tonfisksallad med tahini

Eksem – vad är det och hur kan du själv lindra dina besvär?

Annonssamarbete med Bodystore.com

Eksem är ett ämne som jag ofta får frågor på via min Instagramsida. Tyvärr är eksem ett tillstånd som ökar mer och mer i Sverige. Vad många inte vet är att det finns en hel del du kan göra själv för att lindra dina besvär. Läs vidare i det här maxade inlägget för att lära dig mer om de vanligaste typerna av eksem, vad de beror på och hur du kan lindra dina besvär på naturlig väg. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär med eksem ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. 

Rabattkod hos Bodystore vecka 39

Denna vecka, vecka 39 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs39

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 3/10 kl 23:59.

Inlägget innehåller:

  1. Vad är eksem?
  2. Olika typer av eksem
  3. Eksem – hur du själv kan lindra dina besvär
eksem

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i hudens översta lager som gör att huden blir torr, rodnar och kliar. Det kan också uppstå sprickor, svullnad, blåsor, fjällning och blödningar i huden. Det finns olika sorters eksem som uppkommer av olika anledningar och ger olika symptom. Tre vanliga typer är atopiskt eksem, kontakteksem och seborriskt eksem. Läs mer om dessa nedan. 

Olika typer av eksem 

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem, eller böjveckseksem som den kallas när barn får det, är den vanligaste formen av eksem och det många syftar på när de pratar om eksem. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som bland annat uppstår i hudveck på kroppen och som är långvarig (kronisk) med perioder med skov. Atopiskt eksem kan variera i svårighetsgrad. Ofta visar det sig som röda, kliande utslag och torr hud, men kan också förvärras till svår klåda, skorpbildning, sprickor och vätskande sår. Eksemet uppkommer ofta redan när man är barn, men kan också dyka upp hos vuxna. 

Det är inte helt klarlagt varför vissa får atopiskt eksem. Man vet att det är vanligare att få atopiskt eksem om någon i familjen har det. Men det är inte bara ärftlighet som påverkar, miljön spelar också en stor roll. Exempelvis är det vanligare med eksem i Sverige, där luften är väldigt torr på vintern, jämfört med länder med varmare klimat. Obalanserad tarmflora och födoämnesallergier kan också bidra till uppkomsten av eksem. Ofta försämras symptomen av stress och sömnbrist. 

Kontakteksem

Kontakteksem är inte ärftligt eller medfött utan uppkommer efter att huden varit i kontakt med ett ämne du utvecklat allergi mot eller som irriterar huden. Allergiskt kontakteksem kan bryta ut var som helst på kroppen och beror helt enkelt på att du kommer i kontakt med ett ämne du är allergisk mot. Ett exempel på detta är nickelallergi som uppstår vi användande av smycken. Icke-allergiskt kontakteksem uppstår när du utsätts för ett ämne som i sig är irriterande för huden utan att det ligger någon allergisk orsak bakom. Ofta ser man sådana eksem på händerna och de uppstår för att hudens naturliga skydd bryts ner genom att man exempelvis tvättar händerna för ofta med tvål och vatten.

Seborriskt eksem

Seborriskt eksem, eller mjälleksem som det också kallas, beror på en reaktion på jästsvampen Malassezia som finns naturligt på vår hud. Eksemet uppstår främst på områden på kroppen där det finns rikligt med talgkörtlar, exempelvis hårbotten, ansiktet, bröstet och ljumskarna. Vanliga symptom på seborriskt eksem är rodnad, klåda och fet fjällning. 

Olja för huden
Olja för huden, läs vidare för vilka som kan hjälpa.

Eksem – hur du själv kan lindra dina besvär

  • Om jag nu fått bekräftat via läkare att jag har eksem, vad kan jag själv göra för att lindra besvären? Det finns faktiskt en hel del du kan göra själv för att lindra dina besvär. Här är mina bästa tips för hur du stöttar huden både inifrån och utifrån.

Ät antiinflammatorisk kost

Ät en antiinflammatorisk kost för att på ett enkelt sätt minska inflammationerna och stötta de läkande processerna i kroppen. Det som gör den antiinflammatoriska kosthållningen så enkel att ta till sig är att den främst fokuserar på vad du kan lägga till för att boosta systemet, snarare än vad du behöver plocka bort. Lägg till färgglada grönsaker som grönkål, sötpotatis, paprika och rödbetor. Ät mycket vildfångad fisk och skaldjur och byt ut köttet till gräsbetande alternativ. Välj bra oljor med hög halt omega-3, såsom kokosolja, avokadoolja och olivolja. Krydda slutligen maten med massa superkryddor som till exempel gurkmeja, kanel, ingefära och vitlök.

Jag har skrivit ett helt blogginlägg om antiinflammatorisk kost där jag går igenom grunderna och ger dig mina bästa tips. 

Eksem mat

Håll tarmen i balans med probiotika

Har du hört att huden är tarmens spegel? Se till att ta hand om din tarm och hålla tarmfloran i balans, så kan det göra stor skillnad för dina eksem. Få i dig bra tarmbakterier (probiotika)  genom att få i dig fermenterad mat och dryck. Klicka på länkarna nedan för att lära dig göra din egen:

Du kan också satsa på ett bra tillskott av probiotika. Mina favoriter är Pro 30 Plus 30 från Alpha Plus och LactoVitalis Pro från Holistic. Du kan läsa mer om alla hälsofördelar med probiotika här. 

Få i dig omega-3

Omega-3 verkar inflammationsdämpande i kroppen och hjälper huden att lugna sig. Att äta mer nyttiga fetter hjälper också genom att “smörja kroppen från insidan”. Du kan givetvis få i dig omega-3 genom att äta fet, vildfångad fisk eller gräsbetat kött, men få av oss får i oss tillräckligt mycket och därför kan det vara bra med ett tillskott. Jag brukar rekommendera Arctic Meds omega-3 med citronsmak eller Thornes Super EPA i kapselform. Även AlgOmega3 från Helhetshälsa är ett bra alternativ om du föredrar en vegansk variant. 

Mer information om omega-3 och hur du ska tänka kring det hittar du det här blogginlägget

Håll koll på födoämnesintolleranser/allergier

Ibland kan eksem vara tecken på allergi mot ett visst födoämne. Några av de vanligaste symptomen vid matallergi är nämligen just eksem och hudutslag. Om ditt eksem beror på matallergi kommer det försvinna om du undviker det du är överkänslig mot. Det kan såklart vara svårt att veta exakt vad det kan vara, men här behöver man leka lite detektiv och undersöka vad du brukar äta, hur det känns just då, efteråt och om du upptäcker några speciella saker, som typ magont, utslag eller liknande.

Om du misstänker matallergi är ett tips alltså att börja skriva en matdagbok och dokumentera hur du reagerar på olika livsmedel. Exempel på livsmedel som många reagerar på är:

  • Gluten
  • Mjölkprodukter
  • Ägg
  • Majs
  • Nötter
  • Jordnötter (som är en baljväxt och inte en nöt) 
Probiotisk mat
Min smarriga kimchi utan fisksås. Magisk god

Smörj huden regelbundet 

Att smörja huden lindrar klådan. Det hjälper också till att skydda huden mot yttre påfrestringar som skav, kemikalier och vatten. Skippa dyra hudvårdsprodukter och använd istället naturliga oljor för att smörja din hud. Mina favoriter  är:

Avokadoolja – en riktigt härlig olja som passar bra vid just eksem. Dels är oljan fetare och skapar en skyddande barriär på den torra huden, dels har den antiinflammatoriska egenskaper och hjälper huden att lugna sig. 

