfritt
- Sockerfritt
- Fritt från konserveringsmedel
- Proteinrikt
- Rikt på B-vitaminer
- Du kan även hitta näringsjäst med tillsatt vitamin B12.
Köpa näringsjäst
Näringsjäst hittar du enklast hos Bodystore, där jag handlar det mesta i tillskott och matväg som du säkert känner till vid det här laget. Frakten är fri och leveranserna snabba!
Mina favoriter (och de mest prisvärda) är dessa två:
Vad är det för skillnad på näringsjäst och Bjäst?
Kanske har du hört folk prata om Bjäst, som ofta används synonymt med näringsjäst. Det är ungefär som att folk säger Herbamare när de egentligen menar örtsalt. Bjäst är en typ av näringsjäst, som produceras och marknadsförs av det svenska företaget Carls-Bergh Pharma AB. Näringsjäst är alltså den generella termen och Bjäst är ett specifikt varumärke. Det finns med det sagt många olika märken och producenter på marknaden.
Hur är det med upphettning?
Jag har fått frågan hur jag tänker kring att upphetta näringsjäst eftersom “alla nyttigheter dör”. Detta är en bra poäng att ta upp. Både B-vitaminer och B12 förstörs vi upphettning (precis som C-vitamin) Därför ser jag näringsjäst i varm matlagning främst som en smakhöjare framför ett tillskott av vitaminer. Jag brukar strö över näringsjäst över maten jag äter (när det passar) och då blir det inte varmt på samma sätt som om den får koka med.
Recept med näringsjäst
Näringsjäst är väldigt användbar i matlagning, bara du förstår vilket syfte den fyller.
Du kan exempelvis göra ostsås till lasagne utan ost, och istället ha näringsjäst i. Du kan också använda näringsjäst som en krydda när du gör grönkålschips i salladsdressingar eller om du gör popcorn till barnen och de absolut vill ha smörpopcorn. Den funkar också super om du vill fördjupa smaken i en gryta eller soppa.
Här nedan följer fler förslag!
- Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås
- Recept med zoodles
- Strö över din äggröra
- På pizza (antingen som extra krydda eller om du gör utan ost) (sök på pizza i sökrutan för många fler recept)
- På meatza (pizza med köttfärsbotten)
- Här nedan har jag gjort grönsakspasta med kålrot och morot, stekt i olivolja några minuter och sedan toppat med de smarriga gula flingorna i valfri mängd. Supergott tillbehör till det mesta.
- Jag har blivit tipsad om flera som tillsätter någon matsked i pannkakssmeten (jag har fler olika recept på pannkaka, sök gärna i sökrutan) Detta har jag inte testat själv, men det låter onekligen gott, och speciellt om man fyller pannkakorna med matiga röror (typ crepes).
- Använd näringsjäst istället för parmesan/ost i pesto. Här finns många av mina recept på pesto. Jag brukar ha i några matskedar (ca 3 st) i en sats pesto, ofta häller jag bara i en skvätt utan att mäta så noga.
- Många har i kanten av parmesanosten i soppor för att komma åt umami, jag brukar istället ha i någon matsked näringsjäst i dessa soppor. Här finns recept på många goda och enkla soppor.
- Pesto rosso, vegansk, mjölkfri och så god!
Svep åt sidan på bilderna nedan för att se hur jag gör en smarrig pesto med näringsjäst.
Är du intresserad av fler produkter som jag gillar, använder och rekommenderar så kan du spana in min lista med favoritprodukter hos Bodystore.
Följ mig på Instagram för dagliga tips och inspo.
4 kommentarer
Vad händer i kroppen med denna stora mängd B-vit som b-jäst och näringsjäst innehåller…?
Hej. Jag tycker att det blir extra gott om man blandar smält smör och näringsjjäst och häller det över popcorn med salt.
Istället för att köpa typ Bjäst, Kan iman nte själv göra egen näringsjäst “nutritional yeast genom att själv upphetta vanlig torrjäst i torr stekpanna eller i ugn?
Nej det är inte samma sak och kommer inte smaka eller bete sig på liknande sätt.