Välj rätt omega 3

Välj rätt omega 3 tillskott!

Annonssamarbete med Bodystore.com

Att ta tillskott av Omega 3 är kanske inte en nyhet för så många. Men vet du vilken du ska välja och varför? Tar du fel sort kan kroppen ta mer skada än nytta, och då är det bättre att inte ta tillskott alls! Jag har sammanfattat min bild av det hela. Hoppas att du känner att inlägget ger dig nya kunskaper, tips och råd. 

Varför tillskott av Omega 3?

Äter du fet vildfångad fisk eller gräsbetat kött 2-3 gånger per vecka? Om inte bör du se över ditt intag att Omega 3. Det finns de som menar att det är helt onödigt, med tanke på att några djurtester (på möss) visat att testdjuren kan producera rätt mängd omega 3 själva. Sist jag kollade var jag inte en gnagare, och således fungerar min kropp annorlunda. Innan den ”moderna maten” gjorde entré i våra liv hade vi en bra balans mellan omega 3 och omega 6. Båda livsnödvändiga för oss.

  • Omega 3 Minskar inflammation
  • Omega 6 Ökar inflammation

Modern djuruppfödning där spannmål är en stor del ger djuren brist på Omega 3. Industrimat innehåller så lite Omega 3 som det bara går eftersom den är mycket känslig för härskning, och kan på så sätt korta ner hållbarheten. Odlad fisk innehåller också mindre mängd Omega 3 på grund av fodret de får.

Våra vanligaste källor till Omega 6 kommer från spannmål, växtoljor och margarin. Solrosolja är en riktig värstning som innehåller ungefär 1 del omega 3 och 131 delar omega 6, det är inte klokt, med tanke på att man strävar efter så jämn fördelning mellan dessa som möjligt. Så undvik alltid solrosolja!

När vi var jägare och samlare hade vi en ratio på 1:1, idag ligger de flesta runt 1:15-20 (och ibland ännu värre än så) om du undviker växtoljor, äter mer vildfångad fisk, gräsbetat och vilt kött kommer du en bit på väg, men för att stötta upp kroppen kan det vara en god idé att ta tillskott.

Hur kan Omega 3 hjälpa mig?

Först och främst dämpa inflammation och de sjukdomstillstånd som påverkas av inflammation, som Ulcerös Colit, Chrons sjukdom (tarmsjukdomar över lag) reumatism, Psoriasis, eksem allergi med flera.

Du som har ADHD, depression, alzheimers och liknande kan också bli hjälpt av Omega 3 eftersom hjärnan till stor del består av Omega 3-fett. Det finns också studier som visar stora vinster för dig med schizofreni.

Vilken sort ska jag välja?

Du ska välja en ren, högkvalitativ Omega 3. Här nedan ser du hur en ren process kontra ”vanlig” process går till. Just detta exempel är från Ecolomega.

olika-processer
Bilden är lånad från Ecolomegas hemsida, tyckte att den var så sammanfattande och bra – all cred till er! (klicka på bilden för större version)

Här kommer några sorter som jag rekommenderar!

Välj rätt omega 3

Välj rätt omega 3

arctic-med

Men den jag har då?

Du kan göra ett enkelt test med det kapslar du har hemma. Öppna en. Luktar och smakar oljan fräscht? Skulle du kunna dricka och lukta på den varje dag? Inte? Släng! Gör om och gör rätt!

Omega 3 är väldigt känslig för härskning och oxidation. Detta eftersom Omega-3-fettsyrorna är fleromättade – De har två eller fler dubbelbindningar mellan kolatomerna. Dubbelbindningar är instabila och oljan härsknar (oxiderar) lätt och klarar inte upphettning så bra som mättat fett.  När fett oxiderar frisätts fria radikaler, som är skadliga för kroppens celler.

Dosering vuxna

5-15 ml per dag (1-3 tsk), för att jobba upp en bättre balans snabbare eller vid inflammatorisk sjukdom, ta det dubbla i två veckor. Det finns också företag som mäter ens kvot mellan Omega 3 och omega 6 om man vill veta exakt.

Om du är gravid eller ammar är tillskott av god kvalitet, som de jag rekommenderar att föredra. Detta eftersom mamman för över sitt DHA* till barnet under graviditet och sedan vid amning. DHA är superviktigt för hjärnans uppbyggnad och ögonens utveckling.  En mamma med brist på DHA löper större risk för förlossningsdepression.

*Omega 3 består av DHA, EPA och ALA. Den största delen är ALA. ALA från växtriket har våra kroppar svårt att konvertera, och vi tar bara upp cirka 10 % av vegetabiliskt ALA. 

Dosering barn

En vanlig rekommendation är 2,5 ml/dag (1/2 tsk) från 1 års ålder. Jag häller upp en skvätt på en sked, inte så supernoga med måtten.

Stort lycka till!
Kram Fanny

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

22 kommentarer

Vi kör med Fritt Flyt och sonen taggar kapslarna så jag vet att de inte luktar illa ?

Hej!
Jag provade Omega3-kapslar för några år sedan men blev varje dag mer och mer illamående tills jag inte fick behålla maten. Vad kan det ha berott på? Jag har inte vågat prova igen efter det.

Låter som en dålig kapsel. Om det är härsken olja kan kroppen reagera, vilket såklart bara är sunt. Testa på nytt tycker jag, någon av mina förslag. Kram!

SKall väl vara Omega6, och inte omega3, i stycket som börjar: Våra vanligaste källor…..

Hej Fanny! Superbra blogg- Keep up the good work! Angående Ecolomega du rekommenderar- ser ut som otroligt (skrämmande) lik ratio mellan Omega3 och Omega6?!

Hej! Jag förstår hur du tänker och jag har själv funderat på detsamma. Men jag är övertygad om att denna omega 3 är betydligt bättre än de flesta andra märken på marknaden som för det mesta är härsken, det är riktigt ohälsosamt. Jag ska fundera lite till på vad jag egentligen tycker, kanske bolla med någon! Återkommer 🙂

Har du kommit fram till något Ang denna olja? varför rekommenderar du inte omega 3 olja från alger ?

Hej!

Undrar lite om dessa oljor smakar och luktar fisk? Har testat fiskolja i form av Omega 3. Det har varit i tablettform lite olika märken. Kommer inte ihåg vilka märken nu, men jag fick sluta för jag gjorde inget annat än rapade fisk!
Hur är det med dessa du rekommenderar?

Kartis

Haha, fy det låter ruggigt! Låter som rätt dåliga märken i så fall, lixom att de är härskna. Jag har inte upplevt det av dessa, men självklart smakar det lite fisk. 🙂

Hej! Jag undrar också om det verkligen kan vara så bra att det inte är så mycket större skillnad mellan omega 3 och omega 6 i dessa? Då är det kanske bättre att helt enkelt inte ta dom för att slippa fylla på omega 6 depån än mer?

Undrar samma! och undrar om det är bättre att äta omega 3 tillskott från alger istället för från fisk?

Hej! Ser att du i detta inlägg rekommenderar Ecolomega, men den verkar inte säljas på Bodystore längre. Är det fortfarande det märket på omega-3 du rekommenderar eller har du någon ny favorit nu?

Hej! Nu är ju detta inlägg ett par år.. Men du är ständigt min källa till information som jag har högt förtroende för gällande kost och hälsa! Så det blir en del ”lesscarbs googlingar”. Jag är nyfiken på vilken omega 3 ni tar idag? Den du skriver om här verkar inte finnas kvar. Eller är det den som heter Nordbo nu? Jag vågade inte köpa den. Jag köpte arctic med till barnen men nu undrar jag om den är ok till små barn? Och isåfall dosering? Hittat ingen särskild Info om barn..

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök