fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Lchf – frågor och svar

Alla har vi väl varit nybörjare på någonting. Du kanske precis upptäck lchf- och paleomat och undrar om det är så bra som det sägs vara. Eller så följer du redan lchf eller paleo, och vill veta mer om hur du kan optimera din hälsa. Här kan du läsa om allt du behöver veta om glutenfri och sockerfri kost. Och komma  i form.

Frågorna är många. De vanligaste frågorna jag får är ”vad FÅR jag äta” och ”vad FÅR jag inte” äta. Ja, alltså får och får brukar jag svara. Det är helt upp till dig vad som passar din kropp.

Jag vet – det kanske inte alltid är det bästa svaret när man ska gå och handla eller börja förstå hur och vad man äter när man äter lågkolhydratkost. Det är också många som undrar om det är dyrt att äta LCHF. Fortsätt läsa vidare om det jag är övertygad om är ett bra sätt att tänka på lågkolhydratmat.

Hur räknar jag mina kolhydrater?

Högst fem gram kolhydrater per 100 gram råvara är det vanligaste att man håller sig till på LCHF. Ibland skriver man 5/100 eller liknande i sociala medier. På de allra flesta livsmedel finns en näringstabell, annars kan man väldigt enkelt googla, eller använda sig av livsmedelsverkets näringslista eller på kostbevakningen.

Fannys grönsaksguide

Du kommer att lära dig väldigt snabbt vilka råvaror som faller under 5/100. För att underlätta har jag sammanställt en lista: Fannys grönsaksguide som jag tycker är en bra grund att starta med, eftersom de grönsakerna går att variera så mycket! Dessutom brukar de ofta finnas på extrapris.

Njutningsmetoden

Personligen är jag inte för att räkna kolhydrater och kalorier, det finns ju en anledning till att LCHF kallas njutningsmetoden, och för mig är det motsatsen till njutning att väga och räkna. Om du däremot känner dig helt vilse i pannkakan, rädd och osäker och verkligen inte vet om du äter ”rätt” eller inte kan du testa någon app som hjälper dig att räkna ut ditt dagliga intag.

Lyssna på din kropp

Men mitt råd är att lyssna på din kropp. Känns det bra att ha smör i kaffet eller får det dig att må illa? Är det gott eller helt omöjligt att få i dig bacon till frukost? Så får du ta det därifrån och anpassa kosten efter dig själv.

Hur mycket ska jag äta?

När du äter LCHF kommer din kropp att känna av mättnad på ett annat sätt än innan. Det gör att du kommer att bli mättare fortare och har svårare att överäta. Börja att lägga upp en i ditt tidigare ögonmått överdrivet liten portion (de flesta av oss äter ju för stora portioner) och känn efter noggrant om du är mer hungrig eller inte. På så vis lär du känna dina nya signaler.

De flesta av oss äter ju upp det som ligger på tallriken och om du då lagt för dig din vanliga potionsstorlek kommer du förmodligen tvinga i dig allt eller tvingas slänga mat (för de flesta sparar inte 1/4 portion mat).

Något speciellt att tänka på den första tiden med LCHF?

Vätskebalansen påverkas och du kommer att behöva dricka mera vatten än innan. Det är också en god idé att salta extra på maten eller svälja ner några nypor salt med vatten den första veckan eller så tills kroppen vänjer sig.

Att äta LCHF ska ju vara en livsstilsförändring. Därför tycker jag att det är viktigt att inse att det inte går att ha kvar kakorna och samtidigt äta dem. Med det menar jag att jag ofta hör folk som frågar vad de kan äta istället för det ena och det andra. Då kanske du måste fråga dig om du verkligen måste äta något framför tv:n varje kväll som innan? Måste bio betyda att något ska stoppas in i munnen?

Det är svårt innan det blir lätt

Att förändra sin livsstil är jobbigt, påfrestande, irriterande och helt jäkla underbart när du märker resultat inom dig och på kroppen. Men låt det ta den tiden kroppen behöver.

Läs vidare

Här  har jag skrivit mer om hur du kan komma vidare på rätt spår:

 


 

Lycka till på din nya resa, det kommer att vara omvälvande. Kämpa på, du kommer inte att ångra dig! Om du skulle behöva stöd så erbjuder jag kostrådgivning.

Kostrådgivare lchf paleo

10 Responses to Lchf – frågor och svar

 • Hej Fanny

  Måste man äta både lunch o middag om man börjar med LCHF?

  • Det är väl inte nödvändigt om du äter tillräckligt när du väl äter, men jag tycker det är bättre att sprida ut det lite mera så man får i sig allt man behöver och att kroppen ska hinna ta upp all näring. Lycka till!

 • vad rekommenderar du att dricka till maten?
  Och hur går det med denna kosten för oss med IBS mage?

 • Jag har svårt att hitta kokosgrädde i butiken. Har tidigare köpt Blue Dragon coconut cream men den verkar ha försvunnit ur sortimentet. Jag skulle vilja ha tips om bra märke att köpa eller på något sätt göra själv.

  • Köp garants kokosmjölk i rosa tetra, 250 ml för 13 kr. Ibland är de extremt tjocka och ibland mer lösa, häll av det lösa och spara för bakning och liknande, och sedan kan du vispa klumpen. Jag har alltid mina i kylen. Garant har också en lila tetra med kokosgrädde, men den är helt lös. Innan jag började handla på Willys (innan de utökat sitt ekosortiment) köpte jag några flak så jag hade, och handlade sedan i min vanliga butik. Nu har jag övergett mina ”vanliga” butiker för Willys. Allt tack vare kokosmjölken, haha. Lycka till!

 • Var kan jag hitta lista över hur mycket kolhydrater det finns i olika livsmedel och alkohol? Jag står i begrepp att övergå till LCHF.

  Tack på förhand!

Lämna ett svar