Dillpesto är det perfekta tillbehöret till fisk! Gott, fräscht och enkel att göra. Den passar också bra till en klassisk “pasta pesto” som du kan göra med exempelvis kålrotspasta eller zucchinipasta!
Dillpesto håller ungefär 1-2 veckor i kylskåp med god hygien, och visste du att du kan hälla över ett lager olivolja på toppen av peston så håller den sig fräsch längre! Detta eftersom fettet bildar en skyddande hinna. Matsmart tips, som jag gillar, och brukar dela med mig av på Instagram. Följ mig gärna där om du inte redan gör det.
Kom ihåg att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod hos Bodystore till mina läsare.
Dillpesto
Du behöver
- 2 dl pumpakärnor
- 1 knippe dill
- 2 dl olivolja
- Knappt 1/2 tsk oraffinerat havssalt
- 3 msk Bjäst (Läs mitt inlägg om näringsjäst här)
- Skal och saft från 1 liten eko citron
Gör så här
- Torrosta pumpakärnorna och låt dem svalna.
- Skölj dillen och skär bort de allra yttersta på kvisten, det mesta går att använda.
- Hacka dillen och kvistarna grovt, blanda med olivolja och salt och mixa slätt.
- Tillsätt sedan pumpakärnorna, salt, bjäst och skal+saft från citronen.
- Mixa igen, men denna gång kort, du vill bara mixa sönder fröna, inte få dem varma. Då kan det istället bli som nötsmör och väldigt kladdigt. Det kan också vara gott, men det är ju inte pesto då. Det är därför vi delar upp det och mixar två gånger så nötterna mixas så kort tid som möjligt.
Tips
- Du kan använda vanlig typ parmesan eller peccorino också, jag skulle ta ca 75-100 gram.
- Vill du att peston ska hålla längre kan du ringla över olivolja på toppen så den inte exponeras för syre.
- Jag måste tipsa om min mixer som jag gör peston i! Den är super, du får en stor blenderkanna, matberedare och 2 billetmixers i samma kit. Allt du behöver med andra ord.
- Porslinet kommer från House Doctor och jag har gjort ett inlägg om porslinet här! (Där finns även några fototips, håll till godo!
- Hur man gör grönsakspasta hittar du i detta inlägg.
- Läs mer om salt (oraffinerat) i detta inlägg.
- Älskar du pesto? Här finns ett inlägg om pesto med flera olika sorter!
3.5/5
(2 Reviews)
6 kommentarer
Vilken funktion har Bjästen som ska vara i dillpesto? Var hittar man?
Som parmesan, fast mjölkfritt alternativ, innehåller också B-vitaminer, du hittar det genom att klicka på länken i receptet! 🙂
Om jag hellre vill använda parmesanost, hur mycket ska jag ta då?
Typ 100 gram blir lagom! 🙂
Kan man använda mandlar eller annan nöt istället för pumpakärnor?
Javisst, du kan använda vilka nötter/fröer du vill. 🙂