Arganoljan – innehåller, förutom viktiga fettsyror, också vitaminer som till exempel E-vitamin, som är bra för huden. Den har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och påskyndar läkningen av skadad hud. 

Kallpressad sesamolja – innehåller rikligt med näringsämnen och hjälper huden bygga upp en skyddsbarriär. 

Jojobaoljan – min personliga favorit bland oljor för huden. Jojobaoljan har en vaxaktig konsistens som tränger in i huden utan att göra den fet. Den är dessutom antibakteriell och jättebra att smörja in på sprucken eller skadad hud. Jojobaoljan är också toppen vid seborroiskt eksem. 

Du kan läsa mer om oljor för huden och vilken du ska välja här.  

Torka inte ut huden

Undvik att duscha för ofta och se till att hålla dig borta från uttorkande tvålar med sulfater. Dessa tvättar bort all fett från din hud, även det du behöver. Välj istället mildare tvålar. Min absoluta favorit är aleppotvålen, som görs av lagerbärsolja, olivolja och vatten. Eftersom aleppotvålen är oljebaserad torkar den inte ut huden och är ett jättebra alternativ vid eksem eller om du har torr hud. Välj gärna en variant med högre andel lagerbärsolja eftersom tvålen gör mer nytta då. Jag skulle rekommendera aleppotvål 30% eller aleppotvål 20% vi eksem. Du kan läsa mer om aleppotvål, hur den görs och vad den är bra för i det här blogginlägget

Glöm inte att också se över vilka hårprodukter du använder. Sulfater i schampo kan förvärra  eksem i hårbotten eller exempelvis bakom öronen. Välj istället ett mildare schampo för rengöring av håret. Jag kan varmt rekommendera någon av alla härliga schampon och balsam från Bruns sortiment som du hittar här.  Du kan såklart också testa att gå över till balsammetoden som du kan läsa mer om i det här inlägget

Undvik kemikalier i hemmet

Se över vilka rengöringsmedel du använder hemma. Undvik städ- och tvättmedel som innehåller starka kemikalier och välj istället miljövänligare och mer naturliga alternativ. Kolla in inläggen Städa giftfritt – allt du behöver veta för att komma igång och Tvätta giftfritt – mina bästa tips och råd för massa tips och råd om hur du kan hålla ett rent hem med naturliga medel. Om ett giftfritt liv ligger dig lika varmt om hjärtat som mig, tycker jag att du även ska kolla in boken Giftfri som jag skrivit tillsammans med Martina Johansson.

Det här var mina bästa tips för hur du kan lindra dina besvär på naturlig väg om du lider av eksem. Jag hoppas att du tycker om mitt inlägg och att du fått lite hjälp på vägen. Skriv gärna en kommentar om du har några funderingar.

Eksem städa giftfritt
Städa giftfritt, enkelt, billigt och miljövänligt.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Så bra inlägg! Jag har lidit av atopiska eksem hela mitt liv och har så mycket jobbiga minnen från min barndom av svidande hudkrämer, läkarbesök, och kortisonkrämer in i det oändliga. Blev intresserad av lchf och ren kost när jag kämpade med sockerberoende, och kom snabbt in i det. När jag fick mitt första barn 2017 öppnades mitt intresse för giftfri hudvård. Först för att jag inte ville utsätta mitt barn för något och sen blev det en naturlig följd att även mina egna vanor och produkter både gällande städ, tvätt och hygien förändrades till det bättre. Och sedan jag bytte ut hud- och hårvård även på mig själv har jag helt sluppit problem med eksem och torr hud. Smörjer ibland in mig med olja och hemmagjorda kroppsspråk efter duschen men egentligen behövs det knappt. Så istället för att kämpa med behandling av mina återkommande eksem så får jag dom inte över huvud taget. Tack för att du sprider kunskap på ett sätt som är så lätt att ta till sig!

Tusen tack för dina ord! Hoppas att din berättelse även kan inspirera fler att testa sig fram. Många kramar!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök