Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha ett inlägg per sak försöker jag samla ihop det i kategorier. Som riva, hacka, skiva och klippa. Det känns enkelt och passande.
Hur väljer jag ut mina köksprylar?
Jag söker alltid hållbara material, stilrena, så giftfria som möjligt, som kommer att hålla över tid. Saxen exempelvis i det här inlägget är en sådan jag sökt sedan jag flyttade hemifrån, eftersom vi hade en rejäl sax i mitt föräldrahem. Jag tycker såklart att det är ett plus om de ser snygga ut på bild, på grund av skäl, men det kanske du inte är lika petig med. Jag vill helt enkelt köpa en sax och sedan aldrig köpa en sax igen, det tycker jag är hållbart, och känns rätt i magen. Då kan saxen dessutom kosta lite mer.
Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa
Mottot för lesscarbs köksprylar är att de ska vara enkla och hållbara. De ska ha många användningsområden och ta lite plats. Jag inser att jag är rätt kräsen, men det är ju helt okej. Det vore fel att kalla mig prylgalning som vill ha massor av allt. Mil melodi är lite och superbra. I det här inlägget går jag igenom pryl för pryl, av sådant ni velat veta mer om. I slutet kommer ett smarrigt recept på zucchinpasta med svampsås.
Grönsakssvarv
Jag har ju skrivit om denna svarv många gånger innan, men ändå, lika ofta får jag frågor om den, och det vore helt fel att inte ha med den i det här inlägget. Läs gärna mitt svarvinlägg för ännu mer inspiration, men denna klarar mjuka saker, som zucchini, och hårdare saker som hela vitkålshuvuden och sötpotatis, se själv i denna video.
Mandolin
En mandolin med keramiskt blad är för mig ett måste i köket när jag ska göra exempelvis tunnskivad lök, till picklad rödlök, rädisor eller äpplen. En mandolin är perfekt när du snabbt vill ha jämna, fina skivor till hemgjorda sötpotatischips eller råhyvlada betor till en sallad.
Dessutom är den superliten och får plats i en liten kökslåda. Den kommer från ett välkänt märke, Kyocera med flera vinster i “bäst i test”.
Zestjärn
Jag älskar det här zesjärnet, eftersom det passar till det mesta. Utmärkt för att riva parmesan, all typ av zest från citrusfrukter, vitlök (du behöver ingen press som är jobbig att rengöra) underbart för muskotnöt och ingefära.
Kökssax, Pallares 20 cm
En rejäl och traditionell kökssax från Pallarés i rostfritt stål med grym passform i handen. En perfekt allroundsax som klarar lite tuffare tag, typ att klippa ben från kyckling och fisk. Men eftersom den är spetsig där fram kan man också klippa småsaker, som chili.
Detta är en perfekt present som håller föralltid. Jag gav nyligen bort två stycken till två 18-åringar i present. Även om de inte förstår presenten fullt ut, kommer det vara roligt när de får ett eget hem.
En rolig anekdot är att jag träffat David som driver framiljeföretaget Pallarés, en riktig kniv/saxnörd, precis i min smak. Älskar dedikerade människor.
Pallares kolstålskniv 9 cm
Detta är utan tvekan min absoluta favoritkniv. Den är liten, skön i handen och så vacker! Kolstål är ett mycket starkt material, som får en snygg patina. Det finns flera andra storlekar och modeller, men denna tycker barnen också är toppen att använda och perfekt till ostbrickan.
David berättade att man helst inte slipar knivar av kolstål om man är knivslipare, eftersom de är så hårda att de sliter ut slipstenen snabbare än vanliga knivar. Dessa knivar blir heller inte slöa på samma sätt som vanliga knivar. De blir snarare skarpare ju mer du använder dem. Min farfar har exemeplvis en kniv i kolstål som är närmare 100 år gammal, den är aldrig slipad, och det är den vassaste kniv jag använt.
Det betyder dock inte att du aldrig kommer att slipa den, utan du kommer att göra det mer sällan än om du köper vilken annan kniv som helst.
Det här var mina favoriter på detta tema, och för en köksintresserad eller någon som bara vill ha det enkelt och smidigt och kanske inte älskar köket är det i alla fall toppenbra presenter. Här kommer ett smarrigt recept som du måste testa!
Zoodles med champinjonsås
Du behöver
Till en portion. Anpassa genom att dubbla, trippla eller fyrdubbla receptet.
- 1/2 större zucchini (du kan också ta kålråt, sötpotatis eller morötter)
- En näve champinjoner (3-4 st)
- En mindre vitlöksklyfta
- En skvätt havregrädde, kokosgrädde eller vanlig grädde
- 1 msk näringsjäst (adlink till Bodystore)+ mer till topping. Du kan också ta parmesanost
- En rejäl hög hackad persilja
- Herbamare, svartpeppar, och färsk chili efter smak
- Något krispigt som topping, jag har aktiverade frön och tunt skivad rädisa.
- Smör, kokosolja eller Ghee att steka i
Gör så här
- Zoodla zucchinin.
- Rensa svampen och stek den i fettet du valt. Tillsätt mot slutet av stekningen riven vitlök (detta för att vitlöken inte ska brännas) valfri mängd chili, Herbamare örtsalt och svartpeppar. Slå över en rejäl skvätt valfri grädde och näringsjäst. Koka ihop tills det blir lite tjockare.
- Släng i zucchinipastan och värm den i såsen några minuter. Jag tycker hellre den ska ligga kortare än längre tid, så den inte blir för mjuk. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs.
- Precis vid servering slänger du i persiljan, och toppar med din knapriga topping. Ät och njut!
Där knyter vi ihop lesscarbs köksprylar och detta inlägg om att göra saker mindre i köket. Hoppas du gillar tipsen, och jag tror att dessa grejer även är perfekta som julklappar, bröllopsgåvor eller födelsedagspresenter.
2 kommentarer
Härlig rätt!
Parmesan i all ära men jag vill slå ett slag för”vår” västerbottenost, den är supergod att använda som krydda och har inte så lång transport.
Absolut! Tycker också att man kan skippa osten! 🙂