Persiljesås

Persiljesås – Martinas favorit som passar till allt!

Persiljesås är något jag gjorde till Martina en gång när hon var här. Av en ren slump, som det brukar vara. Hon blev helt lyrisk, och ville i princip att jag skulle sluta äta såsen så hon kunde hälla i sig allt själv. Det är nått magiskt med den här såsen och Martina ihop. Det vore kul att spela in det någon gång så du får se. Haha! 

Persiljesås är superlätt, speciellt om man inte använder grönkål, som Martina trodde att jag använde. Hur hon fick ihop det vet jag inte exakt, men hon tänkte nog ”Fannys gröna sås, och vad är grönt? Jo grönkål, det tar jag”. Hon sa att det inte var speciellt gott, och att det inte smakade som min. Hur mycket persilja hade du i frågade jag. OJ, det glömde jag svarade hon. Haha! Martina är verkligen underbart underhållande när det kommer till matlagning (och tolkning av mina recept). Detta sagt med stor kärlek. Om du mot förmodan missat Martina är det hon som jag skrivit Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser tillsammans med, hon har en superbra blogg, som du bör kolla in.

Det här är mycket av ett smaka-av-så-det-passar-dig-recept, men så här gör jag!

Persiljesås

 • 1/2 knippe persilja (jag brukar köpa större knippen på exempelvis Willys eller Lidl)
 • 1 stor eller 2 mindre vitlöksklyftor
 • Saften från 1 ekocitron
 • 2 dl olivolja
 • Ca 1/2 tsk salt, men smaka dig fram

Gör så här:

 1. Hacka persiljan grovt och lägg ner i en matberedare.
 2. Tillsätt samtliga ingredienser och kör till en sås, som på bilden. Tänk som en pesto.
 3. Smaka av med mer salt om det behövs, och ev lite till olja om den blir för tjock. Jag brukar ibland servera den lite fastare och sedan spä med mer olja för att dryga ut.
 4. Håller någon vecka i kylen, täck gärna toppen med lite olivolja om den känns ”torr”.

Tips

 1. Är du sugen på en ännu mer keto-variant kan du använda hälften MCT-olja om du vill. Jag har skrivit om den oljan i detta inlägg om fettkaffe.
 2. Förresten har jag skrivit om stekbläcken från Pallares i detta inlägg, brukar alltid vara frågor på dessa. De funkar även utmärkt att ställa på grillen.
 3. Såsen passar till kött, fisk, fågel och grönsaker. Eller på en god sallad. Den passar till allt!
Persiljesås
Så gott att ha på ugnsrostade grönsaker.

Jag har bara tagit blomkål, salt och olivolja in i ugnen på 175 grader cirka 30 minuter. Rör om då och då. Vid servering toppade jag med persilja, fetaost och en gulbeta för lite krisp och färg. Betty älskar denna kombination extra mycket, hon kan nog klämma en hel plåt själv. För henne är detta som godis.

3.7/5 (3 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök