Sallad med lax och fetaost

Det finns bara dåliga ursäkter att slarva med maten

Alla kan äta bra mat. Jämt. Även om man är på semester, renoverar köket, går på middag eller har små barn hemma. En av mina kunder och jag slutade vårt samtal i total tokskratt eftersom jag påpekade hennes dåliga ursäkter som hon ganska strategiskt spred ut under vårt senaste möte. ”Nu genomför du det vi bestämt. Det finns inga ursäkter. Just do it” sa jag. Okej Fanny, nu kör jag, svarade hon. Det kan du också göra. Här kommer tipsen!

Tanken är ju inte att du ska äta på det här sättet resten av livet utan under en begränsad period när man ”brukar” ta till enkla lösningar, hämt-mat, egna övertalningar och liknande. Som under en middag, under ett byggprojekt, en solig dag, när man är bortbjuden, på ett dop eller liknande.

På bilden har jag ”lagat” en sallad med lax, mandlar och fetaost. Egentligen bara lagt upp allt på en tallrik! Du hittar den här >>

 

Vi renoverar hela huset och köket består av byggdamm och gamla brädor.

Lösningen är enkel. Ät enkel mat. Har du en kokplatta kan du koka/steka ägg, göra äggröra till lunch och middag. Lunch kan du äta ute. Du klarar dig absolut på några ägg, en avokado med olivolja och Herbamare eller liknande enkel mat om det inte handlar om många många månader.

Du kan också äta plockmat som:

  • Oliver
  • Ölkorv
  • Ostar
  • Nötter
  • Bladsallad
  • Pesto
  • Tonfisk i vatten som du kryddar och ringlar olivolja över
  • Makrill i tomatsås med majonäs på toppen
  • Har du en vattenkokare kan du köpa dessa nudlar (adlink till Bodystore) som du lägger i vatten 2 min som du sedan blandar med lite plock ovan eller med en pesto.

Jag är bjuden på middag och vill inte gå ut offentligt med min kost.

För det första varför berättar du inte det? Det är ju något du ska vara stolt över. Det är inte alla som fokuserar på sin hälsa. Prata med dina vänner några dagar innan middagen och erbjud att du lagar något tillbehör eller liknande som du kan ta med. Alternativt lämna några recept från lesscarbs.se om värden/värdinnan verkligen vill laga allt. När du berättar om din kost säg inte att du bantar eller liknande, utan säg att du tänker på din hälsa, kanske att du vill få ordning på din mage, få mindre värk eller liknande och att du märkt skillnad sedan du förändrade kosten.

För det andra, ät inte mat för andras skull. Ät inte för att vara snäll, för att vara artig eller liknande. Jag tycker att det är superkonstigt när folk tipsar om att man kan ta med sig matlåda eller äta innan middagen. Det känns inte schysst om någon stått flera timmar vid spisen. Att du berättar tjänar alla på! Det ska vara trevligt att gå på middag, och också att bjuda andra.

Jag orkar inte laga flera olika maträtter till barnen och mig så jag offrar mig.

Vad bra att du inte orkar göra flera olika maträtter. Det låter väldigt jobbigt. Varför äter alla inte samma mat? Lågkolhydratkost är ju hälsosam mat för hela familjen. Kolhydrater får de som de räcker på förskola/skola. Ju fler bra mål de får (vanligen frukost/middag) gör att de väljer sämre alternativ när tillfälle ges. Jag ser till att mina barn är rejält mätta när de går till förskolan. Läs mer om barnens favoriter här.

Alla ska köpa med sig nått färdigt och jag vet inte vad jag ska köpa.

Ska du köpa något färdigt rekommenderar jag min stora Äta-ute-lista med massor av tips och trix. Det är inte alls svårt att köpa något ute att ta med sig.

Min partner sitter och äter chips/godis och dricker läsk bredvid mig i soffan. Han ska inte behöva offra sig för min skull.

Det skulle ju inte skada om han inte äter det även om han inte ”bantar”. Det är ju verkligen inte hälsosamt på något sätt, oavsett kostval, vikt och ålder. Om du dessutom tycker att det är jobbigt att stå emot borde din partner stötta dig för din skull (blir ju även för sin egen skull)

Jag ska på dop och mamman och hennes mamma har bakat i två veckor = fikabonanza. Vad kan jag ta med i fikaväg?

Måste du fika bara för att alla andra fikar? Räcker det inte med kaffe? Det kommer alltid komma tillfällen där andra äter sötsaker. Du vinner inget på att ersätta en kaka med en ”godkänd” kaka, det är beteendet du ska ändra på. Alltså, hoppa fikat. Det gör man snabbt och enkelt om man är konsekvent. Kan du så kan jag.

En solig dag kräver en glass!

Nej det gör det inte. Inte längre. Det finns inga ”godkända” glassar att köpa, de är i så fall rika på kolhydrater eller tillsatser och sötningsmedel. Bara att hoppa över om du vill nå dina mål.

Vi ska vara ute hela dagen och har inte tillgång till kylskåp. Alla andra ska köpa mat på plats, men det finns inget för mig.

Det blir vad man gör det till. Ta med kokosolja, köp en kaffe och en liten lattevisp för 10 kr och drick en fettkaffe, köp en mattermos och ta med dig korv eller annan mat du tycker om. Du kan också ta med tonfisk makrill eller oliver. Mums!

Nu när det är bärsäsong är det läge att unna sig lite extra! 

Jaha. Varför då? Unnar du dig extra mycket broccoli och vitkål när det är i säsong eller extra mycket toapapper när det är på rea? Poängen är att bara för att något är i säsong, billigt eller lättåtkomligt betyder inte det att du automatiskt förtjänar det mer. Hoppas dessutom att du väljer ekobär, annars unnar du dig extra mycket kemikalier, speciellt om du väljer jordgubbar. Och tänk på att det är cirka 1 kh per jordgubbe.

Tips på inspirerande läsning

Och slutligen, det blir bara så besvärligt som du själv gör det. Så gör det enkelt och tänk positivt!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök