Allt på en plåt

LCHF Dyrt?

LCHF är inte dyrt. Jag skulle svara det utan att tveka. Självklart blir det dyrt om du inte vet vad du ska handla eller hur du ska handla. Tar du en ”ät gärna” lista från nätet och handlar allt som står där blir det garanterat dyrt. Men när du äter LCHF kommer du automatiskt att äta mindre eftersom du blir mättare snabbare.

Min paroll är: billigt, varierat och hälsosamt!

Bortsett från min mamma är jag nog den mest prismedvetna och matekonomiska jag känner. Extrapriser är kanon! Då behöver jag aldrig grubbla över vad jag ska äta. Bara kolla igenom olika butikers erbjudanden och tuta och köra! Jag kör på att bunkra upp lite lagom. Det vill säga, inte gå varje dag till ICA under en vecka och köpa ”max en per hushåll”. Okej, det händer ibland om det är något riktigt najs, men jag har slutat att skicka vänner och släktingar att handla kanonerbjudanden.

För min del går det bort att äta köttfärs i en hel vecka bara för att det är billigt. Det blir tråkigt och risken är stor att jag trötnar totalt på köttfärs och den ligger och tar onödig plats och andra råvaror i kylen kanske riskerar att bli dåliga. Min paroll är billigt, varierat och hälsosamt! Man måste helt enkelt lära sig att handla lagom mängd och framförallt rätt saker för att det ska visa resultat i plånboken.

Här följer några av mina bästa tips för att bli mer matekonomisk (vilket även blir klimatekonomiskt eftersom svinnet minskar)

 

bd4621e102e07e47_org

 

 

 

Extremt bra app för att få veckans erbjudanden i dina favoritbutiker. Du kan dessutom välja att bevaka olika varor, som exempelvis om du är galen i brieost eller broccoli så säger den till om en av dina butiker (eller flera) har specialerbjudande på just det en viss vecka. Appen är gratis och gör så att du kan sätta upp ”ingen reklam tack” på dörren om du inte redan gjort det. Du hittar den här!

Flera rätter av samma råvara

Om det är bra pris på exempelvis blomkål, tänk ut vilka rätter du är sugen på, kanske blomkålsmos med fisk en dag, kokt blomkål med skinksås en annan dag och färsk blomkål med dipp till fredagsmyset. Försök att tänka att bomkålen ska förbrukas under veckan, så det inte ligger kvar en bit och ruttnar i kylen, utan att du för den sakens skull ska leva på blomkålsmos en hel vecka. Se gärna min grönsakslista med förslag på många olika rätter samma råvara! Så ska du tänka med alla råvaror du köper som inte är förbrukningsvaror som grädde, smör, ägg och liknande som kommer att gå åt och håller sig fräscha länge.

Här är ett exempel hur du kan använda blomkål på tre sätt!

blomkalspopcorn

Lukta, klämm och känn

Var inte datumblind och låt inte ”bäst före” styra dina handlingar. De flesta råvaror håller mycket längre än vad datummärkningen säger. Ägg är ett bra exempel, datummärkningen gäller för ägg i rumstemperatur, och de allra flesta förvarar sina ägg i kyl, då håller de betydligt längre (vi pratar månader) än så. Du kommer med 100 % sannolikhet känna om ägget är dåligt, det går inte att ta miste på.

Mejerier som exempelvis grädde kan klumpa sig, vilket inte ser så trevligt ut, men de är oftast dugliga i såser, grytor och liknande när de upphettas. Använd ditt sunda förnuft, stryk över datumet med en svart penna som ett experiment och lita på dina lukt och smaklökar.

Och du, om smöret (mot all förmodan) blivit gulaktigt och luktar lite mysko kan du skära bort/hyvla av lite med en osthyvel tills du ser ljuset igen. Då funkar det toppen!

Bli vän med din frys

Typ allt går att frysa. Här är några exempel för att väcka din inspiration

Aubergine/Zuccini och andra grönsaker
Om du har en grönsakssnutt kvar som du inte vet vad du ska göra med kan du steka/koka och frysa in den och ha i en paj/gryta/soppa.

Ost
Skala av all kant på osten när du öppnar den (även det i botten) så när den inte längre går att hyvla kan riva/köra den i matberedaren och lägga i en påse som du har i frysen. Det går också bra att frysa mögelostar, brie och liknande.

ostpaj
Ostpaj är ett perfekt ändamål för överblivna ostkanter!

Vin
Du kan frysa vinslattar och samla ihop till en röd/vitvinssås.

Mejerier
Många mejerier kan frysas och användas i bakning, och såser/soppor/grytor. Med fördel sådant som ska mixas eftersom vissa mejerier skiktar sig när du fryser dem.

Örter
Klipp örterna som ser lite tråkiga ut/när du inte ska vara hemma på länge i mindre bitar eller frys dem som de är och använd senare i matlagningen.

kesoplattar_med_bacon_och_persiljepesto
Till denna persiljepesto brukar jag använda fryst persilja som jag frusit ner själv.

Följer du dessa råd kommer du garanterat inte bli fattigare – snarare tvärt om – även om du äter LCHF!


Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här

Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök