Äppelmos utan socker är något jag ätit i hela mitt liv. Både min farfar och mamma har gjort det så länge jag kan minnas. Min mamma gjorde ett slätare mos och frös in i plastpåsar medan min farfar gjorde allt eftersom, då han alltid kallförvarar sina äpplen så de räcker långt in på det nya året. Här kommer mitt recept som nog är identiskt med farfars.
Äppelmos utan socker känns självklart för mig, äpplen är så söta i sig. Dessutom bidrar kanelen med lite sötma. Anpassa sorten äpplen efter hur sött du vill ha. Du kan även tillsätta färskriven ingefära eller endast pressa ut lite av juicen från riven ingefära. Det är supergott. Förvara moset i kylen, det håller flera veckor vid god hygien, eller gör som mamma och frys in i mindre förpackningar/påsar.
Äppelmos utan socker
Till ca 6 dl mos
- 12 äpplen (svenska, stora som ungefär 1 tennisboll)
- 2 dl vatten
- 2 krm äkta kanel eller 1 kanelstång
Jag älskar denna äkta kanel, som jag skrivit ett inlägg om tidigare, läs det gärna.
Gör så här
- Skala äpplena och hacka dem i mindre bitar.
- Lägg dem tillsammans med vatten och kanel i en kastrull.
- Koka på svag värme tills du har ett mos, det tar lite olika lång tid beroende på hur hårda äpplen du har, men ungefär 15 minuter. Låt svalna och lägg i en burk med lock, eller frys in för senare.
Receptinspiration
På bilden nedan toppar jag en chiapudding (med vanilj) med äppelmoset, och i botten har jag lite hemmagjord kokosyoghurt. Dessa recept tycker jag absolut att du ska testa. Och just det, vill du ha likadana glasburkar som jag, Weck Jars, hittar du dem via länken. Jag har nästan alla storlekar, och alla går att stapla på varandra förutom de allra minsta. Så fina och bra. Har även sett på café att vissa serverar juice i dem.
3 kommentarer
hej,jag gillar oxå äppelmos utan socker,om man vill kan man komma undan med ett ganska tråkigt och onädigt moment,man behöver inte skala äpplena,koka med skalen o kör med i mixer el mixerstaven,går hur bra som helst!
hej,jag gillar oxå äppelmos utan socker,om man vill kan man komma undan med ett ganska tråkigt och onädigt moment,man behöver inte skala äpplena,koka med skalen o kör med i mixer el mixerstaven,går hur bra som helst!
Supergott mos! Det blev så frisk lite syrlig och intensiv smak. Behövs verkligen inget socker.