“Kan man äta dippsåserna från mataffären?” Det är en fråga jag får ofta. Personligen skulle jag aldrig göra det. Jag berättar varför här och ger mina bästa dipprecept istället.
En populär köp-dipp
Vad jag förstått är OLW:s ranchdipp med smak av tomat och lök populär. Så vi börjar med att undersöka den.
Överblickar innehållet och tänker
- Oj vad många ingredienser!
- Modifierad stärkelse framställs av stärkelse från exempelvis potatis, vete eller majs, som modifieras med hjälp av kemiska processer.
- Socker?
- Många pulver…
- Smakförstärkare! Syntetiskt framställt för att ge oss den femte smaken umami, triggar vår hjärna som upplever att det smakar gott och vi vill ha mer och mer. Kan ge besvär som huvudvärk, yrsel trötthet illamående, olämpligt för barn.
- Druvsocker?
- Lite mera e-ämnen.
- Maltodextrin, är en extremt snabb kolhydrat, inget vi vuxna eller barn behöver. Finns exempelvis i färdiga grötsorter/välling (vilket jag tycker är vansinnigt).
- Vegetabilisk olja. Oklart vilken olja det handlar om. De väljer den billigaste, billig olja är aldrig hälsosamt och innehåller ofta stora mängder omega 6 som driver på inflammationer i kroppen.
Sammanfattning om OLW-dippen
Generellt är det onödigt många ohälsosamma ingredienser. Alla E-nummer är godkända av EU, och de ska vara “säkra” i viss dos. Men ingen vet vad cocktail-effekten är av att blanda så många olika ämnen. Bara i denna dipp får vi i oss över sex olika E-nummer.
Enkelt recept på motsvarande dipp
Jag vill inte provsmaka OLW:s dipp, men tror att du kan få samma smak genom att blanda ihop följande:
- 2 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt
- 1 msk tomatpure
- 1/2 mycket finhackad liten lök
- 1/2 riven vitlöksklyfta
- Smaka av med herbamare och peppar ev lite paprikapulver
Mina godaste dippsåser
- Fetaostkräm
- Snabb avokadoröra
- Ostkräm
- Pepparrotskräm
- Myntasås
- Dukkasås
- Fannys rökiga sås
- Wasabikräm
- Wild Chips röra
Smakvariationer på en bas
Jag rekommenderar en enkel bas som du kan smaksätta på en mängs olika sätt.
Basen: Blanda 2 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt och variera med någon av nedan smaksättare:
- Renee Voltaires Örtsalt med ramslök (inget annat behövs än den, kanske lite peppar)
- Herbamare och vitlök
- Färska örter som timjan, basilika eller oregano, salta peppra och pressa/riv i lite vitlök
- Färskriven ingefära, några stänk citron, herbamare och peppar.
5 kommentarer
Bra med tips
LCHF
Härligt att kunna inspirera!
Tack snälla ❤️
Hej kan man bara köpa E-böcker av dig? var lite intresserad av böckerna om Bowls.
Ja jag säljer endast E-böcker just nu!