Matt-Tema

Måttbeställd matta – så här gör du!

Annonssamarbete med Matt-Tema

Måttbeställd matta – utan kemikalier, med schyssta transporter och naturmaterial. För mig lät det för bra för att vara sant, men det gick att ordna, och hitta, faktiskt hur enkelt som helst på Matt-Tema, Sverige största mattkedja med butiker runt om i hela Sverige. Häng med på hela vägen från tanke till färdig matta i vårt nyrenoverade vardagsrum.

Inlägget innehåller

 • Om Matt-Tema
 • Hur väljer man rätt matta?
 • Köp en måttbeställd matta
 • Varför ska man köpa en ullmatta?
 • Skötselråd ullmatta
 • Storleksguide matta
 • Måttbeställd matta – Beställ steg för steg
 • Vår nya matta
 • Lite extra inspiration

Om Matt-Tema

Matt-Tema är Sveriges största mattkedja med 27 butiker runt om i landet och en webbshop där du kan handla tusentals mattor online. Företaget grundades 1986 och vi med åren har deras miljö- och hållbarhetsfokus framträtt mer och mer. Ett viktigt led i detta är exempelvis att mattorna som importeras fraktas i fulla containrar med fartyg, och inte flyg. Materialen som väljs är framförallt hållbara alternativt som ull, och när du köper en matta från Matt-Tema kan du vara säker på att att köpa en giftfri matta utan kemikalier och andra ämnen du inte vill ha in i ditt hem.

Det är självklart smidigt och enkelt att beställa och klicka hem en matta, men att gå till en fysisk butik och få hjälp, se, känna och klämma är inte att underskatta. Att köpa en matta är enligt mig något som ska tänkas över och övervägas noga, då den förhoppningsvis ska ligga där i många herrans år. 

Hos mattema kan du:

 • Förvänta dig en brett utval av noga utvalda mattor för hemmets alla rum
 • Förvänta dig mattor tillverkade under schyssta förhållanden
 • Hämta din beställning fraktfritt i landets alla butiker 
 • Få snabb leverans, vanligtvis levereras varorna från lagret dagen efter att din beställning lagts
måttbeställd mattamåttbeställd matta
Före och efter matta i vardagsrummet ?
Matt-Tema
Så bra service på Matt-Tema!

Hur väljer man rätt matta?

Jag älskar mattor. De gör så mycket för helhetsintrycket av ett rum. Mattor är inte bara snygga, de är också funktionella på flera sätt. 

Rent estetiskt hjälper en matta till att rama in ett område, som en soffgrupp eller ett bord med stolar. Jag har också en stor matta på balkongen som ligger under vår sittgrupp där. En matta gör rummet mer ombonat, skönt att gå på och har en ljudisolerande verkan. Något många kanske inte tänker lika mycket på är att en matta även känns varm att gå på, och på vintern kan man därmed ha lite svalare, utan att man fryser om fötterna. Inte att förglömma är även att mattor skyddar golvet samt samlar upp damm, eller för all del smuts och grus, som exempelvis innanför en dörr. 

Det absolut vanligaste misstaget när man väljer en matta är att man tar en för liten matta. Leif som hjälpte mig sa att han aldrig någonsin fått en reklamation för att mattan var för stor, det omvända händer allt mer ofta. Därför är det återigen en superbra idé att besöka en Matt-Tema butik och få hjälp med rätt storlek för dig.

Att ta med i valet: Måtten på rummet, måtten på dina möbler som står i anslutning/på den tilltänkta mattan. 

Våga också se på möjligheten att köpa en måttbeställd matta, som jag gjorde. Då får du mattan precis som du önskar, utan att det behöver kosta mer (självklart beroende på val och vad du jämför med)

Köp en måttbeställd matta

Hos Matt-Tema kan du beställa massor av olika måttbeställda mattor av olika material. Det finns mattor på metervara, heltäckningsmattor eller av någon av alla heltäckningsmattor som funkar lika bra som en vanlig rumsmatta, som Berber Natur som jag beställde! Genom att måttbeställa din matta får du den precis som du vill, i den form du önskar. Långsmal, rund, fyrkantig, ja du bestämmer. Du kan också välja avslut, alltså hur kanterna ska se ut. Det finns kantband i konstläder (det jag valde) i tyg, osynligt avslut, eller sytt med en tråd som matchar mattan. Allt detta kan du få exempel på och hjälp med på plats i någon av alla butiker. Där kan du också som sagt få hjälp med vilket mått som blir bäst hos dig. När du väl lägger beställningen går det snabbt! Du får din leverans inom 2-7 arbetsdagar. 

Måttbeställd Matta
Giftfri matta

Varför ska man köpa en ullmatta?

Naturmaterial är både vackra och snälla för miljön. Då de tas omhand på rätt sätt kommer de slitas på ett vackert och värdigt sätt och hålla länge! Ull är ett fantastiskt material som är svalt på sommaren och varmt på vintern. Ullfett är vatten- och smutsavvisande och det gör att det enkelt att rädda mattan från fläckar. Spill och vätska hamnar på ytan, det tränger inte direkt in i mattan, som om du väljer en syntetisk matta. Ullmattor är väldigt enkla att sköta, se mina skötselråd nedan. 

Bra att veta! Ullmattor kan inledningsvis ludda av sig när den är helt ny. Det är överskottsfibrer som blir kvar i mattan när den produceras. Lösa fibrer förekommer alltid i ullmattor och dessa försvinner av sig själva, men vill du påskynda detta förlopp kan du med fördel dammsuga mattan regelbundet och i samma riktning.

Skötselråd ullmatta

Följ dessa enkla råd, så håller din ullmatta mycket länge! 

 • Dammsug din matta regelbundet, en gång i veckan är en bra riktlinje. Har du en knuten matta dammsuger du i luggens riktning. Annars spelar det mindre roll.
 • spiller du på din ullmatta, börja med att lägga en handduk/papper på för att vätskan ska sugas upp. Är det något kladdigt brukar jag ta en kniv och skrapa av det lite lätt. Sedan kan du fukta en mikrofibertrasa och gnugga lite lätt. Det brukar räcka. 
 • Om en fläck hamnat på mattan som inte går bort använd i första hand galltvål, som är fet, för att inte förstöra den naturligt feta ytan i mattan. Diskmedel är inte lämpligt på ull! 
 • Blodfläckar ska torkas bort så snabbt som möjligt, men om fläcken torkat in, använd endast kallt vatten, en mikrofibertrasa är att föredra. 
 • Om du spiller rödvin på mattan, börja med att lägga en bit hushållspapper på fläcken, häll sedan på finkornigt salt på resterande. Du bör kunna se att saltet färgas rött av vinet. Låt torka och dammsug sedan upp.
 • Om ovanstående inte fungerar kan du testa att blanda ytterst lite citronsyra med vatten och ha på fläcken, eller endast mineralvatten. Val av metod beror på vilken färg det är på din ullmatta. Syra kan bleka, så jag skulle endast testa citronsyran på vit/naturfärgad ullmatta. Men enklast är faktiskt att inte dricka/servera rödvin i närheten av din matta, om du eller dina gäster är av det drälligare slaget, haha! Min väninna råkade i ugndomen hälla ett helt glas rödvin på en matta, och sedan den dagen dricker hon aldrig rödvin hemma hos andra, om det inte är utomhus.
 • Ett väldigt effektivt sätt att storstäda din matta är att vintertid, när nysnön ligger vit, lägga ut din matta, piska den i snön, vänd den, strö snö över mattan. Borsta noga och upprepa på båda sidorna. Skaka av den snön du kan och låt sedan mattan torka ordentligt innan du lägger tillbaka den. 

Storleksguide matta

Det kan vara svårt att välja rätt storlek på matta och som sagt är det vanligaste misstaget att välja en för liten matta. En liten matta kan ge intryck av att rummet är mindre än vad det är eller att möblerna ser för stora ut, fast de kanske egentligen är helt lagom för rummet. En större matte ger en bättre balans. Men vad är då större, alltså vad är lämpligt rent storleksmässigt? Här kommer några riktlinjer.

Matsalsgrupp: 

Vad har bordet för form? Ett runt bord brukar komma väl överens med en rund matta, och ett avlångt bord, en avlång matta. Tänk på att du även ska ta hänsyn till storlarna, att de dels ska få plats på mattan, dels inte stå halvt på mattan om man vill backa stolen litegrann. Sedan måste man givetvis göra vissa avvägningar. Som i mitt kök exempelvis, vi har både en ytterdörr och kyl/fys att ta hänsyn till.

Jag ville inte att mattan skulle ligga för nära dessa två, därför är den något smalare än vad som kanske hade varit 100%, men nu är det 98% och det är helt tillräckligt för mig, eftersom den lyckades leva upp till alla mina krav. En vanligt riktlinje är att man har ungefär 60 cm mellan bord och mattkant på var sida. 

