Grillsallad

Grillsallad – ljummen med grekiska smaker

Grillsallad är nått sådär lyxigt som jag älskar när man kan välja på en buffé eller salladsbord. Jag har velat laga det länge och fota till dig, men det har aldrig blivit av förrän nu. Så enkel rätt, som är lätt att variera om man vill ha den matigare, mer mättande, på studentbuffén eller en sommardag på stranden. 

Grillsallad för mig är nog mest något som passar till grillad mat. Den behöver nödvändigtvis inte göras på grillen. Jag har gjort den här i ugnen.

En annan bra sak med den här salladen är att du kan använda grönsaker som börjar ”gå ut” som min farmor brukade säga. Jag hittade en delvis möglig zucchini längst ner i grönsakslådan som jag ansade av lite och sedan skivade till den här rätten. Jag avskyr att slänga mat eller när mat blir dålig, och därför är det här en rätt som är bra på det viset då det i slutändan inte märks att det varit något ”fel” på grönsakerna.

Grillsallad

Till 2-4 personer (beroende på vad man har till)

Jag vill bara poängtera att mängderna inte spelar så stor roll.

 • 1 större aubergine
 • 1-2 zucchini
 • 1 näve soltorkade tomater
 • 1 näve kalamataoliver
 • 2 större eller fyra mindre salladslökar (eller annan lök
 • Olivolja, salt och örter efter smak
 • Jag hade rå rödlök på toppen, självklart valfritt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175-180 grader.
 2. Skölj och skär grönsakerna i långsmala bitar. Självklart funkar runda skivor också, det blir lite mer lätthanterligt. (Men jag gillar långa skivor)
 3. Salta och ringla över olivolja, baka i ugnen cirka 30 minuter, rör om då och då. Jag gillar när vissa bitar är krispigare och andra är mjukare.
 4. Låt svalna av lite och skär så länge ett gäng soltorkade tomater och om du vill kan du tar bort kärnorna från oliverna.
 5. Vill du ha på rödlök skär du den och toppar med den och örterna. Klart att servera. Jag brukar ha lite extra salt och olivolja vid sidan om.

Några goda tips

 1. Det är super att smula över fetaost på toppen, eller hyvlad parmesan.
 2. Blanda gärna i en påse blandsallad också, men då bör ni äta upp allt samma kväll, annars blir den lätt sunkig. Salladen i sig i den här formen utan sallad håller några dagar i kylen utan problem.
 3. Rostade salta frön eller nötter tar rätten till högre höjder, något jag helt glömde av!
 4. Vill du göra salladen mer matig kan du ugnsbaka rotfrukter cirka 30-40 minuter och blanda ihop när de andra grönsakerna är klara.
 5. Äter du någon form av grovt ris, kanske råris eller så är det också väldigt gott att blanda i, eller servera vid sidan om till barnen, gäster eller liknande.
 6. Stekbläcken får jag alltid frågor om, de är ju helt underbara och du kan läsa mer om dem i detta inlägg: Steckbläck från Pallares som gjorde mig kär
 7. När det kommer till salt använder jag oraffinerat havssalt (länk till blogginlägg där jag berättar mer)
Grillsallad
Det är magiskt gott att klippa över massor av färska örter. Jag hade bara oregano att tillgå idag, men basilika är också väldigt gott, och mynta om man gillar det.

Grillsallad
Jag kan ärligt äta en hel plåt själv. Utan problem.

Hoppas att detta var ett recept i din smak och att du vill testa det snart! Lämna gärna en kommentar, och glöm inte att tipsa dina vänner om mina recept. Mun-mot-mun är det bästa betyget. Ha en fin kväll så hörs vi snart.

4.3/5 (3 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök