Jag bjöd min kompis Tove och min man på denna rättikagratäng. Vilken succé! Den blev så otroligt krämig, tack vare färskosten. Det är ett bra tips för att kräma till såser och gratänger. Enkel att göra och få ingredienser som vanligt.
Rättikagratäng
Ingredienser för fyra personer:
- 400 g rättika
- 2 dl grädde
- 200 g färskost
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 stor eller två små gula lökar
- 3-4 dl lagrad ost
- 1 tsk herbamare (salt funkar också)
- Peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva rättikan och löken tunt.
- Riv/pressa vitlöken.
- Blanda samman färskosten och grädden i en kastrull på svag värme så den blir slät. Blanda sedan i rättikan, löken, vitlök, herbamare och peppar. Låt koka ungefär 10 minuter.
- Under tiden kan du riva osten och välja en bra form. När tio minuter gått, blanda i all ost utom ungefär en deciliter. Rör runt så osten blandar sig och häll ner allt i den ugnsfasta formen. Toppa med den där sista decilitern ost och in i ugnen cirka 20 minuter.
Servera med mina kalkonlår som du hittar receptet på här, eller varför inte mina Cevapcici, som du hittar receptet på här!
Tips!
Om du vill ha fler härliga recept på gratänger, kolla in min tacogratäng,
fiskgratäng eller broccoli/keso/bacongratäng
Mums!
3.6/5
(56 Reviews)
6 kommentarer
Hej Fanny, om du skulle byta ut rättikan mot sötpotatis, skulle du ändra tillagningen på något sätt då? Skulle du tillexempel fortfarande förkoka den?
Jag skulle förkoka den lite kortare tid, och sedan bara känna så den är ordentligt klar 🙂
Hallå. Vilken sort av rättika använde du till detta recept?
Vit rättika, som ser ut som en vit morot <3
Detta är nåt av det absolut godaste jag har ätit!
Gjorde min första med enbart Västerbottensost, men till andra försöket blandade jag med västerbotten och mozarrella.
Ibland gör jag den bara för att äta enbart eller som ett supergott tillbehör till grillat kött eller korv eller vad man nu är sugen på.
Mina gäster blir alldeles knollriga över den och skrapade formen, så det blev väldigt poppis 🙂
Vad kul att läsa detta. Tack för att du tar dig tiden att berätta! Kram Fanny