Soffgrupp:

Hur lång är din soffa? Utgå från detta och välj en matta som är längre än soffan. Soffan ska i bästa fall stå på mattan, men beroende på form på soffan kan det ibland även funka att ⅓ av soffan står på mattan. Då ramas soffa och soffbord in på ett bra sätt samt att mattan ligger på plats. 

Sovrummet:

Många vill ha en matta under sängen. Har man utrymme kan man i så fall ha en matta under hela sängen, med plats för ställa ner fötterna på varje sida, låt säga ungefär lika mycket yta som vi talade om innan för stolarna vid bordet, alltså ungefär 60 cm. Andra väljer att lägga mattan under halva sängen närmast fotändan, på bredden, så det är lite som sticker fram vid fotändan, och resten på sidorna om sängen. I sovrummet kan ju annars en fin idé vara att ha en heltäckningsmatta över hela golvet, för en extra mysig känsla. 

Måttbeställd matta

Måttbeställd matta – beställ steg för steg

 1. Tänka: Vad passar rummet? Fundera på din vision, hur vill du att rummet ska upplevas när den väl ligger där? Vad passar din stil och rum? Jag tycker att det är bra att hålla mattan någorlunda diskret, så är det enklare att behålla mattan om du byter soffa/andra möbler/textilier i rummet. Jag tycker att man ska tänka långsiktigt och hållbart när man väljer en måttbeställd matta! 
 2. Se: Undersök olika alternativ, beställ gärna hem provbitar så du får se materialet och färgen i ditt hem. Titta i olika ljus, både morgon, kväll, sol och mulet väder för att få en korrekt bild av färgen. Om du endast kollar i butiken, gå utanför butiken för att se färgen i naturligt ljus.
 3. Mäta: Mät noga! Lägg ut tråd/tejp/papper där du tänker dig att din måttbeställda matta ska ligga. Ser det rimligt ut? Flytta runt/byt plats på markeringarna tills det känns bra. 
 4. Beställ: Du kan beställa direkt online på Matt-Temas hemsida, eller gå in till din närmaste butik för att bolla att allt blir rätt innan beställning.
 5. Placera: Placera ut mattan, om den är tung lägger den sig snabbt, men ett tips är att först vända den fel och rulla den en gång motsatt mot hur den låg rullad vid leverans. Då brukar kanterna lägga sig snabbare. Du kan också lägga några stöd i hörnen, om kanterna vill vika upp sig, för att du inte ska snubbla på kanterna och vika kanten i onödan. 

Ett ytterligare plus! Om du som jag väljer en måttbeställd matta kommer du få hjälp att välja det alternativ som inte bara kostar minst, utan också det som bidrar till minst spill. Jag fick som exempel på detta bredden på min matta på längden, vilket gjorde att hela mattans bredd som den är på rullen kunde användas. 

Måttbeställd matta
Ullmatta

Vår nya måttbeställda matta

Jag är galet nöjd med vår nya måttbeställda matta Berber Natur sand heter den. Jag ska villigt erkänna att jag fick lite panik när jag såg den i vardagsrummet innan den kom under sofforna. Den såg helt enorm ut. Och min man började nog svettas lite, även om han inte erkände det. Men när vi väl la den under sofforna var det som att den alltid varit där. Den var HELT PERFEKT! Barnen sa att det känns som en lyxmatta (vad nu de har för erfarenhet av sådana mattor vet jag inte, haha)

Den är varm i tonen, mjuk att gå på och ger soffgruppen en inramad känsla. Jag tänkte först skriva, “mattan känns specialbeställd efter våra soffor och soffbordet” och det är ju exakt så. Det känns inte bara så. Det är fakta och jag kan inte vara mer nöjd! Kantbandet i i brunt konstläder är pricken över i, och ger det lilla extra för helheten. Jag rekommenderar varmt att måttbeställa en eller fler mattor till ditt hem, det kostade i mitt fall inte mer än om jag tagit en vanlig matta i samma storlek. Här blev måtten precis som jag ville ha det, utan någon kompromiss. 

Jag hoppas att detta var en inspirerande och spännande läsning. Och att du blir sugen på att besöka Sveriges största mattkedja, online eller i någon av Matt-Temas butiker runt om i landet. 

Giftfri matta
Måttbeställd matta
Renovera 60-tal

Lite extra inspiration

Jag blev så sugen att dela lite gott att äta i soffan, nu när det är så mysigt att sitta där extra länge. Här kommer därför lite goda tips!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej,
Varifrån kommer er soffa.
Tack
Marianna
Pa: Redan har måttbestäld marta 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök