Klackarna i taket 24/7, söka snabba, enkla lösningar, byta kosthållning flera gånger, springa till bussen, hinna träna. Allt det här sänker din mage och ditt tarmsystem. Och hela 70 % av ditt immunförsvar sitter i tarmarna. Det finns några enkla knep du kan ta till och attityder att tänka mer kring och testa. Hoppas att detta inlägg hjälper dig till en bättre mag-tarm-hälsa.
Drick vatten – men inte iskallt!
Börja gärna varje morgon med ett stort glas vatten för att balansera vätskenivån. Har du för lite vätska i kroppen kommer kroppen söka den vätska som finns, och ett bra ställe för det är tjocktarmen. Det gör din både hård i magen och i förlängningen förstoppad. Drick ljummet vatten hela dagen, du kan antingen låta det vara rumstempat eller blanda i lite kokat vatten från vattenkokaren. Iskallt vatten måste kroppen först värma upp, och det är ju slösigt på energi och dessutom försämrar kallvatten matsmältningen. Det är supergott med ekologisk citron i
Tips: Jag råder dig att köpa en bra vattenflaska. Med det menar jag giftfri. Pet-flaskor är endast godkända att använda vid ett tillfälle, alltså då du köper den, den ska inte fyllas på! Jag har alla storlekar från Kleen Kanteen och barnen har varsin liten. – Julklappstips!
Tillskott
Det finns vissa tillskott du kan testa för att optimera din mag- tarmhälsa. Jag har samlat ihop några favoriter, och de flesta kommer denna gång från Vita Prana som jobbar med rena produkter, fria från socker, syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen. De flesta är fria från gluten, laktos och soja och flera är ekologiska. Fram till den 27/11 har Bodystore dessutom 25 % rabatt på hela deras sortiment, yay!
Rent generellt kan man säga att en stressad kropp kräver mer. Vi förbrukar mer mineraler vid stress. Vi förbrukar också mer (och få i oss mindre) om vi äter en kost med mycket tillsatser, mat som inte är “ren och naturlig”. Kroppen måste då jobba mycket hårdare för att bryta ner och ta hand om dessa främmande ämnen. Näringsfattig mat gör oss sugna snabbt, och det är väl inte så konstigt? Kroppen vill ha ett konstant flöde av vitaminer och mineraler. Och det får den om du äter rent och naturligt. Men vissa mineraler kan vara klokt att boosta med, inte minst eftersom jordarna utarmas och även den rena och naturliga maten innehåller mindre näring än tidigare. (Om du inte har förmånen att vara självförsörjande)
Chlorella
Jag har hjälpt många med som har problem med magen med superalgen Chlorella (favorit). Den är otroligt rik på klorofyll och består till stor del av vitaminer, mineraler, protein och enzymer. Chlorella är renande, förstärker immunförsvaret, hjälper till med avgiftningen i kroppen, underlättar matsmältningen och skyddar våra celler. Den är dessutom rik på järn och kan hjälpa dig om du har dålig andedräkt.
I början kan man uppleva avgiftningssymptom som huvudvärk och akuta toabesök, men det går över och är väldigt individuellt. Jag upplever exempelvis inga sådana bekymmer.
Jag köper kapslarna, eftersom jag anser att pulvret smakar vedervärdigt. Men det är ju en smaksak Följ instruktionerna på förpackningen för dosangivelse.
Zink
är en mycket viktig mineral som bland annat bidrar till normal syra-basbalans och normal omsättning av makronäringsämnen. En bra kompis till Magnesium, som du kan läsa mer om nedan. 20/30 mg/dag är en bra dos.
Magnesium
är förmodligen en av kroppens allra viktigaste mineraler, som medverkar i över 300 processer i kroppen och är väldigt viktig för matsmältningen och blodcirkulationen. Magnesiumbrist leder bland annat till trötthet/utmattning, stela leder och muskler (såklart även tarmarna). Välj en sort som slutar på -at, exmeplevis magnesiumcitrat. (Vid förstoppning som måste åtgärdas kan en större mängd magnesiumoxid vara effektivt, mängden får du testa fram själv med din mage) 400 mg dagligen är en bra dos.
Probiotika
Testa probiotika
Din tarm innehåller otroliga mängder bakterier! Men du kan behöva tillsätta extra bakteriestammar om det är obalans i din bakterieflora. Välj ett tillskott med en bred bakteriestam, detta eftersom klimatet i tarmen är olika och vi vill ju att så många tillsatta bakterier som möjligt ska kunna utföra sin uppgift. Vita Pranas innehåller 2,5 miljarder levande mjölksyrabakterier/kapsel och de kommer från åtta olika stammar. Men det kan vara bra att variera lite mellan olika märken för att få i sig lite olika stammar. Så jag brukar byta lite mellan olika burkar när de tar slut.
Kokosolja
Tillsätt nyttiga fettsyror till din tarm, de som finns i kokosolja är superbra! Ha i en smoothie, kokosyoghurt, eller ringla över en soppa! Borde inte vara främmande för mina läsare, eller hur? Haha. Jag tycker att det är “bättre” att överdosera kokosolja för att få fart på magen än att vara beroende av olika förstoppningsmedel på Apoteket.
Enzymtillskott
Många som äter Omeprazol tror att de har för mycket magsyra, men inom funktionsmedicinen (där jag verkar) tror vi snarare att det handlar om brist på magsyra. Magsyran är mycket viktig för att bryta ner maten och ta kål på oönskade parasiter och bakterier. Om man har långsam matsmältning eller uppsvälld mage/gaser kan man få sura uppstötningar och då tror många felaktigt att det är “så mycket att det rinner ut”. MEN! Symptomen på för lite/för mycket magsyra går inte att skilja på och man måste kräva vidare undersökningar. Forskning visar dessutom att det är extremt ovanligt att ha för mycket magsyra, så man kan utgå från motsatsen skulle jag säga.
Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Detta enzymtillskott från Thorne (för övrigt grymt märke) innehåller både betain HCl + pepsin, vilket är det du ska ha. Du ska INTE blanda denna med syrahämmande läkemedel eller om du har magsår. Du ska heller inte ta isär kapseln, och följ rekommenderad dos.
Glutamin
Jag har skrivit ett helt inlägg om glutamin tidigare, men mycket kortfattat är glutamin är en av 20 aminosyror kroppen behöver för proteinbygge. En av de viktigaste uppgifterna är att fungera som bränsle för tarmcellerna. Läs mer i länken längst ner!
Salt
Kroppen använder salt för att hålla vätskenivån i cellerna. Det räcker inte med att dricka stora mängder (ljummet) vatten. Du behöver saltet också. Och då pratar vi bra salt. Oraffinerat havssalt (jag gillar det grova men det finns fint också) och Herbamare (Innehåller Kelp, naturligt rik på jod). Äter du strikt LCHF/Keto har du inte så mycket som hjälper till att binda vätskan, så till alla nybörjare rekommenderar jag 1/2-1 tsk av detta grova salt nedan till morgonvattnet! Mycket vatten (och salt) har hjälpt flera av mina kunder som upplevt att de är hårda i magen.
Mindful eting
Ta dig tid att laga en god måltid. Med det sagt behöver du inte laga något som tar 4 timmar, utan stekta ägg går också bra och är betydligt bättre än propud, kvarg och lågkolhydrat-mackor till lunch/middag. När du lagat din måltid se sedan till att äta den. Gör inte massor av annat. Sitt inte framför datorn, TV, i telefon eller vad du nu hittar på som inte är att sitta ner vid ett bord och äta din mat. Genom att vara medveten och närvarade i sitt ätande känner man signaler för hunger/mättnad tydligare och oftast fortare. När du stressar i dig maten eller inte är medveten i ditt ätande är risken stor att du blir sugen senare eller får ont i magen för att du åt så snabbt. Otuggad mat är hårdsmält och kräver mer av din kropp för att få ut näringen i den.
Testa att tugga maten mer än du brukar och lägg ner besticken oftare än vad som känns bekvämt!
Ge saker tid
Att ändra sin livsstil, få sundare vanor, säga hejdå till socker, eller vad det nu må vara tar tid. Det tar inte två dagar så är allt löst. Stress är väldigt jobbigt för kroppen. Och en stressad mage är en ledsen mage. Se din kostförändring som en del i en sundare livsstil, inte som 4 kg mindre på vågen. Det blir så jobbigt då.
Men kosten då?
Jag förespråkar en gluten, socker och mjölkfri kost (smör brukar funka) med fokus på det rena och tillsatsfria. Ät rikligt av naturlig fetter och variera dina grönsaker och sättet de tillagas. Om du äter både råa, kokta och stekta grönsaker får tarmen olika konsistenser att jobba med och olika lätt att ta upp näringen. Många har långsamma tarmrörelser och om man då ökar på delen råa grönsaker kan det vara hela skillnaden! Vissa med IBS mår bra av att undersöka FODMAPS närmare. Jag har dock inte behövt det, när jag slutade med mjölk och gluten.
Undvik sötningsmedel, processade livsmedel och stora mängder växtolja (kokosolja, avokadoolja, och olivolja är bra). Många känsliga magar brukar också reagera på nötter, nötmjöler och frön. Ett tips då är att blötlägga frön och nötter innan de äts/tillagas. Då är de skonsammare och näringen är mer lättillgänglig.
Tips på vidareläsning:
- Laga mat utan mejerier på ett enkelt sätt
- Varför du bör undvika mejerierna!
- Tips för att läka tarmen – Glutamin
- Vilken herbamare använder du i recepten?
Åh! Nu är min hjärna helt tom på tips kring magen så vi slutar här för idag! Hoppas att du gillade inlägget och finner det lärorikt och inspirerande. Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad.
7 kommentarer
Du är helt fantastisk! Tack för att du delar med dig av all din kunskap
Tack snälla Jessica. Vad roligt att höra.
Du har alltid massa bra läsning! Undrar över probiotika – kan man äta de dagligen? Jag har ofta en normalglad mage men ibland lite orolig. Funderar på att testa äta probiotika. Funderar på att köpa holistic lactovitalis. Vet du något om den?
Har även en sambo med cystisk fibros som främst har problem med magen (och inte så mkt lungor). Vill testa att ge han samma och se vilka effekter det kan ge. Kram!
Hej Vad roligt att du tycker det. Härligt att inte bara jag tycker det är intressant, hehe. Du kan absolut äta det dagligen, men glöm inte prebiotika också, alltså resistent stärkelse så de goda bakterierna får mat! Jag tycker annars att dessa är väldigt bra: http://bit.ly/2ky3UQF Lite dyrare med väldigt rena, och mycket hög kvalitet och bra, pålitligt märke! Lycka till. Kram <3
Vi som blivit av med vår gallblåsa – är det något vi behöver äta/göra/ta tillskott för förutom det du listat här som är bra för alla?
Hej Fanny
Jag blir så glad varje gång jag läser dina tips och råd för att inte tala om alla goda recept.
Jag läste det du skrivit om magen och alla goda tips där.
Jag har provat att äta magnesium (citrat) i tablettform och pulver upplöst i vatten men får såna magknip efter någon veckas användning. Vad kan det bero på?
Jag har även tidigare provat glucosamin (vet ej om det är detsamma som glutamin) och upplevde samma sak då så jag vet inte om jag vågar (eller har råd) att prova igen. Har du något tips?
Jag har sent i mitt liv upptäckt lchf och att leva och äta så naturligt som möjligt. Jag gör min egen deo, tandkräm, body butter etc. allt på ekologiska produkter och jag känner mig så glad och stolt över det.
Jag mår över lag så mycket bättre sedan jag började med lchf med bl.a. en lugnare mage. Dock har jag en del oro runt mig både i mitt arbetsliv och i mitt privatliv (en snart 90-årig mamma och en dotter som mår mentalt dåligt) som genom inre stress ändå påverkar magen som gör ont av och till.
Kan du ge mig något bra tips som jag kan anamma, vad som helst. ?
Än en gång tack för allt du delar med dig av….jag följer dig nästan slaviskt ??och pratar ofta om din sida och om dina recept med andra.
Med vänlig hälsning
Heléne Esterling
Vad jag är glad att jag hittade din och Ilas podd och era bloggar! ? Jag ska köpa ett lass kosttillskott och toppins på bodystore. CHLORELLA innehåller ju d-vitamin. Tar jag det dagligen kan jag även ta 10 droppar d-vitamin från holistic.
Blir endel tabletter dagligen för att boosta kroppen, men det är väl ingen fara? ? Tänkte ta tillskott utav de mesta som du rekommenderar i inlägget om kosttillskott plus allt som är bra för tarmen ? Ska såklart äta näringsrik kost också.