Äppelkaka med kokos är min hyllning till min älskade farmor. Hon brukade göra en helt annan variant än denna, som jag älskade som barn. Men jag moderniserade och tänkte lite själv hur jag skulle vilja ha konsistens och smak, så det ändå påminde om farmors variant. Jag bjöd sedan mina föräldrar på denna kaka samt de som vi köpte vårt hus av, och alla älskade kakan. Det gör att jag måste dela med mig av receptet. Denna kaka kommer jag garanterat göra om, SNART!
Jag ville ha en smörig kolasmak, tillsammans med kokos. Och att toppingen (kokoslagret) skulle bli lite segt och saftigt som på farmors kaka. I mitt huvud utgick jag från mellanlagret i min raw kladdkaka med salted caramel. Och det visade sig vara en mycket lyckad idé!
Om du gillar receptet, eller något annat recept på min blogg får du gärna lämna 5 stjärnor längst ner i receptet. Det är helt gratis och stöttar mitt arbete så fler hittar mina recept. Tusen tack på förhand.
Äppelkaka med kokos
Du behöver
- Äpplen så det täcker botten av en form, gärna de som inte är stenhårda efter 30 minuter i ugnen. Men heller inte för mjuka enligt min mening. Något däremellan med andra ord. ?
- *Kanel (läs gärna mitt inlägg om äkta kanel)
- *Kardemumma
- *Pepparkakskrydda
- Ev lite sötning om du tycker det behövs. Läs mitt inlägg om naturlig sötning här
- * Jag brukar bara strö över utan mått, det är gott med mycket smak, men ungefär 1,5 tsk av varje om jag ska ge en fingervisning.
- 2 dl kokosflingor
- 2 dl cashewnötter
- 2 krm salt
- 15 små dadlar utan kärna
- 100 gram smör (du kan också ta kokosolja eller ghee om du inte äter smör)
Gör såhär
- Skala och skär äpplena i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form (jag har en som är ca 25 cm i diameter på bilden)
- Strö över kanel, kardemumma, pepparkakskrydda och eventuellt lite sötning.
- Kärna ur dadlarna och lägg i en blender tillsammans med övriga ingredienser utom smöret till toppenlagret. Mixa till en finfördelad grynig massa och tillsätt sedan smöret och mixa till en krämig “smet”.
- Fördela sedan “smeten” förslagsvis med händerna över äpplena, eftersom den är rätt kladdig är det toppen att ha lite fuktiga fingrar och göra det med varsam hand.
- Grädda mitt i ugnen på ca 175 grader i 30 minuter eller tills kakan fått fin färg. Skulle den få fin färg för snabbt (då äpplena fortfarande är för hårda) kan du lägga en bit bakplåtspapper över och sedan köra en stund till.
- Låt svalna och servera ljummen tillsammans med vaniljsås eller glass, eller ät den precis som den är.
- Går bra att frysa!
2 kommentarer
Jättegod kaka. Saknar inte sockret alls i det här receptet. Skall försöka med blåbär. Kryddorna kanske måste uteslutas?
Tror du kan hoppa över kryddorna!