Sesamknäcke med rosmarin

Sesamknäcke utan ägg och ost – yes!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Sesamknäcke utan ägg och ost – äntligen är inlägget här som ni väntat på! Supergott, minst lika gott som mitt vanliga knäcke. Passar sig som äter äggfritt och undviker mejeriprodukter, eller bara vill testa något nytt. 

Sesamknäcke utan ägg och ost är något jag egentligen tänkt ta fram länge, men det har helt enkelt inte blivit av. Jag har sedan rätt länge hoppat över osten i min populära sesamknäcken (vilket går utmärkt) men just äggen har känts knepigare. Jag blev så glad när det funkade så fint med chiaäggen!

Sesamknäcke utan ägg och ost

Använd mitt vanliga recept på grundrecept sesamknäcke, men hoppa över ost och ersätt äggen med chiaägg. Då blir det så här:

 1 plåt eller 1,5 vid blötläggning

 • 3 dl sesamfrön
 • 1 dl solroskärnor
 • 2 chiaägg (dvs 2 gånger receptet i länken, då receptet avser 1 chiaägg)
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 dl vatten
 • 1/2 tsk salt
 • Flingsalt eller örter som topping, kan uteslutas.

Såklart rekommenderar jag att du som vanligt blötlägger sesamfrö och solroskärnor. Det blir större total mängd mängd smet av samma mängd frön, och näringsupptaget blir såklart bättre. Läs mer om varför du ska blötlägga frön och nötter.

Gör så här

 1. Blötlägg frön enligt ovan länk, eller hoppa direkt till steg 2.
 2. Förbered dina chiaägg.
 3. Sätt ugnen på 150 grader.
 4. Blanda samman alla ingredienser och bred ut på en klädd plåt. Strö flingsalt på toppen och eventuella kryddor.
 5. Ställ in i ugnen cirka 20 min. Skär försiktigt önskad form på kexen. Sänk sedan värmen till 120 grader och låt stå 40 min till.
 6. Ta ut knäcket och känn så det är torrt rakt igenom. Jag brukar låta det stå kvar i ugnen med luckan på glänt tills ugnen är sval.
Sesamknäcke utan ägg och ost
Här blötlägger jag både frön och nötter.

 

Sesamknäcke utan ägg och ost
Här fixar jag chiaäggen.

 

Sesamknäcke utan ägg och ost
Klart! Här valde jag att göra en stor ”kaka” som jag sedan bröt i bitar när det var torrt.

 

Sesamknäcke utan ägg och ost
Här med min goda tonfiskröra med vårlök (jag bytte kaprisen mot löken i receptet).

 

 

Sesamknäcke utan ost och äggProdukter du behöver till receptet köper du enkelt på Bodystore, de har det mesta till bra pris. Jag handlar nästan allt där. Fri frakt och snabba leveranser. Rekommenderas varmt. Ofta finns bra rabatter via min flik erbjudanden och rabatter, ta gärna en till där innan du beställer.

 

0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Hej Fanny!
Jag tänkte baka ditt knäckebröd idag men jag undrar lite över mängden chiaägg. Du har bara skrivit ”2” chiaägg i receptet ?! Jag antar att du menar 2 dl?

Hälsningar och tack för alla fina recept och tipps!
Malin

Jag vill att man ska lära sig hur man gör chiaägg. Då det är superanvändbart som äggersättare. 🙂

Toppen Fanny! Tack för all den kunskap du delar med dig av!!
Kram Anna

Hej Fanny! Jag undrar om du tror att det skulle gå att byta ut sesamfröna till psylliumfrön, för att minska mängden kolhydrater alltså? (kämpar med ketodieten:P ) Hoppas på svar trots att detta blir kommentar på gammalt inlägg! Mvh, Malin

Hej, det kommer inte hålla ihop så det är inget bra alternativ. Om du äter keto ska du inte äta någon form av knäcken/bröd utan mer fokusera på mat vid alla mål, annars blir det rätt svårt att få till. Lycka till! Kram Fanny

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök