Rättikagratäng LCHF – ett barnsligt gott tillbehör!

Jag bjöd min kompis Tove och min man på denna rättikagratäng. Vilken succé! Den blev så otroligt krämig, tack vare färskosten. Det är ett bra tips för att kräma till såser och gratänger. Enkel att göra och få ingredienser som vanligt.

 

Rättikagratäng

 

Ingredienser för fyra personer:

  • 400 g rättika
  • 2 dl grädde
  • 200 g färskost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 stor eller två små gula lökar
  • 3-4 dl lagrad ost
  • 1 tsk herbamare (salt funkar också)
  • Peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva rättikan och löken tunt.
  3. Riv/pressa vitlöken.
  4. Blanda samman färskosten och grädden i en kastrull på svag värme så den blir slät. Blanda sedan i rättikan, löken, vitlök, herbamare och peppar. Låt koka ungefär 10 minuter.
  5. Under tiden kan du riva osten och välja en bra form. När tio minuter gått, blanda i all ost utom ungefär en deciliter. Rör runt så osten blandar sig och häll ner allt i den ugnsfasta formen. Toppa med den där sista decilitern ost och in i ugnen cirka 20 minuter.

 

Servera med mina kalkonlår som du hittar receptet på här, eller varför inte mina Cevapcici, som du hittar receptet på här!

Rättikagratäng

Tips!

Om du vill ha fler härliga recept på gratänger, kolla in min tacogratäng,
 fiskgratäng eller broccoli/keso/bacongratäng

Mums!

0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej Fanny, om du skulle byta ut rättikan mot sötpotatis, skulle du ändra tillagningen på något sätt då? Skulle du tillexempel fortfarande förkoka den?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Nu kan du köpa min bok Giftfri!

Jag har beställt en begränsad upplaga böcker, och du köper direkt från mig. Du visar ditt stöd och får en signerad bok!