fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Majonnäs med stavmixer – helt utan tillsatser, går på sekunder!

Majonnäs med stavmixer – helt utan tillsatser, går på sekunder!

Glöm elvispar och krampande underarmar och irritation när majon skär sig. Med stavmixern gör du den på några sekunder och resultatet blir tipp-topp varje gång. Det bästa är att om du tar en glasburk med lock som stavmixern går ner i, (typ Felix bostongurksburk/rödbetsburk) så tjänar du ytterligare några minuter.

 

 

Majonnäs

 

Ingredienser för 3 dl:

  • 3 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 msk citron
  • 1 msk dijonsenap

Innan vi börjar vill jag bara tipsa om min mixer, du hittar ett inlägg om den här.

 

Gör så här

  1. Släng ner alla ingredienser i burken/behållaren till stavmixern.
  2. Sätt ner staven och kör på full effekt, när du ser majon bildas i botten kan du dra den uppåt och köra upp och ner lite.
  3. Klart!Om det mot all förmodan inte skulle gå ihop kan du slänga i en äggvita så löser det sig.

Här är en video på hur snabbt det går!

Förslag på smaksättningar PER DL majo. (Detta är endast riktlinjer, här får du prova dig fram!)

  • Saften från 1/2 Citron/lime och 1-2 tsk cest
  • Ingefära 1-2 tsk
  • Vitlök 1/2-1 klyfta
  • Wasabi 2 krm
  • Pepparrot 1-2 tsk
  • Parmesanost 1/4-1/2 dl
  • Cipotlepaste 1-2 tsk
  • Basilika 8-10 blad
  • Kapris 2 msk
  • Soltorkad tomat (mixad) 1 msk
  • Oliver (hackade/mixade) 1 msk
  • Dill/persilja/gräslök 2 tsk
  • Dijon 1-2 tsk
  • Sriratcha 1-2 tsk
  • Cayennesås 1-2 tsk

Här är mina två andra majonnässåser

Har du egna förslag på fler smaksättningar, så kommentera gärna nedan.

14 Responses to Majonnäs med stavmixer – helt utan tillsatser, går på sekunder!

  • Tack för en kanonsida! Gör mitt andra försök med LCHF. Hoppas jag har ork och lär mig att leva utan godis ffa.
    Din sida inspirerar mig 🙂

    • Det ska nog gå bra! Tänk igenom dina fallgropar, och hur du ska jobba för att undvika dem. Säg till om du undrar något! Tack för dina fina ord. <3

  • Världens godaste sås till kycklingsallad är denna majonnäs, smaksatt med rejält med curry och en näve riven Västerbottenost.

  • Har precis gjort majonäs enligt receptet ovan! Blev som en vätska i stället för en tjock gräddig majonäs, tyvärr! Vad gick fel? Gjorde exakt som det står.

    mvh
    Renée

    • Svårt att säga eftersom jag inte var där och såg på, men förmodligen var du för snabb upp. väldigt vanligt. Är det en ”slöare” maskin måste man vara mycket mera långsam, vänta längre där nere. Det ska bubbla upp rikligt med majonäs innan du rör den. Om den skar sig direkt kanske redskapen var smutsiga eller så använde du inte riktig citron?

      Testa igen!

  • Hej! Eftersom varje äggula kan bära 1 liter olja så kan det bli en stor sats majo med ditt recept, men man får då öka övriga ingredienser också.

  • Så glad jag blir att läsa dina recept.

    Den 18 maj bestämde jag mig för att sluta med socker, gluten och laktos (efter att ha fått besked att ett födelsemärke innehöll malignt melanom – vill ju inte mata cancerceller).

    I dag tänkte jag köpa glutenfritt knäckebröd – VARENDA paket innehöll SOCKER!!!Nu har jag surfat runt på din sida och blir så glad av att se hur mycket gott man kan laga. Uppskattar särskilt att du undviker produkter med konstiga tillsatser.

  • Hej. Tack för fantastisk sida, köpte nyligen din bok oxå- super fin och härliga recept.
    Jag undrar vilken olja använder till majonnäs, och av vilket märke. Jag har använt 50/50 eco kallpressad raps olja och raffinerad rapsolja, den kallpressade ger lite konstig efter smak, och den andra är ju inte vidare för hälsan. Tänker om du har något tips på en kallpressad med mindre bismak? Hoppas? älskar coleslow på egengjord majjo?

    • Hej och tack för din kommentar. Roligt att du köpt min bok! Du kan använda kokosolja utan smak, ghee, mild olivolja, eller blanda dessa om du vill undvika rapsolja. Håller med att den raffinerade kanske inte är super, men den ger bra smak till majon (köper alltid eko) så jag brukar använda lite av den ändå. Man kan även använda smält smör i såsen. Lycka till!

Lämna ett svar