Paj är något som vi äter väldigt ofta i vår familj. Det är gott, enkelt, mättande och den perfekta restförvandlaren. Det är ju i stort sätt bara att slänga ner det som finns hemma så blir det gott. Många pajer är dessutom goda kalla, som denna ostpaj!
Ostpaj – västerbottenspaj LCHF
Ingredienser till en stor paj:Botten:
- 3,5 dl mandelmjöl
- 1 dl sesamfrön (skalade)
- 1 msk fiberhusk
- 50 g smör
- 1 ägg
- Salt, oraffinerat havssalt
Fyllning:
- 3 ägg
- 3 dl mejeri (jag brukar blanda ihop de skvättar jag har av cream fraiche, grädde, cream cheese, mjölk, keso, yoghurt, du kan givetvis välja bara någon av dessa)
- 3 dl valfri ost (Jag fryser alltid ner det sista på osten och tar alltid bort allt vax när det är ny, annars blir det svårt i slutet när den är tunn.) Fler spartips här!
- Salt och peppar
Gör så här
- Botten: Blanda ihop samtliga ingredienser, salta efter smak och tryck ut i pajformen.
- Ställ in i frysen tills den blivit hård.
- Förgrädda sedan i 175 g (varmluft) i ca 5-7 min.
- Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till fyllningen, salta och peppra efter smak (chiliflakes är också gott i).
- Ställ in i ugnen tills fyllningen stannat, ca 25-30 minuter.
- Servera med valfritt tillbehör.
(På bilden äter vi pajen kall tillsammans med crème fraiche, kaviar, gräslök och räkor.)
Tips!
Är du en riktig pajälskare och vill ha fler recept?
Då kan jag rekommendera mitt recept på zucchinipaj eller min tacopaj
3.1/5
(14 Reviews)
8 kommentarer
Går det att byta ut sesamfröna mot något annat (mjöl) i pajdegen?
Mvh Cissi
Hej! Ja det ska inte vara något problem! 🙂
Hej!
Ska göra matpaj till midsommar och tänkte göra en av dom lchf. Innehållet är inga problem men skalet undrar jag över. Är det nödvändigt att ha sesamfrön eller kan jag ta bara mandelmjöl? Och måste jag ha fiberhusk i?
Mvh Sara
Jag tycker inte fiberhusket är något problem så ser inte varför du skulle ta bort det. Vet inte hur det blir, kanske mindre hållbart. Du kan säkert bara ta mandelmjöl. 🙂
Hej! Kan man använda havrefraiche och havremjölk för att göra den mjölkfri?
Kram Malin
Javisst!
Hej! Tror du det går att byta en del av mandelmjölet mot typ havre- eller bovetemjöl utan att konsistensen påverkas för mycket? 🙂
Det tror jag absolut!