Ramen är en japansk nudelsoppa. Man kokar en god fond och sedan lägger man ner allt man gillar i en skål och häller varm buljong över. Kul att bjuda på och enkelt att variera med det man har hemma.
Ramen var det vår vän Patrik som introducerade oss för för några år sedan. Han är en så kul matvän som älskar komplicerade, lånsamma maträtter som kräver tid och engagemang. Han gör mig aldrig besviken i köket. Jag hittade honom i Zarkos studentkorridor och vi är väldigt fina vänner. Hans fru och Zarko är ungefär lika roade när vi pratar om fond, kryddor och bakning. Men de låter oss prata av oss, det är väldigt snällt.
Ramen – recepten
Använd mitt recept på benbuljong. I denna använder jag kyckling, men du kan använda vilken fond du vill. Nötfond är mer stark i smaken, och då passar det otroligt bra med en långsamt bakad fläsksida till, det brukar Patrik göra. Du kan också köpa denna benbuljong från Nyttoteket och tillsätta mer salt efter smak. Använd koden Fanny20 för 20% rabatt på allt hos Nyttoteket, gäller tillsvidare!
Jag tycker att det är viktigt att tänka på följande:
- Rensa kycklingen noga så du inte får massor av ben, exempelvis ryggkotor och revben i soppan, det är inte så nice.
- Ta försiktigt av skinnet på kycklingen när den är klar och lägg på en ugnsplåt. Salta lite extra och lägg in i ugnen cirka 10 minuter, eller tills skinnet är krispigt. Det är väldigt gott att strö över lite chili också.
- Finhackad ingefära, avokado och solrosskott (eller andra skott) är ett måste!
Tillbehör
Här kommer mina favoriter när jag gör min ramen. Välj och vraka som du vill. Det är tjusningen med den här rätten. Ramen ska vara ett hop-plock av allt du gillar.
Utfyllnad
- Tjocka nudlar
- Tunna nudlar
- Krämigt kokt eller stekt ägg
- Avokado i bitar
- En sked kokosolja (för att öka fettet)
- Eller kokosolja med chilismak!
Grönsaker
- Kål av alla slag, favoriter är rödkål, grönkål och svartkål
- Morötter, gärna som spagetti
- Paprika
- Lök av alla slag (salladslök, rödlök eller purjo är favoriter)
Såser
Ibland gillar jag att sätta lite annan smak på fonden, då rekommenderar jag något av följande:
- Tamarisoja
- Chilisås (superstark, någon droppe räcker)
- Äppelcidervinäger
Piff
- Skott/groddar av alla slag
- Torrostade pumpafrön eller solrosfrön
- Salta nötter (länkar till inlägg om hur jag saltar nötter på bästa sätt)
- Koriander! Älsk på den <3
Skål och pinnar
Pinnarna och skålen kommer från House Doctor, som är ett favoritmärke. Deras saker är så fina!
Pinnarna Prisvärda och man kan mixa mönster som jag gjort på bilden.
Skålen Skålen är 21 cm i diameter och en perfekt salladsskål eller som här till ramen. Man vill ju gärna kunna fylla med lite luftiga grönsaker. Min man har innan “klagat” på mina gamla skålar vi åt ur till ramen, han ville ha något större. Så denna fick alla tummar upp. 🙂
Om du tycker att detta känns fettsnålt kan du servera en dessert med mera fett i, som exempelvis mitt mejerifria osötade chokladmousse. Jag ser till hela dagens intag, så om jag äter detta till middag brukar jag äta något fetare till frukost/lunch.
2 kommentarer
Is there a way to translate your blog to English?
Im not sure what you have done. But put the URL into Google translate and set your language. 🙂
https://translate.google.se/